петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Leaders: The Combined Strategy Game – по-скоро видео игра?
Leaders: The Combined Strategy Game – по-скоро видео игра?

Leaders: The Combined Strategy Game – по-скоро видео игра?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Хейтърите на апликациите в настолните игри могат да затворят прозореца с това ревю, защото ще получат епилиптична криза още след първите няколко абзаца. Сериозно. Спрете да четете. Мисля за вашето здраве. Окей, от тук нататък не отговарям.

Апликациите никога няма да изместят аналоговия кеф и класическата игра с физически компоненти, и въпреки че аз също съм фен повече на чистата картонена форма, не съм се чувствал застрашен от роботите, които ще завземат света ни!

Дигиталните иновации в настолните игри винаги ще имат място в отделен жанр и ако изобщо някой ще ползва задължителна апликация е по-добре гаргата да е рошава.

Източник на тази снимка: Boardgamegeek,com

Leaders заявява намерението си още от заглавието и ако има консервативни геймъри със слаби сърца, могат да се измъкнат още преди да отворят кутията.

Защото… Leaders е комбинация между настолна игра И видео игра.

И ако един от големите хитове на 2018 – Chronicles of Crime е на ръба на мисълта дали изобщо имате смисъл от физическа част, то при Leaders всичко е толкова откровено дигитализирано, че не – това без проблем можеше да бъде походова стратегическа видео игра.

Най-големият труд тук е хвърлен върху дигиталната част – апликацията е страхотна, поддържана е 24/7 и винаги има човек от съпорта във фейсбук или в скайп, който да ви каже да си рестартирате телефона. Можете да си купувате дори разширения онлайн.

Артът в играта е предимно в апликацията, тематичността е предимно в апликацията, интригата е изцяло в апликацията.

Какво тогава изобщо слагате на масата? Ами… Risk. Не, стойте с мен.

Leaders взема основната концепция на Риск (както визуална, така и откъм геймплей) и добавя интрига под формата на индивидуализирано развитие и тайни шашми в дигиталната си част.

С други думи – всичко оригинално тук се корени в апликацията. Ако съдим по физическите компоненти и изобщо нещата, които движите по масата – няма да откриете по-старомодно клише. Не. Стойте с мен.

Ще ви е любопитно да разберете, че това не е нова игра. Всъщност тя излиза през 2013 след успешен кикстартър и никога не вижда широкия свят на дистрибуцията извън Германия. Но Германия не е малка. Защо няма почти никаква информация в BGG през последните 5 години, въпреки че Rudy Games имат огромен щанд всяка година в Essen? Зададох този въпрос на пичовете от компанията, когато се запознах с тях и те се оправдаха с това, че чак сега започват да разрастват логистиката си.

Аз обаче си мисля, че всичко се дължи точно на това, че ако съдим Leaders по аналоговата й част, тя би била крайно посредствена. Казах не! Стойте с мен.

Играта има подзаглавие The Combined Strategy Game и тя е точно това. Едно изпипано и интуитивно бижу, което в правилните ръце може да блесне.

Ако приемете Leaders точно като комбинирана игра и не отделяте аналоговата от дигиталната част ще откриете, че това е модерна игра, която има място сред морето от хиляди заглавия. Дори и да е „Като Risk”.

Ако нямате смарт устройство, няма изобщо какво да си говорим – гледайте някъде другаде. Ако имате обаче, няма значение дали използвате Android или Apple, можете да си инсталирате безплатното приложение и дори да се вържете в мрежа в кросплатформи.

Ако само един от вас има смарт устройство или на гостите ви не им се занимава да инсталират нещо си за някаква си съмнителна игра… или нямат достатъчно батерия, то тогава можете да карате и с един телефон или таблет. Препоръчвам ви да се опитате да убедите приятелите си все пак да инсталират апликацията, защото ще забърза играта ви ЗНАЧИТЕЛНО.

В базовата игра има няколко сценария с различни цели, но в общия случай (ако не сте запознати с Risk), вие ще произвеждате единици по картата на света и ще завземате съседни територии, докато не се изпълнят определени условия.

Играта използва система за производствени точки, които са единственият ресурс за… всичко, всъщност. Точките зависят от това колко и кои територии притежавате. С други думи – ако имате много територии – можете да правите много неща, ако имате малко – не можете да направите нищо.

В играта липсва каквато и да е механика за догонване, което е най-големият проблем за мен. Ако някой играч изостане и притежава, да кажем, само 2 територии, той няма да има производство за нови единици дълги ходове напред, докато играчът с 20 територии може да размаже всичко наред.

Като оставим този негатив настрана, механики в Leaders всъщност са изключително солидни и елегантни. Да, има шанс в битките, но той може да се контролира с различните видове единици, с подобрения и с пресметливост.

Източник на тази снимка: Boardgamegeek.com

В общи линии всеки рунд се разделя на две части. В първата част играчите разполагат единиците по картата, движат се и се бият, а във втората (и много по-интересна) – правят планове в щаба си. Тайно.

Всеки играч взема тайно устройството (или всички играчи собствените си устройства, ако играете с индивидуални такива) и разпределя точките си производство от предния ход. С тези точки може да купува различни видове единици, да вдига различни умения, да развива технологии, да изпълнява мисии, да праща шпиони, за да разбира как се развиват останалите… или пък да ги саботира. Може да изпраща дипломати, които да предлагат съюзи и да дава ресурси на приятелите… и още много други неща.

Саботажът може да бъде доста тежък, защото той убива единици или чупи точки производителност, но шансът да е успешен не е гарантиран. За да вдигнете вероятностите, трябва да развиете определени технологии. Освен това – ако не е успешен, играчът, който саботирате няма да разбере кой го е саботирал… но ако не успеете, ще хванат шпионина ви и ще ви познаят.

Това може да създаде готина тематична атмосфера на интриги, които в правилната компания ще оживят играта значително.

Най-голямото ми разочарование с апликацията обаче е липсата на опции в съюзите. Да, можете да предложите на някого таен съюз, след което той може да приеме или откаже. Никъде не открихме обаче какво означават тези съюзи. Книжката е 4 страници, защото цялата информация за играта е в апликацията. Не можете да ползвате териториите на другите, не печелите заедно, дори не пише дали може да се атакувате или не. Да, предполагам всичко е до директна дипломация, но какъв е смисълът от тайните съюзи, ако ще говорим пред всички за плановете си.

Четох оплаквания от липсата на чат в системата. Аз съм против този чат, тъй като ще се вижда кога някой пише. Въпреки това, без никакви проблеми можеше да има опции за стандартизирани реплики от типа: „Нападаме червения?“ „Дай ми ресурси“ и подобни. От друга страна защо да го правите, при положение, че не печелите заедно?!

Апликацията е все още в бета форма, което е странно при положение, че играта е на толкова години, а апликацията е толкова добре развита и напълно стабилна във всяко отношение. Просто вътре липсват очевидни социални опции, от които тази игра отчаяно се нуждае.

Кадри от действителна битка. ащаб 1:1. Внимание: Картината може да предизвика тревога, сърцебиене, мозъчен кръвоизлив, ADD колапс и Risk от геймплей съмнеж.

Заключение

Leaders е отлична игра в идеята си и почти отлична в изпълнението си. Механиките са на ниво, обясняват се за минути, като дори на кутията пише, че нямате  нужда от книжката – можете директно да почнете. Абе… прочетете си книжката, защото в противен случай – ще четете абсолютно същите правила, но в по-малък шрифт и от телефон, след като започнете играта.

Компонентите са на ниво, макар и да са доста минималистични. Тук фокусът е в дигиталната част, която накланя Leaders малко повече към походова стратегическа видео игра. Това е неутрална точка за мен, но познавам достатъчно загрижени за бъдещето на индустрията аналогови обитатели, които биха я анатемосали.

Апликацията върви идеално, макар и в бета форма, като има поддръжка 24/7, но й липсват някои задължителни елементи като опции за съюзничеството и начин за тайна комуникация с останалите, извън гадориите, които можете да им причинявате.

И въпреки че повечето, с които съм я играл се забавляваха, трябва да имате предвид, че в Leaders се наблюдава един от най-сериозните проблеми с обратния ефект на снежната топка. Когато един играч е напред има шанс да бъде свален, но когато някой е назад, няма никакъв шанс да бъде дръпнат напред… освен с щедрост от съюзници, но не виждам никаква причина това да се случи, понеже няма никаква полза от тези съюзи.

ПЛЮСОВЕ:

  • Гладки и интуитивни правила
  • Чудесно работеща и 24/7 поддържана онлайн апликация
  • Възможности за тайни действия
  • Създават се тематични истории без играта да ви насилва за това

МИНУСИ:

  • Сериозен проблем с ефекта на снежната топка
  • Липса на социален елемент в апликацията
  • Липса опции за съюзите
  • Това, на практика, е полу-видео игра и ще подразни доста хора
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers