петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Spellweaver – или как няколко българи се намесиха уверено на CCG пазара
Spellweaver – или как няколко българи се намесиха уверено на CCG пазара

Spellweaver – или как няколко българи се намесиха уверено на CCG пазара

Така и така съм ви почнал с дигитални CCG-та, защо да не продължим? Днес съм ви избрал дори заглавие разработено от българи и това е Spellweaver. Играта е дело на българското студио Dream Reactor и още в closed beta фазите си бързо събра интереса на много играчи и медии. Процес, който продължи с пълна сила и след излизането на играта.

Честно казано мисля да ви спестя общите приказки за CCG жанра и да ви кажа какво отличава Spellweaver от конкуренцията. Освен това, че е родно отроче разбира се. На много места в интернет ще срещнете, че играта е смесица между Hearthstone и Magic: The Gathering, но това всъщност не е съвсем вярно. Казвам не съвсем, защото Плетеца на заклинания(о.О) определено е повлиян от класиките в жанра… абе той е един WarCraft на CCG-тата. Така както Blizzard са заемали от много други заглавия и са ги забъркали накрая в шедьовъра, който е WC, така и Dream Reactor са взели по малко от много места и накрая са забъркали една красива, блестяща, изпълнена с магия игра. Ако трябва да бъда конкретен, бих казал че е смесица между Hearthstone, заради лекотата и бързината на игра и Might&Magic: Duel of Champions, заради механиката с двата реда, на които могат да се играят карти и значението, което това има. От Duels of Champions е взета и идеята за уменията на героите, като тук дори можете да ги ъпгрейдвате или да научавате героите си дори на нови такива по време на игра, стига да имате нужните карти.

Друга интересна механика, която улеснява доста играта и допринася за краткотрайността на мачовете е това, че веднъж на ход можете да видите най-горните пет карти от тестето си и ако сред тях има карта, която ви дава мана да я вземете в ръката си. Като споменах маната, може би тук е мястото да спомена, че играта има две изисквания, когато играете карти – магически нива и мана. Когато играете Храм (това са картите, които дават мана и магически нива) вие ще имате избор какво да ви даде картата. Важното тук е да запомните, че ако вземете ниво, то и ще си изтеглите една карта. Храмовете са и тези, които ще дават на героите ви нови умения.

О, и нещо, което не бях виждал до сега в друга игра, и е интересна идея, създанията, освен живот, атака и евентуално някакво специално умение, имат и скорост. Скоростта е изключително важна и цялото ви тесте може да е построено около нея. Ако създанията ви са много бавни няма да могат да блокират по-бързите на противника и обратно. Както казах, много важно нещо, в началото често забравях за наличието й и падах заради това. И последното нещо, което прави много силно впечатление е визуалния стил на Spellweaver, наподобяващ барок (или нещо друго, не съм специалист). Изключително добре пасва с картите и историята, създавайки уникална атмосфера.

Така, отметнахме различното от повечето заглавия, сега малко повече за другите особености на играта, които са не по-малко важни. В играта има шест фракции, всяка от които си има уникален стил на игра и история. Всяка фракция си има свое кралство на прекрасната карта на Асперия. В зависимост от началното тесте, което си изберете вие ще започнете на различно място по картата и с времето ще можете да си купите стартови тестета и от другите фракции, като с това ще си осигурите както повече куестове, така и повече карти и възможности. За тези от вас, които като мен обичат да разучат играта хубаво, преди да се впуснат в PvP, Spellweaver предлага нещо като соло кампании, където можете да изпълнявате дневни, и не само, куестове като играете срещу AI (или срещу други хора, ако вече сте уверени в уменията си). Също така ще имате шанс да премерите сили и с различни шефчета, които за награда ще ви дават силни и редки карти. Въпреки всичко това обаче Spellweaver е концентрирана върху PvP игра. Много от куестовете са за „слава“, която се печели по-лесно като играете срещу хора, можете да играете за място в класацията (Ladder) или приятелски мачове. Често се организират и турнири. 

Spellweaver е едно чудесно изпълнено, красиво, направено с много старание и любов CCG заглавие, което веднага си личи, че е правено от хора, които имат както опит с игрите с карти, така и с правенето на игри въобще. Екипът е амбициозен, играта се обновява редовно и дори на сайта им можете да откриете какви са следващите неща, които искат да добавят в Spellweaver. Ако все още не сте намерили своето дигитално CCG, то пробвайте Spellweaver, има голям шанс това да е вашето!

Официален сайтSpellweaver в Steam

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers