неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » Защо бордовите игри са моето хоби? Част I
Защо бордовите игри са моето хоби? Част I

Защо бордовите игри са моето хоби? Част I

Здравейте на всички. Днес реших да пиша защо бордовите игри се превърнаха в мое хоби и кое ме задържа в това хоби. Естествено причината не е само една (макар и чувството да побеждавам да ми е напълно достатъчна), затова ще разделя всички причините и ще говоря за тях в няколко статии.

Този път ще пиша, за това, което най-много ме впечатли още от самото начало, когато навлязох в това хоби. И това е – семейната обстановка. Откакто за пръв път стъпах в клуб за бордови игри, веднага започнах да усещам изключително мило и приятелско отношение, усмивки и топлота. Без дори да ме познават веднага една група ме поканиха да седна при тях и да играя. И това не бе само първият път или само в този клуб. Същата ситуация ми се е случвала десетки пъти вече – не само във Варна, но и в София и в Полша. Дори един готин тип, BigBoxYour, ме покани на гости у тях (по-точно у сестра му) без да ме познава – просто отговори на мое запитваме във Фейсбук. Беше страхотна вечер, на която намразих играта Risk, но това е друга тема.

Ей мен, на.

Board game общността е едно огромно и задружно семейство. Дори и най-големите дизайнери, и дори директори на компании, ходят по конвенции и играят с нас, простосмъртните. Не съм бил още на голяма конвенция, но обмислям да отида в Есен. Но може би ще е догодина.

Членувам в няколко групи във Фейсбук и от там още повече става ясно колко задружна е общността на настолните играчи. Какъвто и въпрос да се зададе, било то за правило на някоя игра, или коя игра да е по-добрата, та чак до въпроси от дизайнери, относно кое лого е по-красиво, то веднага се получават десетки отговори. Задружността се усеща и от това, колко много игри се финансират от общността посредством платформи като Kickstarter или Indiegogo. Ме само игри намират финансиране, но и много блогъри, които не получават пари иначе от писане или снимане на ревюта и новини относно бордовите игри. Примерно тази година, моите любимци от The Dice Tower, посредством Indiegogo събраха почти $290 000 от цели 5113 дарители.

Точно тази силна връзка, която се изгражда между всички, обичащи това хоби, ме кара всеки ден да се влюбвам все повече в света на настолните игри и да искам да давам повече от себе си за него. Това е и основната причина, поради която почнах да пиша тук – защото искам да дам моя принос и ако мога и един човек да зарибя благодарение на моето бръщолевене тук, ще съм напълно доволен от себе си.

Другото, което ми харесва, както малко намекнах, са събитията – от локалните такива, в които се срещаме постоянно с моите колеги, та до големите конвеншъни, посещавани от над 60 000 души дневно. Аз ще разкажа, за тези, на които съм бил, но знам, че има още много други, които съм пропуснал преди моето „геймърско време“. 

Ще започна с тези събития, които се организират всяка сряда от вече 20 поредни седмици – “Open Gaming Night” организирано от приятелите ни Pikko Games, и нас – Big Box Gamers, в традиционен американски дайнър с модерен привкус, Smuggler’s Diner. На тези събития са поканени всички и освен, че се играят предимно най-популярните и нови в момента игри, винаги има кой да ви обясни правилата, ако имате въпроси. Това е прекрасно събитие, на което да се запознаете с нови игри, които после да добавите във вашите колекции.

Има още едно събитие, което ви позволява да изпробвате най-новите игри на българският пазар. Отново организирано от Pikko Games, в техният магазин всяка петък вечер. На тези срещи предимно се играе една нова игра, но винаги могат да се пробват и игри от предишните срещи. Това е един от любимите ми начини да прекарам петък вечер!

Из цяла София има много клубове, които правят различни събития, турнири и прочие, но човек няма физическата възможност да посети всички. А ако имате приятели чужденци, скоро открих че в Level Up, всеки вторник засега, се провежда International Board Game Night.

В последния уикенд на февруари, във Велико Търново се проведе “Настолен Град” – уикенд за бордови игри, което събра приятели на нашето хоби от цяла България. Беше прекрасно изживяване. Имаше много представители от различни издателства, предлагащи настолни игри на българският пазар. Второто издание на “Настолен град” ще се проведе отново в последният уикенд на Февруари 2018.

Лятото, или по-точно на 10-ти Юни в Ларгото на София се проведе Hexacon лято 2017, организирано от  Организация за интелектуални развлечения и социализация (ОЗИРИС). Това бе най-мащабното събитие на което съм бил участник в София. На много маси едновременно малки и големи имаха възможност да изпробват нови и различни възможности за забавления. Библиотеката за игри не беше малка и там за пръв път пробвах Yamatai, за която разказах в предишната си статия. Не липсваха демонстрации на различни игри, особено тези, които са идеални за начинаещите в нашето хоби – игри като Catan, Ticket to Ride, Splendor и т.н.

Имаше и турнир на BigCatan – едно наистина добро преживяване е да играеш тази игра едновременно с още над 50 човека.

А приятелите ни от Фантасмагория, организираха две събития, наречени “Алеферия – уикенд за бордови игри” в Долна Баня. Тези събития се организират от вече 5 години и са страхотно преживяване далеч от шума на София. Библиотеката от игри е голяма, но освен популярните заглавия, има възможност за тестване на игри, които още ги няма на българският пазар. Последният път стояхме до 4 часа сутринта да играем. Бяхме последните останали воини. Следващото събитие се планува да е покрай Великденските празници и да е цели 5 дни. Очаквам го с нетърпение!

В края на Август във Варна се проведе първият фестивал на бордовите игри, който също продължи два дни. За жалост не успях да участвам, защото бе точно една седмица преди най-важният ден в живота ми – сватбата ми. Надявам се този фестивал да не е последния и да мога да участвам следващия път.

Заради тези прекрасни събития в сърцето ми продължава да расте привързаността ми към настолните игри. Следващият път ще се опитам да ви разкажа за уменията, на които бордови игри могат да ни научат.

До скорошни срещи!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Кръстьо Кръстев 'BigboxTribe'

Православен по рождение, католик по избор. Аз съм силно вярващ човек и не крия това. Щастливо женен съм от септември 2017. По настолните игри се запалих покрай приятели преди няколко години, но силно развих това си хоби, когато дойдох от Варна в София през 2016. Обичам различни жанрове игри, но най-вече си падам по декбилдърите и worker placement. Домът ми е винаги отворен за бордови игри, така че ако ви се играе нещо – свиркайте. Cheers.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers