петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Karuba – новата ми игра за зарибявяне (BigboxTribe)
Karuba – новата ми игра за зарибявяне (BigboxTribe)

Karuba – новата ми игра за зарибявяне (BigboxTribe)

Ще ви разкажа в тази статия за една игра, която измести Тикет ту Райд от първото място като игра, с която се опитвам да спечеля повече хора за нашето хоби. Откакто играя бордови игри, винаги съм вадил TtR, когато ще играя с хора, които никога не са вкусвали бордови игри преди. Не случайно имам и няколко експанжъна на играта. Не ме разбирайте погрешно – не че вече не харесвам тази игра, просто Каруба е по….. ако стигнете до края на статията ще разберете.

Ще започна така – от както се сгодихме с Мария, беше напълно ясно кои ще са нашите кумове. Най-добрата приятелка от детството на Мария, Христина и мъжа й Ивайло. И знаейки, че с тези хора сватбата няма да ни е последната среща, реших че трябва да ги зарибя по настолните игри. Всеки път когато ходим у тях на гости, нося поне една игра. Не по изключение и TtR беше първата, с която ги запознах. После Kingdomino и Jamaica, която подарихме като подарък за рожденият ден на Ивона, дъщеря им, и още няколко други. Всички игри много им харесаха, дори искат да си купят някои от тях. Всъщност се харесват само на Христина и Ивона. Ивайло никога нямаше желанието, енергията или „времето“ да играе с нас. Бях изгубил надежда.

До онзи ден, когато взех с мен Каруба – една от най-новите ми игри в колекцията, която купих от Деян, BigBoxGamer.  Ивайло не само че игра с нас, но след края на всяка игра беше първият, който искаше пак и пак. Играхме 4 игри до 1:30 през нощта. Не защото играта е дълга, а защото започнахме почти в 12 да играем. И не само че Ивайло искаше да играе, но и победи още във втората игра. Каруба е красива и лека настолна игра. Но това не и пречи да има дълбочина и да има достатъчно много избори, които играч трябва да направи в своя ход.

Нека обясня как се играе, въпреки че Деян в неговото ревю достатъчно добре е описал нещата. Само не знам от къде е изкопал думата – джунглист. Всички играчи имат лични бордове, които се сетъпват по един и същ начин, като всеки играч избира стартовите позиции на един цвят мийпъли – един изследовател и един храм. Изследователите логично започват нейде на плажната ивица, а храмовете са дълбоко в джунглата. Всички играчи подреждат своите 36 плочки по удобен за тях начин, а един от играчите прави купчинка от своите и тегли по една на случаен принцип. Всяка плочка може да бъде поставена само по един начин на борда, само с цифрата в горния ляв ъгъл. Правилата за поставяне са като при Каркасон или Саботьор – пътищата трябва да си съвпадат и не може да се образува dead end. Някои карти получават скъпоценни камъни – сребро и злато, които ако се вземат носят следователно 1 и 2 точки. Освен да се постави дадена плочка, тя може да се дискардне (задели настрана) и да се използва за движение на избран изследовател – до толкова плочки, колкото изхода има на самата карта – от 2 до 4. Двама изследователи не може да има на една плочка по никое време на играта – т.е. дори един изследовател не може да изпреварва друг. А за да се вземе скъпоценният камък от дадена плочка, то ходът на изследователят трябва да приключи на нея. Но пък колкото по-бързо даден изследовател стигне до храмът с неговият цвят, то толкова повече бонус точки се печелят – първият пристигнал получава 5, вторият 4, после 3 и последният 2. Играта се играе, докато плочките свършат или докато един играч вкара всичките си изследователи в техните храмове (нещо, което честно да си призная прочетох преди малко в правилата). Упс.

Играта се обяснява за 2 мин. Всички се оплакват, че подреждането на плочките отнема повече от необходимото време, но да ви кажа, не мога да се сетя за друг начин, по който е можело да се направи играта, за да се спести това време. А и е идеалното време за разбор между игрите. Казвам игрите, защото тази игра наистина не може да се играе само веднъж на сесия. Тя не си го иска, вие ще си го искате. Играте се играе бързо – не повече от 20-30мин. на игра, всичко зависи от това, колко „кръстьовци“ има във вашата група.

Дали ми харесва играта? Обожавам я. Толкова е проста, все едно винаги я е имало. Това е класическа игра, макар и излязла през 2015-та година. Нежно красива е, с приятни за окото цветове. И въпреки всичко както казах предлага достатъчна дълбочина. И е доста удоволетворяващо, когато успееш да изградиш най-добрият път за твоите изследователи през джунглата. Само един съвет – опитайте се да не се поставяте в ситуация, от която само и точно една плочка може да ви измъкне. Хубаво е винаги да имате и резервен път за вашите индиана джоунсовци.

Дали другите я харесват? Ще си позволя отново да цитирам няколко от моите колеги в този сайт:

Каруба е една от много малкото multiplayer solitaire игри, които харесвам. – BigBoxLan

Karuba е изключително хитра игра, която тества не само вашите тактически умения, а и съобразителността и алчността ви. За да бъдете най-успешния изследовател често ще трябва да оставяте назад съкровищата, на които се натъквате, за да можете първи да достигнете до големите, примамливи находки. – BigBoxDicer

За жалост Каруба не спечели Spiel des Jahres през 2015г., но бе достоен съперник. Каруба е една от най-добрите ми придобивки от последните месеци и въпреки че Деян се раздели с нея, то аз не мисля да го правя.

Защо е по-хубава от Тикет ту Райд? Не само защото правилата са по-лесни (винаги ми е изключително трудно да обясня на нови играчи, схемата с тунелите в Тикет ту Райд Европа) и не само защото играта е по-бърза. П0-скоро защото интеракцията между играчите е по-почти нулева в Каруба. Знам, че от моята  уста това звучи странно, но в Тикет ту Райд може, а и почти е задължително, на моменти играчите да бъдат малко по агресивни един към друг. А за нови играчи, това не винаги е приятно чувство.

Нима още се колебаете? Недейте. Ако имате роднини или приятели, които не се навиват да играят с вас Dominion или Unfair примерно, то повярвайте ми – с Каруба ще ги спечелите и няма да усетите как и те като Ивайло, разцъфват и оживяват в нашето прекрасно хоби – бордовите игри.

Дали е време да играя A Feast for Odin с кумовете?

Тазу чудесна игра, можете да купите от нашите партньори от PikkoGames.

Купи: Karuba

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Кръстьо Кръстев 'BigboxTribe'

Православен по рождение, католик по избор. Аз съм силно вярващ човек и не крия това. Щастливо женен съм от септември 2017. По настолните игри се запалих покрай приятели преди няколко години, но силно развих това си хоби, когато дойдох от Варна в София през 2016. Обичам различни жанрове игри, но най-вече си падам по декбилдърите и worker placement. Домът ми е винаги отворен за бордови игри, така че ако ви се играе нещо – свиркайте. Cheers.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers