вторник, април 16, 2024
Заглавна страница » Kickstarter » Kickstаrter: Какво е това?
Kickstаrter: Какво е това?

Kickstаrter: Какво е това?

 

st_kickstarter_f

Kickstarter (KS) е най-известната от тъй наречените crowd funding платформи. Що е то crowd  funding платформа ли? Ами това са страници в интернет, които позволяват на всякакви предприемачи или художници, или изобретатели, или фотографи, или дизайнери, или музиканти, или … абе на най-различни хора, които правят най-различни неща да намерят спонсориране за проектите си.

Вместо да търсят спонсориране от банки или кредитори или големия бизнес обаче, тези хора го търсят от мен и вас. Това е основната характеристика на платформите за финансиране от тълпата (както китно би се превело от английски името на този вид сайтове) и то е наистина гениално, защото позволява на всеки, който е заинтересован от даден проект да помогне за реализацията му и дори, при желание, да участва в нея!

Как можете да се възползвате от това бижу ли? Ами отивате на страничката на KS (www.kickstarter.com), избирате си категория, намирате си проект, който ви харесва и преценявате с каква сума бихте го подпомогнали. Не че го правите безкористно, разбира се – всеки проект си има схема на финансирането, която ще ви покаже какво бихте получили за вашите пари! За да престанем да си говорим с относителности (пък и за да не ме прокудят завинаги от BigBoxGamers) нека минем към по-конкретни примери и то такива свързани с настолните игри.

В KS има не един и два проекта, свързани с разработването на бордови игри и в бъдещите издания на рубриката ще ви запознавам с някои от тях, които намирам за интересни през дадената седмица. Та говорихме си за това, че не си давате парите само от топлото усещане в душата си за даден проект. Когато спонсорирате настолна игра можете един вид да си я поръчате предварително – т.е. когато тя стане готова (а това винаги е посочено на страницата) можете да получите копие от играта, която сте подкрепили! „Е да де, ама защо не ги оставя другите да я финансират играта, пък аз ще си я купя като излезе?” чувам някои по-скептично настроени хора да се питат. „Заради бонусите!” отговарям без да се замислям аз.

Всички успешни проекти в KS използват схема за печелене на бонуси от подкрепилите ги фенове на базара на това колко един проект е надвишил границата си на финансиране. „Уоооооооу … граница на финансиране? Ма ние не сме били на този сайт, давай малко по-полека!” пак чувам от някъде. Упс! Пардон! Забравих да ви кажа, че парите, които отделяте за един проект не ви се взимат веднага. Всеки проект си има минимално ниво на финансиране (което е различно за всеки проект, но за повечето игри е около $20к – $30к) и ако за времето за финансиране (обикновено около месец) тази граница не се мине, проектът просто не се финансира и никой не ви взима парите.

Това е предпазна мярка, защото въпросното минимално финансиране е определено на базата на това колко пари биха трябвали, за да може да се издаде играта със сигурност. Та за границата на финансиране ставаше въпрос (т.е. 100% финансиране) и какво става когато тя се подмине – започват бонусите! Може $30к долара да ви се струват множко за събиране на по $50 от човек, но истината е че болшинството от игрите си издухват границата на финансиране в пъти (финансиране на 575% например си е нещо нормално)! Когато това стане има бонуси за всички участващи, които обикновено са разни промоционални елементи (дали ще са промо геройчета или предмети, или фигурки, или каквото там има в играта си е индивидуално, но винаги си ги има).

Може и да не сте от хората, които държат да имат всичко за една игра, но може и да сте от тези, които много ще се радват да си имат абсолютно всичко, което може да дойде с нея (пък и повече от другарчето, което не е хванало KS влака) и за тези вторите от нас бонусчетата са голям гъдел. Аз лично до този момент съм финансирал 3 игри и много се радвам, че ще ми дойдат с всички бонусчета, а няма да трябва да ги търся после от кой знае къде, за да си довършвам колекцията (пък и са си яки бонусчета, които удължават живота на съответните игри значително).

Ако ви е мерак, голяма част от проектите имат и нива на финансиране, които позволяват да се включите активно в осъществяването на проекта – на ниво плейтестър или с идеи за нови геройчета в играта например, което пък за други от вас може да изключително приятно и задоволително (аз и с това в момента се занимавам по един от проектите и умирам от кеф).

Преди да ви оставя на мира, ще е хубаво да обърна внимание и на дребния шрифт, свързан с факта, че сме в България, а проектите почти изключително са в САЩ. Дребният шрифт са две неща – разходи по изпращане на пратката от там и по-значителното – митниците. Повечето проекти, които биха дошли в стандартна кутия като за бордова игра (примерно като Игра на Тронове) са с $20 пощенски разходи отгоре.

Това между другото не винаги оскъпява крайната стойност на една игра – например последният проект, който финансирах беше с $10 по-евтин за поръчка от колкото ще бъде цената му като излезе, така че в крайна сметка ми излезе $10 над пазарна цена. Като се имат предвид разликата в цените в САЩ и Европа на тези игри едва ли ще усетя разлика в цената, а пък си получавам всички бонуси и щуротии за нея! По-тънкия момент са митниците и дали ще решат да се гъбаркат с мен и поръчката ми от САЩ. Очкавам си първата игра през юни, така че още не знам как стоят нещата, а и от различни източници получавам различни мнения дали ще ми я задържат и ще й искат мито или не. В крайна сметка ще поживеем – ще видим, но на този етап съм оптимист!

Това са с две думи (е по-скоро две страници) идеята и ползата от KS и апелът ми е да му хвърлите едно око – може пък и нещо да ви го хване въпросното хвърлено око и да ви вземе парите, за да ви го върне!

*Ако искате да видите колко успешна може да бъде една игра вижте тази 😉 над $2М за минимален праг от $35к (5,856%)!

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Какво, как и защо се прави с Kickstarter и защо ви занимаваме с него тук?

Преглед на статията

Ocenka

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: Бъди първи!
0

За Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.

3 коментари

 1. Наред с еуфоричната статия, има и друга страна на нещата. Първо, проектите които събират финансиране изобщо не е сигурно, че някога ще видят бял свят. Много от тях са толкова ненаясно с цената на изработка на играта, че дори и да съберат заявените пари, най-много да си останат с няколко мостри от играта.
  „Нормалното“ финансиране от 500% е нещо нормално само за супер-сериозни проекти, или такива с някакви много известни имена зад тях. Например посочения Kingdom Death, има супер як арт, цицорести сукуби и други голотийки, зад него стои Adam Poots, който вероятно е финансирал проекта самостоятелно и просто 35к$ не са му достигали от джобните. Освен това преди този KS, има друг, който е събрал 1500$ за да си плати за фигурките, а има и още един, който е фейлнал зловещо само с един поддръжник.
  Също мога да дам пример с играта Wildman на Gas Powered Games и Крис Тейлър, която се провали доста силно, като не успя да събере и 1/3 от заявеното. След това се вдигна доста шум по сайтовете и събраха половината, т.е. провалиха се.
  За да не съм съвсем негативен, ще дам и един пример с успешен обществено финансиран бордгейм: Among the Stars http://www.indiegogo.com/projects/110752 Играл съм играта, сполучлива е, но отново автора има предишен опит с игрите и не е разчитал на това финансиране, а то е било по-скоро допълнение.

 2. Кикстартвал съм 4 игри досега, затова мога да споделя моя опит. Ако играта е под 2 кг си идва директно в пощата и не се плаща мито и ДДС. Ако е над 2 кг обаче си се плаща – задържат ти я в митницата и оттам трябва да ходиш да си я взимаш.
  Общо взето Кикстартър има много плюсове, но и минуси. Плюсовете са, че играта със сигурност ще бъде издадена и бонусите. На практика Кикстартър помага на много начинаещи производители да наберат нужните средства, за да могат да издадат играта. Лошото е, че напоследък и много големи компании, на които реално погледнато не им липсват финанси, почнаха да го използват. На практика се получава един вид пре-ордър, само че е доста по-успешен от обикновения пре-ордът, заради бонусите и заради това, че да кикстартеш в момента е модерно.
  Минусите за мен са, че трябва да дадеш сега пари за нещо което ще получиш след между 6-12 месеца. И тези дати, които ги пишат, че ще излезе играта почти винаги се оказват нереалистични и трябва да се изчака още някои и друг месец (като оправданието най-често е, че многото добавени бонуси изискват допълнително време да се произведат).
  Друг съществен за мен минус е, че за много от игрите няма достатъчно и надеждна информация и ревюта, така че често си даваш парите на базата на добро предчувствие и визия най-вече. Някои от игрите, които събраха най-много пари така и не пуснаха Правила преди края на кампанията си, но със страхотна визия и бонуси спечелиха. Впоследствие някои от тези игри се оказаха на средно ниво за мен и съответно не си струваха допълнителните пари дадени за доставка, ддс, мито и бонуси. Защото, съгласете се, защо са ми бонуси, за игра която не харесвам? А риска да не я харесам е много по-голям ако взема чрез Кикстартър. Друго си е да изчакаш играта да излезе и за 1 месец да натрупа достатъчно отзиви от реалното играене на играта и тогава да прецениш дали да си дадеш парите за играта… дори и без бонусите! За мен така е по-добре и все по-рядко съм склонен да подкрепям проекти.

 3. @excessmind – проектите, които не съберат финансиране въобще не взимат пари от никого, така че има предпазна мрежа в тази посока. Има провалили се игри със сигурност, но никой не губи от тях. Никак не съм сигурен, че „много от тях не са наясно с цената на изработка“ защото все пак, за да кандидатстваш за финансиране по KS си трябва план, а и има санкции при неизпълнение. Така или иначе, статията не е предназначена да накара всеки да подкрепи нещо по KS, а да запознае хората с платформата и за какво може да е полезна тя. Всеки сам си решава дали и какво да подкрепи.

  @hristo – Преордър си е да 🙂 Просто в БГ не сме свикнали на този начин на пазаруване и това може да не се хареса на някои хора. Също така си прав и за това, че купуваш без ревюта (въпреки, че понякога си има дори и превюта и то от хора като Том Васел), но не всички са хардкор геймъри, които изчитат всяко ревю така или иначе 😉 Моите кикстарти бяха 2 проекта, които надграждат вече съществуващи игри (които също са били кикстартвани) и един, който е съвсем нов и без ревюта, но и за 3те съм еднакво нетърпелив.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers