понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Escape Room: Играта – Манията продължава и на масата!
Escape Room: Играта – Манията продължава и на масата!

Escape Room: Играта – Манията продължава и на масата!

Ще започна с това, че започнах това ревю преди 2 седмици. А защо ми отне толкова за да го напиша? Защото просто не смятах, че съм готов, след като бях изиграл едва 2 от 4-те мисии в кутията. Вече и 4-те са зачеркнати и то дори не веднъж.

Играта е преведена изцяло на български. Имам предвид изцяло! Това не е езиково независима игра, в която са пъхнати няколко текста. Това си е кутия с всичко на български!

Нали знаете тези така популярни ескейп стаи, които се появиха навсякъде? Накратко – стаи, в които хората си плащат, за да бъдат заключени в помещение, след което имат определено време, в което трябва да решат определени загадки, за да могат да открият правилната комбинация и да победят играта, излизайки от стаята преди таймера да изтече. Никога не съм бил в такава стая, макар и много да съм искал. Затова, когато разбрах, че съществува такава игра, наричана дори ескейп рум в кутия, ме обзе голямото желание да я пробвам. Исках да се потопя в ролята на Майкъл Скофилд. Исках да изпитам моите аналитични и логически способности и да разбера дали мога да се измъкна и аз от затвор или да предотвратя света от ядрена заплаха.

Както вече казах, в кутията има 4 плика с 4 тотално различни и по никакъв начин несвързани мисии. Тоест можете да ги играете по каквато си искате последователност. Аз ви препоръчвам да почнете от първата, наречена Бягство от Затвора, защото както е описано на кутията, е оценена с едва 2 от 5 звезди по трудност. Аз, заедно с Мария, така и направихме.

Невъзможно е да ви разкажа за самите задачи, защото не искам да ви разкривам никакви тайни, които после ще ви развалят удоволствието от самата игра. Но мога да ви разкажа за емоциите, които ме обзеха докато таймера отброяваше оставащото ни време.

Първо нека ви кажа обаче за Хроно Декодера, който е включен в кутията на играта. Това устройство върши няколко задачи за вас – първо ви отброява оставащото време, като на всеки 5 минути ви съобщава, че е време, ако искате, да използвате един от жокерите, предоставени за всяка мисия. Втората му задача е помощна. Върху него са намират няколко декодера и на вас ще ви се наложи да използвате един от тях на всяка мисия. Лично аз не се занимавах с дешифриране в игрите – това го оставих на жена ми. И мога да кажа, че тя не се затрудни нито веднъж. Използването на Хроно Декодера е наистина много лесно. А третата му и най-важна функция е да валидира комбинацията от 4 ключа, до която сте успели да стигнете, решавайки загадките, които мисията ви е предоставила.

 Не се притеснявайте, ако въведете грешната комбиция. Ако сгрешите, просто ще загубите 1 мин от вашето време, която всъшност… в някои случаи може да се окаже решаваща. Но вие не се притеснявайте… много.
В играта са включени 16 ключа, като някои се повтарят по 2 пъти, други по 4. На самите ключове има много символи – арабски и римски цифри, латински букви, геометрични фигури, точки и какво ли още не. Така както играта препоръчва, и аз ви съветвам, да прегледате ключовете много внимателно, преди да почнете с някоя мисия.

Да се върнем към емоциите. Главоблъсканиците в играта ми харесват и някои от тях ни изпотиха достатъчно много. Има какви ли не логични и математически задачи, с които ще се сблъскате, докато се опитвате да избягате от затвора, да спасите света от ядрена криза или докато се измъквате от храм на Маите. Определено ми допаднаха историите във всички мисии, особено малките фрагменти от различни дневници или бележки, които намирахме по пътя към решаването на дадена загадка. Вярно че някои от отговорите ги откривахме напълно случайно, други с много пот, а трети просто използвайки жокер. Музиката, която можете да си пуснете от официалното приложение на играта усилва емоционалното преживяване и силно препоръчвам и вие да си го изтеглите.

Дали е ескейп рум в кутия? Тъй като не съм бил в такава, ще оставя мнението на Деян.

Escape Room Играта е може би най-близката до реална искейп руум игра, която съм пробвал. Играта създава тематично настроение и ви вкарва не само в случайни пъзели, но в пространствено и географично усещане на атмосфера, която отговаря напълно на вашата мисия. Разбира се, физическите пъзели, които толкова харесвам в истинските искейп стаи липсват, но от друга страна, изненадите и оригиналността на много от загадките са в пъти по-добри от повечето такива в стаите, които съм посещавал. И са трудни… О, колко са трудни! Ако очаквате да получите искейп руум в настолна игра… не знам в кои стаи сте били, но доколкото съм запознат с теорията на създаване на такава стая, целта е играчите да изпитат удоволствие от изпълнени задачи. Тоест, това може и да не означава, че пъзелите са елементарни, но със сигурност не са чак толкова трудни. С други думи, една обикновена средностатистическа стая е така измислена, че да може да се победи поне в 60-70 процента от случаите. При настолната игра… не ви гарантирам. Толкова е трудна. – Деян (Bigboxgamer)

Escape Room The Game има едно голямо преимущество – мога винаги да я извадя, когато имам гости, които не са я играли. Дори и да знам отговорите, пак ми е приятно да гледам как другите се опитват да се измъкнат – как мислят, как разсъждават, в коя посока отиват и прочие.

Един голям минус според мен, на който е добре да ви обърна внимание, е че играта, за мен, е най-добра с двама, максимум 3-ма души. Пробвах две от мисиите с 4 човека и в едната времето не ни стигна, а в другата 2 от играчите нямаха какво да правят през по-голяма част от играта. В първия ни опит с трима приятели да избягаме от храмът на ацтеките, времето не ни стигна. При четирима се появяват толкова много различни предложения, че често тръгвахме по едно от тях и се озовавахме в задънена улица. След като си тръгнаха гостите, седнах сам и ми трябваше 5 минути да се справя с втората загадка, която 40 минути четири човека не успяхме да преодолеем. (бел.ред. Предполагам това важи за повечето кооперативни игри).

Докато предното беше лично предпочетание, очевидният минус на тази игра е, че тя има нула преиграваемост. Сега, когато съм преминал през четирите мисии в тази кутия, ми остава да чакам докато преведат на български и останалите експанжъни, които вече са излезли в англоговорящият свят.

От друга страна, играта струва колкото една нормална искейп стая. Така че трябва да си прецените. Дали истинското усещане от една реална искейп стая струва колкото четири виртуални такива?  – Деян (Bigboxgamer)

Приятно измъкване!

Играта можете да закупите от сайта на нашите партньори – Pikko Games, a ние искаме да благодарим на Simba Toys за страхотната работа по превода. Тийз: Очаквайте разширения.

Купи: Escape Room: Играта

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Кръстьо Кръстев 'BigboxTribe'

Православен по рождение, католик по избор. Аз съм силно вярващ човек и не крия това. Щастливо женен съм от септември 2017. По настолните игри се запалих покрай приятели преди няколко години, но силно развих това си хоби, когато дойдох от Варна в София през 2016. Обичам различни жанрове игри, но най-вече си падам по декбилдърите и worker placement. Домът ми е винаги отворен за бордови игри, така че ако ви се играе нещо – свиркайте. Cheers.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers