неделя, юни 23, 2024
Фентъзи игри

Фентъзи игри

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Фентъзито е една от най-разпространените теми в настолните игри. Измислените светове винаги са привличали хората, защото им дават шанс да избягат от ежедневието си и да си се представят сред полетата сред халфлинги и магически елфи с къси поли и секси дрешки. Не че искам да ви секна въображението, но във всички тези светове няма много добра отводнителна система и като цяло канална система. Виждали ли сте мивки? Не сериозно, виждали ли сте мивки във Властелина, например. Тези хора вероятно миришат, хора. Освен това е скучно. Да тичате из поляните и да ходите на приключения… Айде стига глупости. Вие не можете да издържите два дена на село без компютър, по поляните щели да ми тичат. И още нещо забравяте – в истинския живот няма саундтрак. Така че нито ще е толкова лирично, нито толкова епично… Но стига съм хейтил, не случайно тези светове съществуват в игрите. Ако все още искате да пробвате такъв тип игра, ето и нашите предложения.


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Runewars

Окей, тази игра сме ви я препоръчвали за какво ли не вече, но това само може да говори, че е просто велика. По принцип не съм чак такъв фен на фентъзито. В смисъл – писнало ми е. Не ме дразни, но вече ми е все едно. Ако има игра, която обаче е УЛТИ фентъзи, за мен това е Rune Wars. Вътре ще откриете всякаквите същества, които бродят из света на Теринот. От стандартните елфи и джуджета, до специфичните за света същества. Descent също е в този свят, но ако искате фентъзи с много фигурки, които ще покрият цялата ви маса, изберете на Rune Wars. Ако човек мине покрай вас докато играете тази игра, няма как да сбърка, че това е фентъзи. Всичко го излъчва. Тематичността е тясно свързана с геймплея на играта. Нямам повече какво да кажа. Rune Wars е Дъ Фентъзи играта.

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Realm of Wonder

В днешно време, почти във всяка игра/филм/книга можем да намерим фентъзи тема и елементи, но въпреки това фентъзито продължава да доставя радост на хората. В това число попадам и аз. 😀 Всеки обича приказки или фантастика с „фентъзи“ елементи. Скоро излезе играта Realm of Wonder, която според мен е виден представител на фентъзи игрите.

В Realm of Wonder, всеки играч поема ролята на магически персонаж, който ще трябва да изпълни заръките на краля в един „въртящ“ се свят. Играта е базирана на сценарии – истории, които са продължение на малка приказка – разказана в началото на книжката със сценариите.

Персонажите, между които ще имат избор играчите са – йети, трол, гном, магьостник, голем и циклоп, които са чудесно пресъздадени от свежия и красив арт на играта. А по самия свят с въртящи се континенти, можем да намерим вампири, дракони и многоочни чудовища. Също така, хубавите рисунки по игралното поле предразполагат за „приказната“ обстановка. Или иначе казано, магическите същества да се чувстват „на мястото си“. 🙂 Повече за играта може да видите от нашето видео:

Може да закупите играта от:BoardGames.bg


Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Cosmic Encounter

Моят избор за фентъзи игра е Cosmic Encounter. Какво мога да кажа за тази игра? Ами много неща! Играта е много фентъзи (бая фантазия трябва, за да измислиш такъв хаос в една кутия), много блъф и стратегия, много неравномерна откъм извънземни и умения. Въпреки своята може би умишлена небалансираност на възможни избори за извънземни, с които да играете, играта винаги е динамична и оставя трайни спомени (особено, ако един от противниците ви през цялото време се стреми да загуби всичките си кораби, друг си убива корабите за да вземе още няколко карти, а трети умишлено губи битки за да стане по-силен).

Като говорим за фентъзи – само погледнете компонентите в играта и самата тема и няма да имате нужда от втори поглед за да се уверите, че играта е фентъзи. Многото разноцветни летящи чинии, различните планети и карти с извънземни, космическа база за всички загинали в битка и завръщащи се в последствие летящи чинии, лунно оръдие…. Може след време всичко това да е част от науката, но сега си е чисто фентъзи, при това фентъзи поднесено по много „мъжки” начин. Няма кой знае какви излишни шарении, няма цел за ирония или осмиване на каквото и да е, извънземните са много грубо изглеждащи с малки изключения. Като цяло, не може да се каже, че играта е „сладка”.

Cosmic Encounter е много различна игра – от погледа върху компонентите и мрачното настроение в играта до приключването на първата игра след двучасов хаос на масата. Или пък от странните и зловещи, в повечето случаи, извънземни до странните им и почти толкова зловещи специални умения. С няколко общи думи – интересна игра с много интересна идея.

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Ивайло Драганов препоръчва:

Smallworld

Да си призная – не си падам по фентъзи, но има една игра, която бих играл именно заради тематиката и по-точно заради начина, по-който представя света на фентъзито. А това е един малък свят, в който се водят неспирни войни за надмощие между цял куп шантави раси с небивали специални умения – да, добре дошли в „Small World“. Това беше една от първите модерни настолни игри, които играх и която веднага ме спечели. Все още бих разцъкал с удоволствие. Това, което я прави успешна за мен са простите правила и веселият арт, комбинирани с разнообразието от раси, които пък се съчетават с още по-голямото разнообразие от умения. Това, освен че дава на играта голяма преиграваемост, създава и много забавна атмосфера, в която например „страхливите гиганти“ се защитават от „елфите командоси“, които пък се треперят от „героичните чародеи“, докато „скелетите дипломати“ умело използват тези конфликти, за да разширят владенията си. Също намирам за много яко, че играта е отворена за модване – освен немалкото официални разширения, в интернет могат да се намерят и много раси и умения, създадени от фенове. Играта дори идва с две празни плочки, върху които да създадете свои собствени.

Може би някои от вас не знаят, че „Small World“ всъшност е подобрена версия на играта „Vinci“. В нея обаче вместо фентъзи рази в измислен свят има древни цивилизации, които покоряват Европа. Играл съм и оригинала, който също е отлична игра, но намирам „Small World“ за по-забавна, точно заради непринудено поднесената тематика.

small-world--ingame--BGG--binaryflow--BY-NC-SA

снимка: binaryflow, boardgamegeek.com

Повече за играта може да прочетете от нашето ревю:Ревю

Както и допълнителни материали:
Раси и умения, направени от феновеВсички умения и раси на български език

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bgPaladium Games


Иво Биков ‘BigBoxHeterodox’ препоръчва:

Tash-Kalar: Arena of Legends

Това е заглавие, което щях да подмина без и да се замислям много, защото макар да ценя много някои от творенията на фамозния дизайнер Vlaada Chvátil, признавам че не следя под лупа изданията му. Може би за това заслуга имаше и леко безличния арт на кутията и нищо неговорещото ми заглавие, навяващо някакви близкоизточни асоциации.
За щастие имах удоволствието да се запозная с тази уникална игра (за мен няма аналог) и сега използвам възможността да споделя това истинско откритие с вас.
В същността си това е една чисто абстрактна игра, в която обаче автора е имплементирал много оригинално фентъзи темата. Централния борд представлява Tash-Kalar арената, на която играчите влизат в ролята на мастър-магове и предводители на бойците си от една от няколкото различни фракции. Най-оригиналният и носещ забава елемент в играта е ритуалът по призоваването на същество от фентъзи вселената (разнообразието е голямо) за чието осъществяване бойците на арената трябва да се подредят в специфична конфигурация (темплейт). Самият темплейт по някакъв начин е свързан с характеристиката на създанието, което призовавате и наистина е уникално измислено.

Тук искам да отбележа и че вътрешния арт на играта е на най-високо ниво. Самата игра предлага два различни режима, с играчи от 2-ма до 4-ма. Друго което ме порази в началото е това, че правилата се побират само на един лист – максимално изчистени и ясни правила като в никоя друга игра. Играта е с неизчерпаема преиграваемост на практика и може би бих я сравнил по този показател с шаха, всъщност сега като се замислям, приликите с шаха са много повече, макар и не толкова явни на пръв поглед.
Горещо препоръчвам това заглавие както на любителите на фентъзи игрите, така и на тези които не ги долюбват чак толкова, защото под фентъзи глазурата се крие отдолу една истински предизвикателна, оригинална и забавна игра.

Може да закупите играта от:BoardGames.bg


Това бяха нашите предложения за фентъзи игри, ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers