вторник, април 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Cornwall – отлична „каркасонена“ игра
Cornwall – отлична „каркасонена“ игра

Cornwall – отлична „каркасонена“ игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Каркасон не спира да излиза с нови и нови разширения. Защото все още пари и защото все още пари. Въпреки, че не съм най-големият й фен, винаги съм оценявал качествата й и не отказвам да цъкам тук-там. Каркасон обаче направи и нещо друго. Той се превърна от просто игра в нарицателно име за много игри с плочки. Или – „Каркасонени“ игри. Като „Като Каркасон, ама по-зле.“ „Като Каркасон, ама по-сложно.“ Като Каркасон, ама с карти“… Днес ще говоря за игра, която е от типа: „Като Каркасон, ама не точно“.

pic2681535_lg

Cornwall e красива селска местност в Англия. Играчите съставят широк свят пълен с планини, гори, поля и езера, като между другото ги запълват с къщички и кръчми. Целта на тази каркасонена игра е, досещате се, да използвате мийпълчета, за да контролирате определени територии.

Правилата са едновременно по-прости и по-сложни от познатия ви Каркасон. Съжалявам,„Schmidt, просто няма как да не правя мост между двете игри.

20160312_213400

В Cornwall, вместо да слагате единична плочка, вие слагате… четворна. Тоест, всяка плочка има четири различни полета. Това автоматично би изгонило огромна част от феновете на Каркасон, защото прави Cornwall доооста случайна при тегленето на плочки. Каркасон се е превърнала от лека семейна игра в турнирна битка и всеки запален фен брои плочките, за да търси начин да прецака останалите. Не мисля, че Cornwall може да се следи толкова лесно, дори и да имаше подробен списък с всяка четворна плочка. Плочките и полетата са толкова много, че е просто невъзможно. Е… къщурките (след малко за тях) се следят изключително лесно, защото слагате реална 3Д картонена фигурка всеки път щом се появи конкретната плочка. По този начин просто броите колко фигурки остават, за да си направите сметка.

С други думи, случайността олекотява Cornwall, което за мен е добре за такъв тип игра. Лично аз никога не съм харесвал агресивния начин на игра в Каркасон. Говоря само за Каркасон, в други игри го обожавам!

20160312_213354

Основният принцип на Cornwall е каркасонен. Слагате плочка, поне едно от полетата трябва да се опира до също такова поле на картата, след това си слагате човече върху току що сложената плочка, върху което и да е от четирите полета. Можете да сложите и още човечета, но за всяко следващо трябва да плащате толкова пари, колкото човечета вече има на плочката. Парите са кът, така че трябва да внимавате.

Когато зона от определен вид се затвори (дали се прекъсне с някоя друга плочка или се е появила къщурка, която автоматично затваря зона), се гледа кой колко и какви човечета има в тази зона и се разделят точките спрямо малка табличка. Няма да навлизам в точкуването.

20160312_212500

Разликата от Каркасон е, че тук слагането на човечета е по-просто. Няма значение дали вече някой е на тази зона, вие можете също да слагате. Всеки играч има три различни човечета с различна сила.

Най-уникалната част от играта е икономиката вплетена в нея. Когато дадена зона се затвори, всички човечета не се връщат мигновено при притежателите им. Те отиват… в кръчмата. Ако ги искате обратно, трябва да платите една паричка за всички. Понеже, както казах, парите са кът, бихте искали да платите тази паричка в момента, когато се понатрупат. Оставете ги да си пийнат.

20160312_212245

Когато плочките свършат, се смятат езерата, които са по-прост вариант на селяните в Каркасон и който играч има най-много точки – печели. Не навлязох в дълбочина на правилата, но общата динамика е такава.

20160312_214853

Дори и таблото за точкуване е като това в Каркасон

Заключение

Cornwall е малко по-дълбока игра от повечето игри на Schmidt последно време. Тя изисква мислене, преценка и поемане на рискове.  Въпреки че на теория, даже и на практика, Cornwall нескрито наподобява Каркасон, за мен усещането беше сравнително различно. Cornwall е много по-случайна от Каркасон, но за мен е доста по-дълбока. Дори и да вкарате всички възможни модули на Каркасон, това няма да промени основната концепция, защото те просто вкарват още правила върху повърхността. Икономиката в Cornwall задава  доза напрежение, което не стои като нещо странично, а някак си хомогенно се връзва с атмосферата на борба за територии.

Ето го и въпросът. Cornwall или Каркасон? Хм… Не обичам да бъда комформист, затова ще кажа – Cornwall, но с едно голямо НО! Cornwall ме ангажира много повече от Каркасон, но трябва да се има предвид, че аз съм „прегрял“ жестоко от Каркасон. Абсолютно отдавам предпочитанието си на принципа „нещо свежо, ново и малко по-различно“. В дългосрочен план… мисля че Cornwall ще се изтърка много по-бързо от класическия Каркасон.

С други думи – ако не сте играли нито една от двете – няма да сбъркате каквото и да изберете. Ако сте абсолютен фен на Каркасон и неговия турнирен характер, мисля че ще се подразните на случайността в Cornwall. Ако пък сте като мен и вече Каркасон ви е дошла до гуша – Cornwall е право в десятката!

ПЛЮСОВЕ:

  • Чудесни компоненти и приятен арт
  • Свежа интепретация на Каркасон
  • Хитра и напрегната икономика

МИНУСИ:

  • Огромна доза случайност
  • Не успява да се отличи твърде много от Каркасон

Както винаги, посетете сайта на Schmidt и преценете дали си заслужава да си купите играта от там. Що пък да не си заслужава?

Schmidt Spiele

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers