четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Yunnan – игра за търгуване на чай
Yunnan – игра за търгуване на чай

Yunnan – игра за търгуване на чай

– Джон, миличък, би ли ми направил малко от онзи хубавия чай, май се разболявам.

– Разбира се, Маргарет, но за кой чай точно става въпрос? Добре знаеш, че всяка седмица набавям различни видове чай, така че ще ми е доста трудно да позная от кой вид чай искаш.

– Но, Джон, няма как да не помниш този чай, за който говоря. Онзи в зелената кутийка, със странните знаци по него…

–  Зелена кутийка, зелена кутийка ….. Та те половината са със зелена кутийка! Странни знаци казваш, зелена кутийка…. май се сещам за какво говориш…. Ами да! Да не би да искаш от китайския чай, който купих миналата седмица от билкаря на Трафалгар Скуеър?

– Разбира се, Джон! Точно за него става въпрос, как бързо се сети! Винаги съм казвала на приятелките ми, че ума ти е като бръснач. Хайде, набързо направи един чай на печката, че е почти 5 следобяд вече! Нали знаеш каква е традицията у нас?

– Да, Маргарет, знам за традициите, не съм чужденец или някакъв хванат от гората дивак! 

Yunnan

Yunnan (Юннан) е една скромна провинция в югозападен Китай, простираща се на  394 хиляди квадратни километра (колкото три пъти и половина площта на България!) и населена от около 46 милиона души (тук дори не мисля дори да сравнявам). Както може би предполагате, всички тези хора няма как да се изхранват без някакво производство, храната не пада от небето и както се казва „това го знае всяко хлапе“. За да могат да се изхранват, хората от Юннан са се възпозвали от образувалия се там тропически климат и са засаждали най-различни, може да се каже дори експериментални, култури. Още по-интересното обаче е, че в Юннан има невероятно големи площи с растения, от които се правят най-различни видове чай, най-известния сред които е чая Пу-ер. Не само това, но се оказва, че китайците са засаждали такива растения и пили чай от тях още преди 1000 години! И после ще ми казват, че само в Англия има традиции относно чая. Да, ама не! 

DSC00184

Досадния инспектор!

В настолната игра Yunnan всеки играч поема контрол върху една от китайските чаени династии, като целта на играча съответно е да изгради търговска система за своите чайове с помощта на всякакви средства. Може да звучи много лесно на пръв поглед, но не се подлъгвайте – борбата в играта е на доста високо ниво, независимо дали го искате или не. Има борба за територия, борба за влияние, борба за подаръци (ако представляват интерес за повече от един човек), борба за работници, борба за сгради. С две думи, за да успееш в търговията тук трябва да се бориш. И то много.

Стратегия

Поне 90% от играта Yunnan разчита на стратегията и това е напълно нормално за търговска игра. Дали ще се борите за влияние, за да можете да връщате хора в по-слабо платените области, или ще се борите за кончето, което от своя страна ще ви даде шанс да се движите до малко по-далечни дeстанции, всяко нещо си има плюс и минус и наистина е много трудно да определиш точно какво искаш в момента (казвам го от личен опит). Може да искаш повече работници за повече приход, може да се бориш за повече граници за минаване, дори имаш избор нищо да не правиш като специално действие и да вземеш пари. Толкова много възможности има, че понякога ти се струва невъзможно да избереш. И понякога наистина е така.

В част от случаите, толкова много опции в дадена настолна игра я правят трудна за балансиране и мисля, че тук това важи в пълна сила. Всичките опции изглеждат толкова различни и същевременно нужни, че хем не знаете какво точно правите, хем не искате да изпуснете никоя от възможностите, за да се задържите в играта. Правите сложни планове кой какво се опитва да вземе, как да се противопоставите и какво ви е най-изгодно в момента, правите си финансови отчети и прогнози без дори да се замисляте, че вече сте спечелили играта. Като цяло, наистина се чувства търговията, тежестта от взимането на решения знаейки, че конкурентите ви винаги са готови да ви изиграят някой номер. Много мислене, много действие и много стратегия. Не е лесно да си търговец, а?    DSC00185

Тема и дизайн

Относно темата в Yunnan мога да кажа това – „добро или нищо“. Темата с чаените династии и всичките малки детайли ми хареса много, не е нещо обичайно и включвано под каквато и да е форма в настолна игра и мисля, че това е един много добър ход от страна на дизайнерите. Хареса ми, защото аз лично обичам теми, които успяват да те вкарат в атмосферата – в началото хората ти се борят едва ли не за оцеляването си, а на края на играта вече става състезание кой да вземе повече територия и да събере повече пари или повече точки, като през цялото време това изглежда много свързано и логично.

За дизайна мога да кажа, че съм още по-впечатлен. Играта използва много добри, прости и изчистени механики, събрани по много добър начин на едно място. Харесва ми идеята за балансиране на всички опции за изиграване използвайки банката, а също така и целия механизъм на движение между териториите, включващ мостовете, търговските пунктове, кончето и инспектора. Всичко е максимално просто и изяснено, сякаш са изтествали дори това дали играта би се сторила много сложна за начинаещи фенове на настолните игри (в случая отговора е отрицателен, въпреки многото на брой различни идеи и механики).

Компоненти

Компонентите в играта са много приятни – дървени и в различни цветове, много тематично изработени. Искам да отбележа, че доста ми хареса колко внимание са отделили на компонентите като част от темата на играта, даже според мен ако не го бяха направили, играта нямаше да е толкова интересна и тематична. Борда е доста семпъл, не е претъпкан с цветове, но пък е достатъчно шарен, за да не е скучен и за да е лесно различим. Дървените компоненти са изпипани и страхотно допълват тематично борда – разхождащите се работници с чанти на гръб, кончето, чаените къщички, та дори и инспектора! И на всичко отгоре, парите са направени по много интересен начин – всяка деноминация си има различен по форма и големина токън, като по-този начин много бързо можете да определите колко пари сте взели току-що.

DSC00189

Истината е, че дори компонентите да могат да бъдат подобрени, най-важното е налице – желание от страната на дизайнерите да направят качествен продукт, а не само да отбият номера. Можеха съвсем спокойно да представят играта с Meeple човечета, но как ще знаем, че те отиват да работят, как ще знаем с какво точно се занимават в тази игра, каква им е ролята, а? Важното е, че не са се подвели да търсят евтиното, а са заложили на качественото и резултата е игра с добри компоненти. Даже много добри, ако питате мен. 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Останах с много приятни впечатления от Yunnan. Не защото съм голям фен на настолните игри с търговия, по-скоро е обратното – повечето търговски игри ми се виждат доста еднообразни и статични, дори в някои игри самата идея за търговията е хаос. Фактът, че тук всичко беше изчистено откъм глупости и възможни проблеми, че компонентите са направени много детайлно и внимателно и че дизайна на играта се позовава на идеята за повече на брой и по-прости механики ме привлякоха в тази игра. Всичко е подредено, чисто и приятно. Като момичешка стая, ама в настолна игра.

В моята класация НАЙ играта се нарежда на следните първи места:

  1. Най-внимателно направени дървени компоненти
  2. Игра с най-много стратегическо взаимодействие между играчите 
  3. Най-интересна игра с търгуване
  4. Игра с най-необиЧАЙна тема

Ако случайно сте играли Yunnan и присъства във вашата класация НАЙ, моля, напишете ни един-два реда в коментарите 🙂

Може да закупите играта от:BigBag.bg

Ако ви е харесала статията и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта  

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers