петък, май 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » War Chest – Игра на годината
War Chest – Игра на годината

War Chest – Игра на годината

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Скоро ме обвиниха, че моят личен топ 20 често се бил променял, щото видиш ли, постоянно съм полудявал по нови игри. Направих един реалити чек и осъзнах, че всъщност не е така. Въпреки че 2018-та е годината, в която съм играл най-много игри, сред любимите ми 20 няма нито едно заглавие от тази година… до този момент.

Да се изразим така – пригответе се за тазгодишния брой на „бърши жено пода, че да не лъзгам дяцата по лиги“.

War Chest ми беше в топа на очакваните игри от Есен (въпреки че на практика беше излязла седмица преди фестивала) и съм безкрайно екзалтиран, че този шедьовър в настолните игри надмина очакванията ми.

Изразявам се малко гръмко, но всичко в дизайна – от феноменалните компоненти, до безупречния чист дизайн гърми със сто процентова точност.

До този момент, дизайнерите Дейвид Томпсън и Тревър Бенджамин не са успели да вкарат гола на живота си (макар и Orc-lympics да е сред любимите ми филъри), но сега си мисля, че скъсаха мрежата от центъра.

War Chest е абстрактна игра с пулчета, която на пръв път може да ви наподоби игри като The Duke и Jarl (или обратно, все забравям кое беше членуваното), като всяка единица има специално действие и движение, но заедно с това, War Chest добавя bag building или deck building, който вкарва в играта лек елемент на случайност. Тази случайност дава точната доза вълнение и очакване.

Първото нещо, което ще забележите, щом видите играта е феноменалната презентация. Кутията е магнитна, артът е стилизиран и идеален за целта, а пулчетата, с които ще играете са от специална глина, която ще тежи в ръката ви и ще трака задоволително в шепите ви и в торбичката.

На кутията пише, че играта е от 2 до 4 играчи и както знаем от опит такива игри обикновено са само за двама, а играта с 4 е повече от недопустима (Neuroshima Hex, Theseus). При „варчеста“, както ние започнахме да го наричаме, ситуацията не е такава.

Вие можете да играете или само двама или четирима в отборен вариант. И двата мода са еднакво вълнуващи, като отборният вариант дори добавя естествено взаимодействие между играчите и дори единиците.

Да кажем обаче, че искате да играете двама души. Какво се случва?

В кутията има 16 различни единици, като вие ще си раздадете по 4 на играч. Може да ви звучи като малко, но всяка една комбинация между 4 единици предоставя различна уникална машина, която да управлявате. Дори да смените само една от тези 4 единици всичко би се променило. Не само това! Дори и да играете с един и същи отбор от 4 конкретни единици, стратегиите и тактиките ви могат да бъдат различни, защото както в повечето декбилдъри – вие не можете да използвате всичко в играта. Понякога си купувате повечето единици, а друг път играете само с три от тях оптимално.

Освен това!

В играта има препоръчителни стартови сетове от 4 единици, които ни опитахме първо. Има и доста допълнителни исторически сетъпи, които можете да пробвате. Най-добрият начин да се играе тази игра обаче е с „драфт система“, в която всеки играч си избира единиците една по една. В тази игра е особено важно да имате оптимален и ефективен отбор юнаци.

Играта в общи линии е следната. Всеки играч (или отбор) има определен брой токъни, които трябва да сложи на възлови места по табло в средата на масата. За целта ще се сблъсква с другия играч (или отбор) и ще си разменя шамари с него(тях).

Както казах, това е баг билдър. Всяка единица пристига с карта, която обяснява умението на единицата и 4 или 5 чипа, 2 от които ще сложите в торбичката си.

В началото на рунда, всеки тегли 3 чипа и трябва да ги изиграе един по един, като ход след ход се въртят играчите. Има няколко неща, които можете да направите с чиповете в ръката:

 • Да сложите нова единица на място с контрол токън (не можете да имате повече от една единица от един и същи вид на две места)
 • Да подсилите единица, като сложите същия чип върху оригиналната единица
 • Да движите единица, като изхарчите същия чип като единицата
 • Да атакувате с единицата, като изхарчите същия чип като единицата
 • Да използвате специалното умение на чип, отново – като изхарчите същия чип
 • Да вземете инициативата и следващия път да сте първи, като изхарчите какъвто и да е чип с лицето надолу
 • Да вземете контрол върху поле, като изхарчите чип с единица, която е застанала върху съответното поле. 
 • Да наемете нова единица от свободните чипове, като изхарчите какъвто и да е чип с лицето надолу

Уменията на всяка единица са ясни и толкова изчистени, че няма да имате проблем да ги запомните, особено, когато иконографията е токова добра.

Някои единици са добри в движението, други в атаката, трети в контрол на торбичката ви, четвърти са съпорт и така нататък. Във всеки един момент вие не трябва да мислите върху това как да използвате някакво умение, а трябва да се опитате да видите цялата картинка – как да задействате целия отбор следващите няколко хода, за да можете да направите това, което искате.

Взаимодействието между играчите очевидно е на високо ниво, тъй като тази игра е шахо-агресивна. Понеже убитите единици излизат от игра, често си струва да хвърлете по някой друг ритник.

Заключение

War Chest e рядка десятка. Още с първото изиграване подозирах, че така ще се случи, но си дадох време. След още няколко разигравания и пробване на играта както с двама, така и с четирима, ако можех, щях да дам и повече.

Играта е подходяща както за геймъри, така и за хора, които никога не са играли игри, тъй като идеята ще им напомни на шах.

Да, War Chest е абстрактна игра, така че ако за вас най-важното нещо е темата, вероятно в момента ме мислите за префърцунен дрисльо, който не знае какви ги бръщолеви.

Аз обаче имам любими игри от всички жанрове и почти никога не подхождам скептично преди да съм пробвал играта.

War Chest е с фантастични компоненти, които придават тежест на така или иначе перфектната игра. Тежест – и буквално, и преносно. Преиграваемостта е извън всякакви графики, но тук говорим за AEG, така че предполагам ще видим и разширения. Подсказвам – в кутията има излишен инсърт, който ако се махне има място за точно още една кутийка с нови двайсетина единици! А ако и тя се напълни… могат просто да следват стратегията си със Smash Up и да издават все по-абсурдно големи кутии всяка година.

Велика игра.

Всъщност, що да не мога.

11! Не… 12! Не… 13! Не…

ПЛЮСОВЕ:

 • Фантастична презентация
 • Фантастични компоненти
 • Познахте – фантастичен геймплей
 • Елегантни правила
 • Безкрайна преиграваемост

МИНУСИ:

 • Обозначенията за контрол върху картата са недостатъчно големи и когато има единица върху тях не се виждат… ааа, кви ги говоря – фантастична игра!

Добре, разбира ви, играта е скъпа. Ако обаче така или иначе сте смятали да купувате настолна игра, не бих могъл да ви препоръчам нещо друго. Това е играта! Можете да си я купите от магазина на нашите партньори от Time2Play.

Купи: War Chest

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers