петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Превю: The CopyCat – забавна картова игра на думи и асоциации със скрити роли
Превю: The CopyCat – забавна картова игра на думи и асоциации със скрити роли

Превю: The CopyCat – забавна картова игра на думи и асоциации със скрити роли

Време е за нещо забавно, нещо грандиозно и невероятно, нещо магическо и феноменално, нещо извънземно и… стига толкова глупости! Ще говорим за игра на думи, нали така? Аз не харесвам повечето игри с думи, които съм играл, много са ми скучни и еднообразни. Думи и асоциации обаче звучи малко по-добре, нали? По-интересно, по-забавно, по-разчупено? А как ви звучи игра на думи с асоциации и тайни роли? Любопитно, нали? На мен също. Обичам игри с тайни роли, дано тази да е добра!

The CopyCat

The CopyCat (Копирачът) е картова игра с думи от Hawk Games, чиято кампания в Кикстартър предстои на първи Юни. Играта разчита на добре познатия на всички „познай думата“ механизъм с асоциации, като се стреми да включи вътре и тайни роли (котки и хора) за доза мистерия и напрежение. Броят играчи и времетраенето звучат отлично – от 4 до 15 души, 5 до 20 минути, а очакванията към играта се покачват лека-полека с наближаването на първото изиграване.

CC_Game_Aerial

Компонентите изглеждат малко първоначално (заради малката кутия), но в момента, в който се извадят от кутията, всичко става ясно. Около 200-300 карти, доста семпло изглеждащи (нещо, което е разбираемо за игра с думи) с изключение на няколкото скрити роли. Качеството на самите карти е много добро и според мен няма да се износят бързо, но за всеки случай си взех протектори, поне за ролите да има. С две думи – карти, карти и пак карти. Нищо друго не сте очаквали от картова игра, нали?

Правила

Една карта. Толкова ви е нужно, за да разберете правилата на играта – има няколко карти с правила, по една на играч, и те описват всичко, което се случва. Предполагам нямате идея какво представлява играта – все пак това е превю. Имайки това предвид, ето какво представлява основата на играта – всеки от вас има скрита роля (човек или котка), а в средата ще имате карти с думи (избират се от няколко категории – хора, събития, сленг и прочие), закрити с едни други специални карти (котешки тоалетни). Котешките тоалетни подсказват на играчите какво трябва да правят в зависимост от ролята си – ако сте котка можете да видите асоциация или две асоциации за думата, която се търси, а ако сте човек ще видите директно думата. Всичките жокери и знания се случват с приплъзване на котешката тоалетна върху картата с думите по съответният начин – едно надолу за хората, едно или две нагоре за котките в зависимост от трудността, на която се разберете котките да играят.

CC_Game_2

Сега следват няколко рунда на асоциации и изключване. Всеки играч казва по една асоциация за думата, като има ограничения (за римуване, за първа буква и подобни). След като всички кажат асоциациите си, всеки решава тайно кой трябва да бъде елиминиран. Гласувате едновременно и в зависимост от броя хора и рунда, в който се намирате, елиминирате един играч и играта или приключва, или продължава с нов рунд на асоциации и изключване. Доста е интуитивно и бързо се схваща. Всичко добре, а целта каква е? Целта на играта е следната – хората искат да намерят котките и да ги премахнат от играта, котките искат да заблудят хората, че знаят думата, като ползват подсказките, които са им дадени. Може да звучи много трудно, но не е, повярвайте ми! След една-две игри вече ще сте в крак с играта. В тази връзка…

Забавата 

Реших да пиша за забавата вместо за геймплея, защото те в случая са едно и също нещо! Понякога беше много лесно за хората, понякога котките успяваха без усилия, а понякога беше много трудно за всички да решат какво да правят. По-важното е, че през цялата игра се забавлявахме много! Нямаше някой, който да не хареса играта – детективско забавление за хората и измамническо такова за котките, какво повече да иска човек? Не само това, ако сте любознателни ще научите много нови думи на английски! Тук трябва да се каже, че асоциациите са понякога доста далечни и това може да подразни някои хора – примерно ако думата е хирург и подсказката е психиатрия. От една страна това е усложняващо постигането на целта на котките, но при по-очевидни асоциации котките щяха да печелят винаги. За мен лично това е добро решение и е нужен елемент  за баланса в играта, но за други… ех, не може всички да са доволни…

CardFan_CC_Web

Забелязах едно единствено притеснително нещо по време на игра. Крайният брой думи. Това е нещо типично за игрите с думи, разбира се, така че не е чак такъв проблем, но имайте предвид друго – когато думите започнат да се повтарят, котките вече ще знаят каква е думата. Това малко би убило идеята на играта – на котките ще им е в пъти по-лесно да се скрият, а хората ще са затруднени максимално. Въпреки това, според мен The CopyCat е такъв тип игра, който може да се разширява до безкрайност и най-вероятно това ще се случи до известна степен, така че това са временни притеснения. Важното е, че играта е много добра, пък и 200-300 игри не са малко, нали?

Крайната емоция

Мисля да си запазя копието на The CopyCat (как добре ми се получи, а?), това е достатъчно да разберете мнението ми. Играта е много забавна, лека и бърза и честно казано не са много игрите, които успяват да се задържат на това ниво без да ми станат скучни. Скритите роли и лекият блъф елемент допринасят за неяснота и леко натоварване в сивото вещество, което също много ми допадна. Да уточня – като казвам леко, имам предвид наистина леко (не го сравнявам дори с Kanban, Game of Thrones или подобни чудовища). Тhe CopyCat е супер за филър игра или за парти игра – могат да участват до 15 човека! Препоръчвам играта на абсолютно всички хора по земята освен тези, които мразят игрите с думи. Дори и за тях я препоръчвам – има голяма вероятност скритите роли и блъфът да си паснат с техните разбирания за по-интересна игра, както стана при мен. Крайната ми емоция – чувствам се полазен от 200-300 мъркащи котки с изключително мека козина

ПЛЮСОВЕ:

  • Една от най-нескучните игри с думи
  • Чудесно включена идея със скрити роли
  • Идеална за партита

МИНУСИ:

  • Ще се развали балансът при повтаряне на картите

Ето я и Кикстартър кампанията на The CopyCat: The CopyCat

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers