вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Seals – Като Кента, ама по-зле
Seals – Като Кента, ама по-зле

Seals – Като Кента, ама по-зле

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Seals e базирана на математическа теорема, която един ден един от тримата собственици на Mandoo Games е представил, като е използвал тесте с карти. Теоремата се нарича „Hall’s Marriage”. Малко по-късно компанията е решила да издаде играта.

Може ли една математическа теорема да се превърне в добра игра? Сигурно. Но тази не е такава.

Seals прилича на класическа Кента, в този смисъл и на Кент-Купе, с изключение на това, че не е в реално време и забавното безумие е изчезнало.

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Тук целта ви е да съберете четири еднакви карти или поредица от 10 числа.

В играта има пет цвята с числа от 1 до 10 и по една монета във всеки цвят. Отделно има още две червени монети.

В началото на играта се обръщат четири карти и когато е ваш ред вие вземате или карти с еднакъв цвят, или такива с еднакъв символ (число или монета). След това можете да свалите колкото искате сетове.

Сетовете са следните:

  • Четири еднакви числа  (от 1 до 5) – 1 точка
  • Четири еднакви числа (от 6 до 10) – 2 точки
  • Четири монети – 3 точки
  • Поредица от числа от 1 до 10 – 4 точки

След като някой свали готов сет/комплект, рундtът свършва и всеки хвърля картите. Те се разбъркват и започва нов рунд.

Играе се или до 5 точки или до 5 рунда.


Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Това е играта. Наистина прилича на математическа теорема или на някой класическа детска игра, но…

Заключение

Seals е просто… скучна. Разбирам, че врътката тук е в това дали да рискувате и да събирате поредни числа или просто да пуснете комплект от четири еднакви. Само че… вие вероятно ще пускате четири еднакви. Просто защото ще се учудите колко трудно се събира дори най-ниската комбинация. В играта има пет числа от всяко и ако имате две тройки и на следващия ход излязат и двете тройки пред някой друг, той веднага ще ви ги вземе. През повечето ни игри се е случвало така, че събираме купища карти без никакви комбинации.

Освен това винаги е очевидно какво да се вземе. Ако на масата има три карти с еднакъв цвят е по-добре да не се замисляте. Все за нещо ще послужат. С други думи, играта се усеща програмирана, а изборите ви дори не се опитват да се преструват на истински.

Не разбирам и защо комплекта от 1 до 5 трябва да дава по-малко от комплекта от 6 до 10. На практика числата нямат никакво значение и са еднакъв брой в тестетата. Ако имаше повече единици или двойки, това щеше да се балансира… и всъщност би оправило доста неща.

Както е в момента, играта просто… не става. Независимо колко е бърза.

ПЛЮСОВЕ:

  • Математиката е полезна за вашите деца

МИНУСИ:

  • Твърде случайна
  • Твърде програмирана
  • Твърде небалансирана
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers