понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Big Deal – Не може да имаш още марки! О, Ф**!
Big Deal – Не може да имаш още марки! О, Ф**!

Big Deal – Не може да имаш още марки! О, Ф**!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди да започна с ревюто, трябва да споделя, че това нов принт на стара игра с името Grandpa’s Becks Cover Your Assets. Така че ако и вие сте от тези маниаци като мен, които ако не си чекнат играта в BGG все едно не са я играли, можете да ползвате старото име в търсачката на BGG. Играта и без това на практика е същата. Същият арт, същият геймплей. Мисля, че само един от видовете карти е различен, но това е без значение.

big_deal__card_game_redesign_by_trenchmaker-d71hevm

От всички игри на Schmidt, които играх последните седмици, тази е предизвиквала най-шумни реакции на фурор и желания за обръщане на масата… в най-добрия смисъл.

Big Deal е автоматизирана игра, която по-скоро ще играе вас, отколкото вие нея, но от време на време имате някое друго решение свързано с поемането на рискове.

20160313_002837

В играта вие сте група богаташи, които натрупват имоти и притежания и… които се опитват да си ги крадат едни от други. Целта на играта е да стигнете до притежания на стойност един милион. Играете толкова рунда, колкото е нужно.

Всеки играч започва с 4 карти, а в средата на играта има тесте и една карта, която образува дискард.

По време на хода си, играч има едно действие от 4 възможности.

  • Да образува сет от две еднакви карти в ръката си (едната може да е жокер)
  • Да образува сет от карта от ръката и най-горната карта в дискарда (тази от ръката може да е жокер)
  • Просто да изхвърли карта от ръката си върху дискарда и тегли нова от тестето
  • Да открадне най-горния сет от друг играч (но трябва вече да има направен поне един сет)

В края на хода си винаги си допълвате до четири карти.

20160313_000200

Когато се образува сет от две карти, той винаги се слага върху предния. Така ако имате някой по-скъп, винаги ще искате бързо да го закриете с някой не толкова привлекателен, за да не ви го отмъкнат… но те ще ви го отмъкнат. Повярвайте ми, става бързо, лесно и изключително внезапно!

Стигнахме до центъра на играта – краденето на притежания (сетове).

Ако имате вече един сет можете да нападнете най-горния сет на някого, ако просто изиграете същата карта като сета. Ако този, който нападнете изиграе същата, той успешно се защитава. Разбира се, вие можете да изиграете още една и така нататък. Жокерите също могат да се ползват. Имайте предвид обаче, че жокерите дават адски много пари на този, който ги притежава в края на играта.

20160313_002832

Който победи, взема съответния сет и добавя към него изиграните карти в атаката. Така той става изключително дебел и привлекателен за останалите. Сета, не играчът.

Тук се намесва и броенето на картите. Не се притеснявайте, не е сложно. От друга страна си е задължително. От почти всички карти има десет от вид, така че е добре да си прецените шансовете преди всяка атака. Освен това, винаги когато слагате скъп сет е добре да имате в ръка поне още една карта за защита, защото бъдете сигурни – ще ви атакуват. Изключително лесно и изгодно е да се атакува в тази игра.

Това е цялата игра. Когато свърши тестето, рундът привършва и се броят парите, които сте натрупали (притежанията си имат стойност). Ако някой е направил милион – печели. Ако не – нов рунд.

20160313_000146

Заключение

Big Deal е жестока и брутално забавна игра. Това е играта с най-сериозен take-that елемент, която съм срещал. Всъщност, цялата игра е един голям take-that. Всеки ход ще хвърчат атаки, защити, неочаквани обрати и банкрутирали играчи. Да, можете да прецените дали да рискувате да атакувате, дали да направите сет точно сега или дали да ползвате жокер. Но като се замисля, всичко друго се крепи на шанса от тестето и пресмятане на вероятността, ако броите картите.

Въпреки това, отдавна не съм имал такъв хит в моят дом. Играл съм играта с различни групи и всички избухват всеки път, щом я играят. Страшно забавна, шумна и изпълнена с „Уау“, „Оф, пак ли“ и „айде, крадете му яхтите най-после!“ моменти.

Препоръчвам я на всяка шумна компания, която си търси лек филър, който няма да ви накара да мислете, но определено ще счупи ледовете.

ПЛЮСОВЕ:

  • Шумна и истерично забавна
  • Изпълнена с обрати и „Уау“ моменти
  • Няма нищо по-хубаво от това да прецакваш приятелите си

МИНУСИ:

  • Няма нищо по-кофти от това приятелите ти да те прецакват
  • Играта е автоматизирана и случайна
  • Може да има обидени, защото играта е агресивна

Както винаги, можете да посетите сайта на Smidt Spiele и да си поръчате тази гениално проста и точно толкова забавна игра.

Schmidt Spiele

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers