петък, декември 13, 2019
Заглавна страница » Енциклопедия » Топ 10 любими игри (BigBoxExplorer)
Топ 10 любими игри (BigBoxExplorer)

Топ 10 любими игри (BigBoxExplorer)

Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.
Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

Здравейте, скъпи читатели! Тази седмица вместо да ви правя ревю на някоя игра, мисля да ви дам да ме опознаете малко по-добре. Какво имам предвид? Ами всички онези препоръки, които правя за рубриката ни в четвъртък, както и игрите, които избирам да ревюирам са мненията на един човек, който много от вас реално не познават и нямате база, по която да прецените дали моите мнения биха били валидни за вас. Затова тази седмица мисля да ви споделя моят списък с топ 10 игри. Виждайки кои са моите любими заглавия ви дава възможността да прецените дали вкусовете ни са близки и съответно дали има смисъл да слушате какво ви препоръчвам. И тъй, без повече да ви занимавам с празни приказки, моите топ 10 в драматична последователност:

pic1602641_md10. Heroes of Normandie – дебютната игра на Devil Pig Games е тактическа военна игра за Западния фронт на Втората световна война, в която един играч поема ролята на Съюзниците, а другият – на Германците. Играта включва както готови сценарии, в които наличните войски са предопределени, така и генератор за сценарии, който позволява двете страни да се разберат за размер на армиите (измерен в точки за наемане) и всеки да си наеме желаните войски (пехота, танкове, офицери) и ъпгрейди за тях (гранати, вeтерански статус, артилерийска подкрепа и т.н.). Играта реално много наподобява игра с миниатюрки, само че е с нарисувани токъни. За играта излизат най-различни допълнения, които се фокусират върху различни кампании от войната.

pic1534815_md9. Runewars – войната за драконовите руни е последната от „големите“ игри на Fantasy Flight Games и е била препоръчвана на сайта ни не веднъж и дваж. Епичността на събитията в нея, различните раси и възможностите, които дават различните единици и карти я правят много разнообразна всеки път. Като добавим и героите, които изпълняват куестове по картата докато около тях армии се срещат в титанични сблъсъци, получаваме почти 2 игри в една! Различните начини, по които можете да получите драконовите руни, нужни за победата, също означават, че може победителят на играта да не е провел нито една битка. Естетичният аспект на играта (фигурки, арт) също не я дърпа назад.

8. pic1689192_mdLevel 7 [Omega Protocol] – най-сполучливата според мен игра от Level 7 поредицата е от типа бродене из подземия. По-точно е от типа „всички без един бродят из подземия, докато този 1 хвърля извънземна паплач срещу тях“. Ето тук ще изгубя една известна част от вас като смело заявя, че тази игра ми допада много повече от Descent и Star Wars: Imperial Assault. Преиграваемостта ѝ просто е доста по-голяма, а това за мен е много важно. Взаимосвързаността между действията на “добрите“ и ресурсите, които „лошковеца“ получава също е брилянтно попадение.

7. pic1654280_mdMage Wars – играта, за която писах миналата седмица. Дебютното заглавие на Arcane Wonders е игра, която наистина пресъздава дуел между двама магьосници. Играчите могат да призовават създания, да създават обекти по арената, да правят магии, да се екипират и да омагьосват себе си и опонента. Тази игра комбинира строенето на тестета, което аз толкова обичам с възможността да имаш достъп до всяка карта от „тестето“ си по всяко време, тъй като не се теглят случайно, а са в магическа книжка. Единствената причина да не е по-напред в класацията е, че отнема повечко време да се изиграе.

6. pic1810896_mdMalifaux Second Edition – моят избор за игра с миниатюрки. Смесицата от див запад, азиатска мафия, зомбита, кошмари, гоблини и магьосници ми допада. Също така ми допада игрането на играта спрямо дадени мисии и цели, а не на принципа „убий всички единици на опонента.“ Не на последно място, фактът, че случайността в играта се базира на тесте карти, което играчите могат да контролират я прекарва достатъчно в посока „не е на късмет“ и ме печели като фен на заглавието.

5. pic1269874_mdSmash Up – най-елементарната игра в списъка ми. Лекотата на играта и количеството взаимодействие с другите играчи (прецакване) я прави много забавна и бърза. Разнообразието от различни „раси“, които се смесват, за да се получи тестето е огромно (с експанжъните излезли до сега) и никои две игри не са еднакви (клиширано е това изказване, но е така). Това е играта, която винаги вадя ако ми трябва бърза игричка за повечко хора.

4. pic1296144_lgSentinels of the Multiverse – много обичам супер герои. Фен съм и на Marvel и на DC, но както се оказва съм и заклет фен на героите на Greater than Games. Въпреки, че не са познати личности като Батман или Железният Човек, героите в тази игра са ми не по-малко интересни като история и супер сили. Това е любимата ми кооперативна игра, която води с много пред конкуренцията. Всеки от героите е различен, всеки от злодеите е различен и всяка локация добавя по нещо различно в битката. Отборите, които се формират също могат много да променят представянето на всеки отделен герой в тях.

3.  pic1351042_mdClash of Cultures – изборът ми за цивилизационна игра. Играта хем е много готино структурирана, хем не е безкрайно дълга, пък и взаимодействието между играчите си зависи от тях. Има игри, в които няма много бой, има и такива, в които сечта е повсеместна. Различните цивилизации от експанжъна правят играта от много добра в  направо страхотна. Винаги е интересен изборът кой ъпгрейд да направиш в момента и винаги е трудно да решиш в какво трябва да вложиш ресурсите си – нови сгради или армия, която да те пази от насъбралата се сган по границите на империята ти.

2. pic1054841_mdStar Wars: The Card Game – а ето го и LCG-то, което е в списъка ми. Има най-различни варианти за игри, в които човек сам си прави тесте преди играта и го тества срещу тестето на опонента. От всички тези игри, LCG-тата на Fantasy Flight Games най-много ми допадат като вариант. От тях пък, най-много ми допада играта по Междузвездни войни. Интересният начин на строене на тестета, който гарантира, че не можеш просто да набуташ най-силните карти заедно много ми харесва. Харесват ми също и трудните избори, които човек трябва да прави с ръката от карти, която държи. Кои от тези карти му трябват в момента? Кои са по-полезни за тактическото преимущество да спечели борбата за надмощие по време на битка и кои са по полезни като стратегически ресурси? В играта не липсват готини избори.

1.pic2407334_md BattleCON: Devastation of Indines – любимата ми игра. Отрочето на Level 99 Games, което ме превърна във фен на компанията е симулация на двуизмерна биткаджийска игра (Mortal Kombat, Tekken и т.н.). Така казано не звучи особено задълбочено, но играта всъщност е изцяло на умение – няма нито един случаен елемент. Всеки играч си избира какъв удар иска да направи по време на всеки рунд и двамата едновременно откриват избора си. Новите играчи ще се опитат да си изиграят най-силната атака всеки рунд, а опитните знаят, че за да си добър на тази игра трябва да можеш да „разчетеш“ опонента си и да изиграеш атака, която контрира неговата. В играта да си предсказуем е автоматична загуба, а да познаваш опонента си е голямо предимство.

 


Това е, скъпи читатели. Надявам се, че след като разгледахте моите любими игри към момента, това ви дава малко по-добра представа дали бихте харесали предложенията, които ви давам и дали суперлативите, които пиша за разни игри биха били позитиви и за вас.

До следващия път и приятна игра!

Ако ви е харесала статията и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

За Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'
От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*