петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Spring Rally – състезание с пружинки
Spring Rally – състезание с пружинки

Spring Rally – състезание с пружинки

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Аз имам две момчета на около 5 години и вкъщи е мазало от колички. Всякакви – от пищящи, светещи, електрически и механични до дървени, пластмасови, счупени, полусчупени и такива, които не е много ясно дали изобщо някога са били колички или парче забравен салам зад дивана.

Източник на тази снимка: Boardgamegeek,com

Вече не са модерни количките с навиващ се ключ на покрива, просто защото има по-практични методи за извършване на същата функция, но има нещо винттидж и почти носталгичен реалистичен стиймпънк в този вид колички и звук от навиването на пружина.

Това усещане са целили да докарат приятелите ни корейци с темата, двузначно наречена Spring Rally.

В играта ще получите голяма двустранна карта, като цветовете са шарени и „пролетни“, а една страна е малко по… „лоша“ към играчите.

В кутията има колички мийпълчета с израстък на покрива, който наподобява навиваща се пружинка. Освен това всеки играч получава кръг с различни стойности, както и 3Д ключ, който да върти картонена пластинка вътре в този кръг. Въпреки че идеята на тези компоненти е страхотна, самите те са с лошо качество и/или не работят добре. Кръговете са леко извити и имат нужда от изправяне, а щом мушнете картонения ключ за навиване, той едва върти пластинката и ако използвате повече сила, има голяма възможност да го скъсате.

Въпреки това, функционално всичко си работи.

В основата си, Spring Rally е trick taking игра с три цвята, като победителят от всяка ръка се движи с най-ниската изиграна карта.

Тук няма козове, но сте длъжни да отговаряте на цвета. Ако нямате – давате друг цвят. Последният играч дал различен цвят печели ръката (или играчът дал най-висока карта, ако всички са дали еднакъв цвят). След това победителят се движи, както вече казах, – с най-ниската избрана карта. Това предоставя интересни избори относно това кога да дадете висока карта и кога ниска. Със сигурност, последният, който изиграе карта има най-голям контрол върху това кой и как ще се движи.

Когато се движите, вие използвате числото на картата, но можете да добавите още движение, ако преди това сте си завъртяли „пружината“ пред вас. Можете да я отпуснете напълно и да добавите натрупаното напрежение. Ако ключът е леко навит има много малко бонус движение, но стойностите стават рязко все по-големи. Ако е твърде навит има шанс и да успеете да направите почти една обиколка за един ход.

Причината е, че колите се прескачат, като местата им по картата се броят за нула, а отделно по самата карта има хълмове, които да ви избутат дори по-напред.

Как се навиват пружинките? Всеки път щом не успеете да спечелите взятка, вие си навивате с една степен пружинката. В края на рунда всички отпускат на макс пружинките си и се движат един по един.

В играта има три рунда, като всеки рунд ще имате все повече карти, което означава, че рундовете ще са по-дълги, което пък от своя страна означава, че пружините ще бъдат все по-обтегнати.

Играта продължава или три рунда, или (което е по-вероятно) докато някой не направи две обиколки.

Децата се забавляват

Заключение

Spring Rally е великолепна детска игра за деца около 7-8 годишна възраст, която не продължава повече от 20 минути. Играта създава напрежение, без да напряга твърде много и предоставя множество възможности за задоволителни ходове, УАУ моменти и велики обрати. Дори ние възрастните се забавлявахме, докато я играем като филър игра, но не ви препоръчвам да си я купувате с тази цел, защото има по-добри от жанра.

Ако знаете за кого е обаче, мисля, че това е един от най-добрите подаръци, които можете да направите на деца под тийнейджърска възраст. Препоръчвам ви я изключително!

ПЛЮСОВЕ:

  • Прекрасен арт
  • Интересни избори
  • Бърз геймплей
  • Възможности за обрати и УАУ моменти
  • Две различни писти

МИНУСИ:

  • Някои от компонентите не са добре изработени
  • Понякога случайността може да е твърде голяма… но нека не забравяме, че това е детска игра
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers