четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Snowblind: Race for the Pole – мръзнене на макс в безумна историческа надпревара
Snowblind: Race for the Pole – мръзнене на макс в безумна историческа надпревара

Snowblind: Race for the Pole – мръзнене на макс в безумна историческа надпревара

Ех, състезания! Онези моменти на разширение на зениците, приток на ненормални количества адреналин и трескава физическа и/или мисловна дейност.Всички харесват състезанията, но малко хора биха дръзнали да се впуснат в състезание като това, за което ще говорим днес. Нито е лесно да се опише, нито да си представи човек за какво става въпрос, толкова налудничаво звучи тази идея. В тази връзка… някой да носи снегоходки?

Замръзни!

Точно така! Днес ще говорим за Snowblind:Race for the Pole – невероятната надпревара на четири експедиции до Южния полюс! Разбира се, в реалната история е имало само две експедиции – норвежката и английската, но по някаква причина Франция и Япония са успели да си заслужат място в играта. Както и да е, предполагам дизайнерски приумици. Та… луда надпревара! Звучи забавно, но какво има в кутията на това чудо, питате вие? Всъщност, много интересни неща! Всеки играч получава едно корабче и едно знаме, по един капитан, няколко откривателя и няколко „прости“ моряци. Разбира се, какво е една експедиция без провизии – имате на разположение сандъци с храна и варели, които се смятат за по три сандъка. А, да, има и палатки. Че за къде без палатки в тоя сняг и тая снежна буря? Буря? Да, през цялото време на игра ще бъдете застрашавани от една от най-свирепите снежни бури. И то не застрашавани в смисъла на „Нещо може и да ми се случи“, а в смисъла на „Дано да ми умре само единия от двамата моряци на това поле“.

Основни елементи в играта

Идеята на Snowblind: Race for the Pole е същевременно много лесна и ужасно сложна. Лесната част е в целта – трябва да отидете и да забиете флага си на Южния полюс, след което просто трябва да се върнете в кораба си със всички хора, харчейки възможно най-малко ресурси, правейки възможно най-много открития и строейки възможно най- много палатки за експедицията си. Не звучи много сложно, нали? Почакайте малко… А, да… Всички действия, които правите се правят със зарове, които взимате от едно общ за всички борд. Малко по-сложно ли стана? А ако добавя, че има една снежна буря, която често ще ви оставя на ръба на оцеляването? Да, вече си дойдохме на думата.

Та, как се постига тази цел? Чрез много зор и хвърляне на зарове, бъдете сигурни. Всеки ход активният играч има две опции – да пасува или да изпълнява действие от борда, за да се придвижи или по някакъв начин да се “окопае” преди да го застигне бурята. Ако реши да пасува, играчът решава да изчака да премине текущата буря и да започне следващия ход, когато всички зарове се връщат обратно на общия борд. Реши ли да се движи, играчът взима зар от общият борд, прави действието, което зара дава и добавя зара в свое собствено местенце за зарове. Този своебразен успех обаче не трае дълго, защото веднага след изпълнението на действието, играчът е задължен да хвърли всичките зарове, които е събрал досега.

В зависимост от това дали на полето, на което е завършено действието има  сам човек или няколко, дали има палатка или не, дали има ресурси или не, има шанс да загубите от хората си или от ресурсите си. Така например, палатката спасява от буря със сила до 5(зар до 5), а наличието на още един играч до теб носи защита от зар до 4 (ако нямате палатка на същото поле). Ако бурята успее да ви удари, губите един ресурс на полето, а ако нямате ресурси, един човек пада и не може да продължи напред, очаквайки с нетърпение да бъде нахранен и напоен от друг човек. Проблемът тук е, че ако се забавите със взимането на зарове в началото на хода, може да се наложи да взимате 8-стенни зарове вместо 6-стенни. Това силно увеличава възможността да бъдете застигнати от зимните вихрушки, но от друга страна получавате и компенсация- умението на 8-стенните зарове винаги е по-силно от това на тези с 6 стени.

Произволност на степен безкрайност

Уменията са важни за вашето оцеляване! Без значение дали ще местите капитана и някой, който да му помага да не замръзне, дали ще строите палатки или ще отваряте сандъците, за да извадите храна, дали ще откривате нови неща с откривателите или ще тичате бързо срещу бурята, за да оставите знамето си първи, ще имате нужда от 8-стенните зарове. Разбира се, както в почти всяка игра, най-ценните неща са едновременно и най-рисковите и след взимането на няколко такива зара ще го усетите с пълна сила… или пък не. Това е един странен елемент в играта, защото можеш да бъдеш унищожен за по-малко от два рунда, ако правиш повече неща, но може и нищо да не ти се случи. Достатъчно е само да умре капитана и вече си извън играта, но ако извадиш голям късмет, може цяла игра да си в по-добро положение от другите без да правиш кой знае колко смислени ходове. Да, няма какво друго да се очаква  от игра със зарове, но на моменти е крайно нечестно.

Добрата страна

След като сръчках малко произволността на играта и нейната безпощадност, сега ще ви кажа и малко за добрите страни на Snowblind: Race for the Pole. Това е една от най-напрегнатите игри, които съм играл. Да, освен ако някой не вземе преди теб някой важен зар, няма как да бъдеш прецакан от друг играч. Не е и нужно, защото играта е направена да те предизвиква през цялото време, изграждайки една зловеща картина по много реалистичен начин. През цялото време се внася ново и ново напрежение – буря след буря, ресурсите стават все по-малко, хората започват да изпопадат в снежните преспи, ситуацията изглежда безнадеждна. Капитанът пада, знамето остава назад, моряци отиват да му помогнат, но загиват от премръзване и липса на ресурси заради поредната буря. Ужасна, напрягаща и тъмна история, която почти всяко едно изиграване може да ви предложи.

Другото много интересно нещо в играта е механиката със самите зарове. Има 6-стенен зар без числа по стените, има няколко други 6-стенни зара и много 8-стенни. Шест от заровете са свързани с определени роли (капитан, откривател, моряк), а другите дават действие което не зависи от ролята. Кое му е интересното на това? Много е ограничаващо и това прави избора на зар най-стратегическото нещо в играта. Дали да взема зара без числа по стените, за да не ме обрули бурята или да взема 8-стенен зар, за да преместя капитана и още един човек заедно с някакви провизии? Дали да използвам син зар, за да извадя малко храна от сандъците или да рискувам с жълт, за да взема точка? Няма прекалено много варианти, но има достатъчно ситуации, че да се чуди човек какво да прави и това променяне на притежателите на заровете всеки рунд подпомага постоянно цялостното напрежение в играта. Трудни избори колкото си искаш!

В заключение

Snowblind: Race for the Pole е една сравнително лека (но не и емоционално) игра, с доволно количество избори и страхотно изобразени тягостна атмосфера и безмилостна природа. Не мисля, че играта би се харесала на хората, които не харесват игри с късмет или игри със зарове, защото наказващите механики в играта зависят изцяло от произвола на зара. Но… ако харесвате или толерирате игри със зарове, това е игра за вас. Ще получите приятно преживяване с много драма и промени в ситуацията, много трудни избори и много моменти “на ръба”, а кой не би харесал нещо такова? Очаквам отговорите ви на този въпрос в коментарите под статията.

ПЛЮСОВЕ:

  • Силно присъствие на драма и тематичност
  • Интересни механики
  • Няма поводи за караници (освен при избора на зарове)

МИНУСИ:

  • Много произвол
  • Изключително наказваща игра

Няма какво повече да се чудите, почвайте да ровите в сайта на Pleasant Company Games:

Pleasant Company Games

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers