петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Jungle Race – блъф игра за деца?
Jungle Race – блъф игра за деца?

Jungle Race – блъф игра за деца?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Детските игри вкъщи застрашително се приближават до количеството „игри на тати“ и вече гледам по-сериозно на тяхното качество и особено размер. Jungle Race идва в отлична малка опаковка, която предлага достатъчно добър 3Д козметичен детайл, че да могат децата да се впечатлят. Освен това, дизайнерът е майстор на тежки игри за големи – Simone Luciani, така че каквото и да произведе пичът, не трябва да се подценява.

На кутията пише 6+, а ние с големия ми син (на 5 и половина) играем доста игри, които са уж 8+. Въпреки че той схвана концепцията на Jungle Race и вече започна да задобрява, все пак бих казал, че играта ще е най-добра със седем годишни.

Причината основно се крие в това, че тук има известна доза блъф, която едно малко дете може и да не отчете.

Втората причина (която е по-скоро лична) е, че моят син все още не държи добре по стандартен начин своите карти. Всеки играч има по седем карти в ръка и Вики все още не е усвоил паунския начин на разгъване на картите. Вината е моя, защото ние се разглезихме, като играем картови игри с поставки за карти. Знам, аз съм отвратителен геймърски баща с лоши настолни навици на възпитание. Старая се, колеги, старая се!

Играта, разбира се, не е много сложна. На масата се нареждат шест карти, като върху тях се слагат пет свежарски животинки в свежарски превозни средства (ала Wacky Races). Някои от тези автомобили са плодови. Примерно маймуната се вози в банан, а заека в морков. Ние наричаме състезателите или по животински – „Слончо“, „Жиравчо“ или по превозни средстви – „Морковчо“, „Бананчо“.

Първите три карти имат обозначени точки – първо място – 3, второ – 2, трето – 1. Вашата цел е в края на рунда да имате карти пред себе си с животните, които са на тези позиции, за да вземете точки. 

Когато е ваш ход вие или играете карта с животно, която ще премести някое от животните, или пасувате, защото не искате повече да местите. Ако пасувате, картите в ръката ви също се броят за точкуването.

Когато животно се мести напред обаче, то реално се разменя с предното. А ако се играе карта с първото животно, то пука гума и изпада на последно място.

Синът ми бързо разбра кога трябва да играе карти и кога да пасува, но все още му е трудно да схване напълно динамиката с другите играчи.

Ако искате да играете пълниценно, трябва да усетите какво искат да направят другите и да знаете кога да спрете да играете или да продължите поне още един ход, за да можете евентуално да попречите на плановете на останалите… или пък да си помогнете на себе си.

Но… нека не се задълбаваме. Това все пак си е чиста детска игра и ако е забавно да играете с децата си, то Jungle Race изобщо не може да се използва за филър или идиотска парти игра, както някои други детски игри могат.

Заключение

Jungle Race е отлична детска игра за седем-осем годишни. Твърдя, че е приятна и за 5-6 годишни, но не мисля, че децата могат да извлекат максималното от нея. Компонентите са отлични, тъй като предлагат доста в тази мъничка-мъничка кутийка.

Дизайнът е чист и късметът не играе голяма роля. С тази игра можете да научите детето си да планира и да прочита действията на другите  играчи. С други думи, Jungle Race е добра първа тактическа игра за деца. Препоръчвам.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотен арт
  • Приятна винтидж тема
  • Компактна кутия
  • Учи децата на планиране

МИНУСИ:

  • На кутията пише 6+. Да, шест годишните могат да я играят, но ще им е трудно да извлекат максималното от играта
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers