Site icon Big Box Gamers

Kickstаrter: Какво е това?

 

Kickstarter (KS) е най-известната от тъй наречените crowd funding платформи. Що е то crowd  funding платформа ли? Ами това са страници в интернет, които позволяват на всякакви предприемачи или художници, или изобретатели, или фотографи, или дизайнери, или музиканти, или … абе на най-различни хора, които правят най-различни неща да намерят спонсориране за проектите си.

Вместо да търсят спонсориране от банки или кредитори или големия бизнес обаче, тези хора го търсят от мен и вас. Това е основната характеристика на платформите за финансиране от тълпата (както китно би се превело от английски името на този вид сайтове) и то е наистина гениално, защото позволява на всеки, който е заинтересован от даден проект да помогне за реализацията му и дори, при желание, да участва в нея!

Как можете да се възползвате от това бижу ли? Ами отивате на страничката на KS (www.kickstarter.com), избирате си категория, намирате си проект, който ви харесва и преценявате с каква сума бихте го подпомогнали. Не че го правите безкористно, разбира се – всеки проект си има схема на финансирането, която ще ви покаже какво бихте получили за вашите пари! За да престанем да си говорим с относителности (пък и за да не ме прокудят завинаги от BigBoxGamers) нека минем към по-конкретни примери и то такива свързани с настолните игри.

В KS има не един и два проекта, свързани с разработването на бордови игри и в бъдещите издания на рубриката ще ви запознавам с някои от тях, които намирам за интересни през дадената седмица. Та говорихме си за това, че не си давате парите само от топлото усещане в душата си за даден проект. Когато спонсорирате настолна игра можете един вид да си я поръчате предварително – т.е. когато тя стане готова (а това винаги е посочено на страницата) можете да получите копие от играта, която сте подкрепили! „Е да де, ама защо не ги оставя другите да я финансират играта, пък аз ще си я купя като излезе?” чувам някои по-скептично настроени хора да се питат. „Заради бонусите!” отговарям без да се замислям аз.

Всички успешни проекти в KS използват схема за печелене на бонуси от подкрепилите ги фенове на базара на това колко един проект е надвишил границата си на финансиране. „Уоооооооу … граница на финансиране? Ма ние не сме били на този сайт, давай малко по-полека!” пак чувам от някъде. Упс! Пардон! Забравих да ви кажа, че парите, които отделяте за един проект не ви се взимат веднага. Всеки проект си има минимално ниво на финансиране (което е различно за всеки проект, но за повечето игри е около $20к – $30к) и ако за времето за финансиране (обикновено около месец) тази граница не се мине, проектът просто не се финансира и никой не ви взима парите.

Това е предпазна мярка, защото въпросното минимално финансиране е определено на базата на това колко пари биха трябвали, за да може да се издаде играта със сигурност. Та за границата на финансиране ставаше въпрос (т.е. 100% финансиране) и какво става когато тя се подмине – започват бонусите! Може $30к долара да ви се струват множко за събиране на по $50 от човек, но истината е че болшинството от игрите си издухват границата на финансиране в пъти (финансиране на 575% например си е нещо нормално)! Когато това стане има бонуси за всички участващи, които обикновено са разни промоционални елементи (дали ще са промо геройчета или предмети, или фигурки, или каквото там има в играта си е индивидуално, но винаги си ги има).

Може и да не сте от хората, които държат да имат всичко за една игра, но може и да сте от тези, които много ще се радват да си имат абсолютно всичко, което може да дойде с нея (пък и повече от другарчето, което не е хванало KS влака) и за тези вторите от нас бонусчетата са голям гъдел. Аз лично до този момент съм финансирал 3 игри и много се радвам, че ще ми дойдат с всички бонусчета, а няма да трябва да ги търся после от кой знае къде, за да си довършвам колекцията (пък и са си яки бонусчета, които удължават живота на съответните игри значително).

Ако ви е мерак, голяма част от проектите имат и нива на финансиране, които позволяват да се включите активно в осъществяването на проекта – на ниво плейтестър или с идеи за нови геройчета в играта например, което пък за други от вас може да изключително приятно и задоволително (аз и с това в момента се занимавам по един от проектите и умирам от кеф).

Преди да ви оставя на мира, ще е хубаво да обърна внимание и на дребния шрифт, свързан с факта, че сме в България, а проектите почти изключително са в САЩ. Дребният шрифт са две неща – разходи по изпращане на пратката от там и по-значителното – митниците. Повечето проекти, които биха дошли в стандартна кутия като за бордова игра (примерно като Игра на Тронове) са с $20 пощенски разходи отгоре.

Това между другото не винаги оскъпява крайната стойност на една игра – например последният проект, който финансирах беше с $10 по-евтин за поръчка от колкото ще бъде цената му като излезе, така че в крайна сметка ми излезе $10 над пазарна цена. Като се имат предвид разликата в цените в САЩ и Европа на тези игри едва ли ще усетя разлика в цената, а пък си получавам всички бонуси и щуротии за нея! По-тънкия момент са митниците и дали ще решат да се гъбаркат с мен и поръчката ми от САЩ. Очкавам си първата игра през юни, така че още не знам как стоят нещата, а и от различни източници получавам различни мнения дали ще ми я задържат и ще й искат мито или не. В крайна сметка ще поживеем – ще видим, но на този етап съм оптимист!

Това са с две думи (е по-скоро две страници) идеята и ползата от KS и апелът ми е да му хвърлите едно око – може пък и нещо да ви го хване въпросното хвърлено око и да ви вземе парите, за да ви го върне!

*Ако искате да видите колко успешна може да бъде една игра вижте тази 😉 над $2М за минимален праг от $35к (5,856%)!

 

Exit mobile version