четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Scorpius Freighter – За себеправедни космически дилъри
Scorpius Freighter – За себеправедни космически дилъри

Scorpius Freighter – За себеправедни космически дилъри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Изразът Pick Up and Delivery е плашещ за повечето геймъри. За мен също. Това беше и причината да не бързам да ревюирам тази игра. Въпреки това AEG ме помолиха, а както знаете, ваш Дян игри не отказва.

След прочитането на правилата, а и дори след първото изиграване не мога да се съглася, че играта се класифицира като „Земи-и-занеси“. В нея има толкова повече врътки и интриги, че не би било честно да я принизяваме.

Ако трябва да я определя точно, Scorpius Freighter е игра за изграждане на двигател, който строите още преди началото на играта. Ще обясня. Вероятно.

Виждате от снимките, че тук говорим за космически стъф с разни готини корабчета и „*аси якия арт“. Ако търсите пиу-пиу обаче ще ви разочаровам. Тук корабите, които се движат по картата служат за ограничаване на изборите, за тактически ходове и за таймер на играта.

В Scorpius Freighter вие сте превозвачи на нелегални стоки в, според вас, корумпирана космическа империя. Общо взето вие сте престъпници, които успокояват съвестта си, като считат, че извършват благородни робунхудовски дела. Мхм… само дето се заливате с пари, докато го правите.

Докато играете, малко по малко империята ще ви хваща нелегалните стоки тук и там, докато накрая съвсем ще се усети и ще затвори всички търговски пътища, което значи – край на вашите дребни престъпни схемички. Това определено е един от най-тъжните краища на игра, които съм срещал.

Ако бяхте истински робинхудовци не би трябвало да си ги мерите, нали? Ама не – събирате си престъпна слава и който събере най-много – ще спечели. Бе светци сте отвсякъде. Мани.

Всеки играч има собствено табло, което представлява престъпния му кораб. На този кораб ще изгражда места за събиране на стоки, ще слага разни джиджавки, които да му улесняват работата и като цяло  – ще се опита да си направи живота лесен, като използва тетрисовите си умения. Тук всички плочки са квадратни, не е като в Xia, но къде точно си ги поставяте има огромно значение, защото искате еднаквите складове да са един до друг, а доста от уменията на определени стаи дават бонуси на съседни полета. Общо взето – слагането на плочки си e едно малко и  приятно пъзелно предизвикателство.

Самите бордове са с дупки за плочки и няма да се притеснявате, че нещо ще се разбута. Ако искате и да ви малко по-трудно, бих ви препоръчал да си обърнете дъската на другата страна – там има места, където е забранено да се слагат плочки.

Да, събирането на определени умения може да палне леко нещо като двигател, но не плочките са това, което ще ви спечели играта.

В кутията има тесте с карти с персонажи. Всеки играч ще има четири такива, като можете да бъдете скучни и да използвате предварително избрани или да си „драфтите“ екипаж.

Много по-индивидуално би било да си избирате с драфт система (ала 7 Wonders), като това не отнема повече от 5 минути. Трябва да имате предвид обаче, че тези 5 минути ще ви определят играта и ако не си изберете добър екипаж, стратегията ви ще страда и вероятно ще загубите.

Всеки персонаж идва със специално умение и/или точки, които дава за определени неща в играта. Много е важно да си изберете поне един човек, който дава точки, защото въпросните точки в играта идват от твърде малко неща:

  • Мисии – вземат се много трудно, но могат да ви изкарат солидни точки
  • Странични сделки – вземат се лесно, но дават малко точки и ви харчат ресурси, които можете да инвестирате в нещо по-добро
  • Ресурси, останали в края на играта
  • Карти, които ви дават точки

Механиката за вземане на действия може да предизвика тактически сблъсъци, тъй като се основава на това, което наричаме „Rondel”. Виждали сме подобни неща в игри като Trajan и други подобни Фелдови композиции. Това е, когато действията, които можете да изпълнявате са изписани на кръг и по време на вашия ход вие се движите бавно по този кръг по часовникова посока. Ако изпуснете някое действие, ще трябва да чакате пак да се върнете.

Спокойно, тук тази механика е простителна. В играта има три такива кръга, по които се движат три кораба. Всеки един от кръговете се концентрира в определен вид действия, макар и някои от действията да се споделят и в други кръгове.

Твърде е вероятно играчите да се струпат в най-левия кръг в началото, защото от там се купуват подобрения и складове, но когато имат достатъчно ще се запътят към средния – където се произвеждат стоки. Накрая ще влязат към най-десния, където се изпълняват мисии.

Това не е задължително обаче, защото можете да смесвате действията си в зависимост от картите, които сте си избрали в началото.

Като всяка добра икономическа и стратегическа игра, тук трябва да се фокусирате в нещо и да го следвате до край, ако искате да бъдете успешни.

Ще откриете, че има различни стратегии и въпреки че изборите ви могат да бъдат ограничени, гарантирам, че избирането на персонажите в началото ще ви дава разнообразни възможности всеки път.

Преди финала не мога да не похваля страхотните илюстрации и детайлите както откъм безупречна иконография, така и откъм компоненти. Всичко е изпипано. Дори и инсърта в кутията. Сетъпа и прибиране са светкавични, а дори и няма нужда да вадите плочките, докато играете. Просто си дръжте кутията наблизо.

Заключение

Scorpius Freighter е стабилна игра за изграждане на двигател. Това е икономическа игра, в която ако си направите добра стратегия и я следвате плътно няма какво толкова да ви направят другите, освен да ви вземат тук-там действията. С други думи – тук е по-скоро състезание за точки, отколкото конфликтна ситуация с шамари. Шамари всъщност има, но са много леки и са предимно от играта, а не от останалите играчи.

Дълбоко не се съгласявам с популярното мнение, че това е pick up and delivery игра. Да, събирате ресурси и да – от време на време ги изсипвате за точки, но тук няма досадна логистика – от това място до това място. Тук по-скоро трябва да оптимизирате машината пред себе си, за да ви се изплати.

Най-важното нещо в играта е да не подценявате първоначалното избиране на персонажи, защото ще останете с тях до края и те ще ви направят или счупят играта. Критично е да обясните това на новите играчи, ако решите да използвате драфт при избирането. На мен лично ми допада, защото превръща решенията ми в значими и последствията реални.

Разнообразието в играта може да не ви изглежда много голямо, защото точки не се получават от много места, но всъщност то идва от комбинациите между различните умения на плочки и вашите персонажи, така че не е за подценяване.

Играта е със средна тежест и определено може да се предложи на хора, които имат зад гърба си дори само две-три игри. Хората наричат този тип игри – Next Level Games.

Добре, ето и заключение – да, има и по-добри игри и едва ли ще ми влезе в топ 10 игри на годината, но 2018-та беше силна година. Ако все още сте нов в хобито, мисля че можете да извлечете много от Scorpius Freighter. Ако сте заклет геймър, поне я опитайте. Няма да съжалявате.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отличен арт и арт дизайн
  • Компонентите са в десятката
  • Оригинален подход към изграждането на двигател
  • Разнообразие от комбинации между умения
  • Подходяща за хора, които са играли малко игри

МИНУСИ:

  • Ако сте хардкор геймър, вероятно няма да се впечатлите особено
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers