понеделник, април 22, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » Произведено от: Days of Wonder
Произведено от: Days of Wonder

Произведено от: Days of Wonder

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Days of Wonder

Играй различно

 

BBG рейтинг – 9/10

Когато влезете в магазин с борд игри без идея какво искате да си купите, какво е първото нещо, което грабва окото ви? Красивата картинка? Вероятно играта е на Days of wonder. Шаренкото? Вероятно играта е на Days of wonder. Безбройните кутийки с различна форма, но с еднакво име и не знаеш кое е игра, кое е удължение? Вероятно играта е на Days of wonder. Седем хиляди петстотин деведесетте и три компонента, които пише отзад на кутията, че играта има? …вероятно е на Fantasy Flight Games.

Представихме си онова усещане на изумление, когато сме били деца и ни светнат очите при вида на всички подаръци под елхата. Това искам и да е усещането на хората, когато видят нашите игри. Искахме името „Days of Wonder”  да ви припомни онова усещане, когато сте били деца и когато отваряте за пръв път нещо ново, и страхотно, и невероятно…”

 Ерик Хотемонт – президент на DOW

 ИСТОРИЯ

DoW се основава едновременно в Щатите и във Франция през 2002 година от Ерик Хотемонт и Марк Кауфман.  Това съдействие между Франция и Щатите може да обясни защо игрите на компанията не са нито в американски стил, нито в типичен европейски.  DOW доставя игри в 25 страни по целия свят, както настолни, така и дигитални версии на някои от игрите си.

Eric-Mark-Ticket-to-RideЕрик Хотемонт е роден във Франция, но заминава за Щатите през 1988 година. Работи в сферата на компютърната графика и създава компанията Ray Dream. През 1996 година я продава на Fractal Design. Захваща се с инвестиране, защото иска да помага на малки компании да си стъпят здраво на краката, така, както на него са му помагали преди. Скоро обаче осъзнава, че това е много скучна работа и усеща, че с всеки изминал ден на тази работа му спада IQ-то. По това време вече е имал две деца и решава, че не му се връща в сферата на технологиите и жестоката надпревата сред тези среди.  Търси нещо с по-нормални темпове. Понеже дълбоко се възхищава на успеха на Монополи, той  решава да се захване с борд игри.

Така създава компанията Days of Wonder. След това Ерик се свързва с някои хора от Ray Dream – Марк Кауфман, който по това време е бил директор на отдел Маркетинг и Ян Корно, който също е участвал в създаването на Ray Dream и е бил съученик на Ерик.

ИГРИ

DOW нямат изключително голямо количество от издавани игри, както някои от другите големи компании, но пък удължения валят не на парцали, ами направо на персийски килими!

„Бих искал да си представя нашата компания като Pixar в борд индустрията – вместо да издаваме сума ти неща, за да разберем кое пасва, с удоволствие предпочитаме да изкараме една или нито една игра на година, но да се фокусираме върху конкретната игра, която издаваме.”

 Ерик Хотемонт – президент на DOW

 Абе разбирам, ама 8 удължения на Smallworld, 12 удължения на Ticket to ride (няколко от тях различни версии на играта) и забележете – 19 удължения на Memoir 44!  Моля ви се! Взимам ограничено количество заплата!

DOW правят дебюта на пазара с Gang of four и още няколко малки игрички, но не смятам да обърна внимание на тях, защото има достатъчно други големи заглавия.

 Ticket to Ride

TtR-USA-setup

Най-продаваната борд игра в света, според Boardgamegeek. През 2004 година печели Spiel des Jahres за най-добра борд игра за 2004. През 2005 печели наградите Diana Jones, As dÓr Jeu Iánnee, както и второ място  в Schweizer Spielepreis за семейна игра. Ticket to Ride Europe печели през 2005 година International Gamers Award.

Абе… бива си я играта. Все пак говорим за влакчета! Ако искате да научите какво е нашето отношение към тази игра – цъкнете тук.

„Борд игрите имат много дълъг живот. Повечето хора нямат нищо против игрите. Ако издърпаш случаен човек от улицата и му покажеш игра като Ticket to Ride, мисля че 9 от 10 човека биха я играли.“

Ерик Хотемонт – президент на DOW

 Smallworld

IMAG0611Това е една от най… различните игри, които съм играл. Има уникално усещане на стратегия, но въпреки всичко има РПГ момент с логическо мислене, но с бърза игра. И на всичкото отгоре е изумително лека за игра. За „лека” определям всяка игра, в която ако по време на игра попиташ човека до теб „Как си”, някой няма да ти шибне шамар, за да се опита да те върне в игра, а ако вземеш да станеш за чаша вода, останалите да те хванат, да те вържат за стола и да те накарат да повтаряш 100 пъти „аз съм корумпиран леприкон, аз съм корумпиран леприкон“…

Играта съществува в два основни варианта – Smallworld и Smallworld Underground. Основните удължения са за оригиналния Smallworld, но четох, че може някак си да се вържат расите. Дори и бордовете, ако имаш нужното мини удълженийце.

Печели няколко награди, сред които Meeples’ Choice awards през 2009 и Games Magazine Game of the Year през 2010

Създаването на игра винаги идва от силното ми женалие да играя игра, която не съществува

 Филипе Кейертс(дизайнер на Smallworld)

 Memoir’’ 44

Memoir44-setup

Тук не мога да кажа много, просто защото не съм играл играта. За това има две причини. Съпругата ми не обича военни игри и… 19 удължения?! 19? Наистина ли?!

Въпреки всичко, до колкото съм запознат, това е доста лек вариант на онези тежки военни игри… по които и аз не си падам, де. А може и да е така, защото все още не съм ги пробвал…

Играта получава награда за най-добра историческа симулация през 2005 и награда за отлични постижения на wargamer.com.

„Memoir ’44 има велика атмосфера. Тя пуска толкова история, колкото един вечно дърдорещ дядо”

 Пол Милън от Gaming Daily

 Shadows Over Camelot

SoC-home_picture1

 Една от първите игри, които включват механиката “предател”. Това винаги ме е привличало. Не толкова, защото обичам да лъжа, мамя и убивам и други такива чудесни неща, но защото винаги има нещо неизвестно. Никога не знаеш на кого да вярваш и това вкарва ролеви елемент и много взаимодействие между играчите.

Играта получава 10 награди. Няколко от тях за за най-добра игра на годината за 2006-та година.

 

Това е смесица между LOTR и Върколака – със страхотна тема, вкарана вътре. Това е великолепна игра. Играл съм я с много различни хора и всички се забавляваха изключително много.

 Тома Васъл от The Dice Tower Network

  Други игри

 • Cargo Noir
 • Mystery Express
 • Pirates’s Cove
 • Cleopatra
 • Colosseum
 • Mystery of the Abbey
 • Fictionaire
 • 7 gambit
 • Gang of Four
 • Queen’s Necklace

  

ПОДДРЪЖКА

Вече споменах за многото удължения на игрите. Вече се оплаках, че всеки нов експанжън придвижва ножа, който вече са забили дълбоко в портфейла ми нагоре-надолу (но никога в кръг). Въпреки това, аз мазохистично нямам против да ми точат от малките сладки парички за малките си сладки експанжънчета. Не знам дали прозвуча иронично. Нямам и представа. Защото, честно казано, не знам какво усещам, когато всеки месец се налага да даваш по 30-40 лева за удължения, от които нямаш нужда, но ТРЯБВА да имаш.

Друго нещо от поддръжката на DOW, което ме оставя със смесени чувства, са онлайн игрите.

Когато си купих влакчетата (Ticket to Ride) получих код за онлайн игра! Много дълго време не го ползвах и преди седмица влязох да поцъкам малко онлайн с приятел. И двамата с удоволствие очаквахме да разцъкаме и с разярение се опитвахме да се сдържим да не кажем нещо нецензурно. В този случай обаче не трябаше да броим до десет за да се успокоим, а до 999 и десет.

Игрите на DOW струват пари. Това, разбирам. Но защо ми дават код в игра и ми рекламират как мога да играя безплатно онлайн, след като този код важи само за три игри. Нека перефразирам – защо ми дават код в игра и ми рекламират как мога да играя безплатно онлайн, след като този код важи само за три игри.  Не перефразирах, но по-ясно не можах да го кажа.

TtR-iPadТака излиза, че аз, който съм дал пари за оригиналната игра, съм по-голяма жертва на маркетинг кампания от човек, който няма и намерение да си закупи играта. Защото този човек може и да не е чувал за влакчетата, но понеже аз съм дал стотина лева в магазина, защо да не дам още десетина онлайн.

Нот гуд, DOW, нот гуд!

Добре, де като изключим моето скръндзаво заяждане, всъщност съвсем не е лоша поддръжката. DOW целят да прехвърлят колкото може повече игри на дигитални устройства. Дори в момента водят кампания в Kickstarter с техния нов проект – Smallworld 2 (дигитална версия).

 „Нашата философия е да направим устройствата невидими за играча, за да можем да им позволим да забравят, че играят на компютър или устройство.”

 Ерик Хотемонт – президент на компанията

 

Финални думи

Days of wonder са големи. Това мога да кажа. Не знам дали би трябвало изобщо да ги оценявам, но все пак ще го направя заради хората, които малко или много ценят мнението ми. Смятам, че борд общността се нуждае от типа игри, които компанията предлага. Леки, тематични и с изключително качество. Защото, нека ви кажа, по-добро качество на компоненти много трудно бихте открили. Във всички случаи ако влезете в магазина и първото нещо, което ви хване окото е наистина на Days of Wonder, не се колебайте, няма да сгрешите. Която и да е от техните игри ще ви достави такова удоволствие, че ще искате да играете играта отново и отново. Да, понякога се позаяждаме за това-онова в механиките на игрите, но нека не забравяме най-важното. Това са игри. А игрите трябва да изглеждат хубаво. Радвам се, че Days of Wonders схващат това перфектно!

 Нашата мисия е проста. Да направим игрите толкова популярни, колкото филмите!”

Days of Wonder

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Не случайно слогъна на Days of Wonder е "Играй различно". Това е компания, която се цели именно в това - да бъде уникална и едновременно с това качествена.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: Бъди първи!
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

2 коментари

 1. Да, много добра компания! Някои от любимите ми игри са техни – най-вече Memoir’44 (уникално добра поддръжка – експанжъните са много, но ако си почнал отначало да я играеш ти идват по 1-2 на година, което е точно колкото ти трябва и не излиза скъпо), но също и Small World, Ticket to Ride, Shadows Over Camelot. Да не забравяме, че и страхотната Battlelore е тяхна, макар че там се изложиха, като я продадоха на FFG, който не така и не я доразвиха както трябва.

  • Боян Евстатиев клуб за настолни игри 73

   Компанията DoW е марка. На първо място за качествени компоненти, може би Matagot само може да се конкурира с тях (явно за французите това е важно). На второ място повечето игри наистина им са добри и си ги подържат пример Mystery of the Abbey, макар и „стара“ я преиздават.Просто гледат да си подържат игрите и да ги има налични на пазара, а това е важно. Имат и два голями минуса. На първо място цените на игрите им, макар и да е обосновано за качеството на компонентите. На второ, изглеждат все едно са малко плахи да налагат и издават нови игри. Изключвам многото разширения на Ticket to Ride, Small World i Memoir`44. Едва този месец, промотираха новата си игра Relic runners. Или като направим равносметка 3-те горни игри плюс разширенията им 42 срещу тях 11 други игри и Shadows over Camelot. Колкото за Battlelore и мен ме е яд, но FFG не подържат нарочно,заради Battles of Westeros смятам аз. И наскоро чух в едно интервю на DiceTower, че стартирали с 2000$ 🙂 мечта !

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers