петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » The Duke – една от най-добрите игри за двама!
The Duke – една от най-добрите игри за двама!

The Duke – една от най-добрите игри за двама!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Приятели, днес ще пусна две ревюта на две игри, които са механично идентични, но усещането при двете е тотално различно. И двете игри са абстрактни, но са вече доказани като едни от най-добрите в жанра, особено The Duke, за която ще говоря сега.

Тематично, играчите влизат в ролята на владетели на средновековно кралство, в което ще използват своите рицари и конници да пленят противниковия Граф. Звучи ви познато? От къде ли? О, да. От една никому известна малка игричка, която се нарича ШАХ!

Да, The Duke e доста „шахова“ игра, но честно казано, винаги бих я предпочел. И не защото шахът е глупава игра, а защото The Duke е… забавна. Хм… това май никога не бих го казал за шаха. Както и да е…

pic1688903_lg

В тази игра, двама играчи застават един срещу друг с тактическа начална прилика на единиците, а в последствие всеки ще добавя нови и нови единици, като тегли от торбичка. Да, ето ви една основна разлика с шаха. The Duke вкарва шанс и лека неизвестност, въпреки че и двамата играчи имат еднакви единици в торбичките си.

Целта на играчите е да вземат Графа на противника, като стъпят върху него със своя единица.

И като заговорихме за единици, сигурно сте забелязали от снимките – това са големи плътни и детайлно изработени дървени плочки с издълбани символи.

DSC00227

Върху всяка плочка е изписан начинът, по който тя се движи. Може да се движи нормално, да скача, да прави странни завои, да размества съседни плочки, както и да извършва разни интересни умения.

По време на хода си, играчът или мести една плочка или тегли от торбичката си и слага изтеглената плочка до своя Граф. Може да си мислите, че винаги е по-добре да теглите, за да имате по-силна армия, но грешите. Колкото повече имате, толкова повече вие самите ще се блокирате за останалите си плочки. Освен това сте ограничени от към място.

pic2099553

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Всичко това щеше да достатъчно за една доста приятна абстрактна игра, но още не сте чули най-иновативната част.

Всеки път щом плочка се мести, тя се обръща на гърба си. На този гръб е написано нов начин, по който тя може да се мести. И този начин често е тотално различен от оригиналния! Като се мести отново, плочката пак се обръща, после пак, после пак и така нататък.

Първоначално си мислих, че играта ще е пълен хаос, в който да се опитвам да помня какво има на гърба на всяка плочка. Ще се изненадате обаче колко гладко върви всичко и колко добре мозъкът ви запомня всяко едно движение само след едно изиграване. Самите умения са интуитивни, а така или иначе няма твърде много различни плочки на дъската.

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Разнообразие от видове има, но ще търчите из дъската само с няколко плочки по едно и също време. Да не говорим, че противникът ви вероятно ще има същите плочки, така че можете да следите движенията си от неговите плочки.

Играта продължава така докато един играч успее да вземе царя/графа на противника. Цялото нещо ще ви отнеме около 20-30 мин. Може би повече първите няколко игри.

И дори това щеше да е напълно достатъчно за една гениална абстрактна игра, но…

The Duke има безкрайна преиграваемост!

DSC00221

Като за начало, играта има няколко различни мода.

Всеки един мод е доста различен от предния. Освен стандартния начин на игра, можете да разцъкате.

  • Trophy Hunters (което си е направо Capture the Flag, използва се специална плочка с Flag)
  • Counting Coup – малко по-различна версия с флаг, в която флагът постоянно се движи
  • Dark Rider – Единият играч е Рицар, а другият е с четирима пикмени. Рицарят трябва да убие тримата, а те него, или  или да избягат от другата страна.
  • Dynastiv Dispute – интересен мод, в който след особен сетъп всеки играч ще има напълно различна армия от противника.

Модовете достатъчни ли са ви за преиграваемост? Чакайте! Има още!

Базовата игра пристига с две допълнителни плочки – планина и дракон. И двете могат да се ползват в който си искате мод, като те добавят малко допълнителни правила.

Е, стига толкова. Да, бе! Сега започвам!

Освен тези две плочки, в кутията има И още две плочки. Те са празни. Заради това пък от компанията са решили да ви пратят два сета със стикери, които да си лепнете на плочките и да си направите каквито си искате умения.

Всъщност, някои от уменията написани в правилата ги няма върху базовите плочки, но ги има в стикерите. Тоест, единственият начин да се сдобиете с тях е, ако си ги лепнете!

Щеше да е достатъчно, но… Е, стига бе! Още ли има?! Ти се оля.

Мда. Така е. The Duke има няколко различни и тематични разширения, които за съжаление пристигат отделно. Можете да добиете представа от тях обаче, ако прочетете в книжката. Там са описани почти всички. В началото беше объркващо, защото много от допълнителните плочки и модове ги нямаше в стандартните плочки и ми отне време да разбера, че всъщност са правила от бъдещи разширения.

DSC00230

Заключение

The Duke не случайно е заслужила славата на една от най-добрите игри за двама. В смисъл, слава, която аз й давам. Не знам за другите.

Това е абстрактна игра за двама, която е дълбока, тактическо предизвикателна, светкавично бърза и изненадващо ненатоварваща.

Компонентите дават средновековно усещане за аристократичен дуел между двама лордове. С това, а и с много други неща, играта наподобява шах. Въпреки всичко, The Duke прави геймплеят някак по-вълнуващ и… забавен. Това се дължи основно на добавеният малък елемент на случайност, който е там колкото само леко да разбута стерилната атмосфера, без да вкарва хаос.

Безобразното количество разнообразие, което вкарва играта прави the Duke една от най-преиграваемите абстрактни игри, които съм пробвал. Дори да имате само базовата игра, това ще ви стигне за… ами сигурно за цял живот. Шах можете да играете вечно, камо ли нещо толкова гъвкаво като The Duke.

Това е сигурен претендент за награда, връчена специално от моята колекция на рафта в секция „Дългостой“.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотни компоненти
  • Бърз, динамичен и дълбок геймплей
  • Фрашкано е с модули, модове и варианти

МИНУСИ:

  • Засилен мемо елемент
  • Известна доза случайност

За още страхотни игри, чукнете бутона отдолу и разгледайте сайта на производителя.

Catalyst Game Labs

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers