четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dice City – по-добрият град на зарчета!
Dice City – по-добрият град на зарчета!

Dice City – по-добрият град на зарчета!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Хвърляме зарчета и строим градове. В интернет сравняват играта с Machi Koro, а доколкото разглеждах предварително Dice City, аз бях на същото мнение. След няколко игри обаче се оказах далеч от истината.

Строенето на градове е една от любимите ми теми в игрите, а свежият и комичен арт винаги ми е бил по вкуса. Много хора нарекоха илюстрациите в Dice City клиширани и стандартни, но се изкефих на фейсбук арта в Imperial Settlers, изкефих му се и тук. Даже! Мисля, че тук си отива много повече от тежката гъзария Imperial Settlers.

Всеки играч получава по едно огромно табло със стандартни сгради, които са разположени в схема 5 на 6 – пет цвята в колона и по шест сгради на ред. Играчите получават и по 5 зара от същите цветове и когато хвърлят заровете си ги нареждат на съответните места. Когато се паднат върху дадена сграда, се изпълняват ефектите от сградата.

До тук звучи като Machi Koro, само че… от тук започва стъргането на мозъчни гънки. Имате начин да премествате заровете си. Ако решите да не ползвате един от заровете си, можете да преместите друг с едно поле наляво или надясно.

Така! Какво целите да направите с цялата тази логистика? Да печелите точки, разбира се. В играта има ортонайсет стотин различни тестета (което само създава привидно усещане за разнообразие, но за това след малко) и когато няколко от тези тестета свършват, всеки има енакъв брой ходове и се броят точки.

Точки се печелят от сгради, които сте построили, от стоки, които сте прекарали през търговски кораби, от варвари, които сте трепали, както и от шамари, които сте раздавали на другите играчи.

Всичко в играта се върти около сградите. Всяка сграда ви дава някакъв ефект, който ви помага за стратегия, която бихте искали да си изградите. В играта има силно застъпен момент на „изграждане на двигател”, който е добре да зачекнете колкото се може по-рано. Разбира се, това зависи от сградите, които ще се появяват на пазара.

По време на хода си вие печелите ресурси, с които купувате сгради. Тези нови сгради се слагат върху вече стари сгради на борда. С други думи, по всяко време вие ще имате 30 сгради. Да, зависите от сградите, които ще се появяват на пазара и до немалка степен шанса играе роля в играта (Зарове, duh), но механиките ви дават достатъчно инструменти, с които да манипулирате отвратителения си късмет.

В играта можете да гоните основно три вида стратегии, въпреки че всеки един от трите вида си има своите вариации. Трите вида са следните:

 • Събиране на ресурси, които да пращате за търговия по кораби
 • Събиране на армия, с която да трепете варвари и да тормозите опонентите си
 • Изграждане на двигател за бързи точки по време на игра (rush стратегия)

Пробвал съм и трите начина и за съжаление, и това не е само мое мнение, се убедих, че търговията с корабите е най-печелившата стратегия.

В играта има няколко кораба, за които ако давате много ресурси си прибирате картите с корабите и в края на играта ви дават зилион точки. Проблемът е, че в Dice City можете да пазите максимум по един ресурс от вид. Това значи, че за да успеете с корабите, трябва да си изградите двигател от карти, чиито комбинации да ви позволяват да копате потресаващо количество ресурси всеки ход.

Събирането на мощна армия ви носи немалко точки, но е трудно да спечелите по този начин, защото варварите изобщо не могат да се мерят с корабите откъм възвращаемост и оптималност. Единственият начин да се опитате да се мерите с играчите с ресурсните двигатели е да им биете по сградите. Това ви дава много по-малко точки, но поне забавя тях. Да, не им чупите сградите, но им ги блокирате (за отблокирането те ще трябва да харчат допълнителен зар). Има шанс, но е по-трудно.

Бързите точки по време на игра е най-забавната за мен стратегия, но е и най-рискова. Вие сте тотално зависими от конкретни сгради на пазара. Ако обаче бързо успеете да се докопате до такива, които в комбинация успяват да ви трупат точки всеки ход, вие имате шанс да си направите двигател за точки и да се опитате да приключите играта светкавично преди останалите да са започнали с големите точки. За това ще ви помогне условието за приключване на игра, което гласи, че трябва да имате два реда напълно запълнени от сгради.  Все още не съм печелил по този начин, но съм бил близо.

В играта има още куп неща и въпреки, че механиките не са най-сложното нещо на света, това далеч не е Machi Koro, където просто хвърляте зар и гледате какво ще се случи (не че в това има нещо лошо). Dice City ви кара да мислите, което довежда до най-големият минус на играта – времетраенето. Игрите с трима играчи ще ви отнемат около час, а игрите с 4 могат да стигнат и до час и половина, което си връзмножко за такъв тип игра. Да, през цялото време сте ангажирани и винаги има какво да правите, но ми се струва, че играта леко надминава моето любезно гостоприемство. Затова ви препоръчвам винаги да я играете с трима. С двама е окей, но с трима е оптимално.

Заключение

Dice City е прекрасна игра. Илюстрациите са чудесни (въпреки, че има хора, които биха поспорили с мен), а компонентите, макар и твърде малко, са от добро качество. Това е сравнително лесна игра за схващане, но с изненадваща дълбочина и висока доза комбинативност между картите. Dice City ви позволява да си изградите двигател и стратегия и въпреки че основните начини за победа са три, възможностите за постигане на всяка една от трите са доста. Като казвам доста, нямам превид твърде доста. Първо, защото би било граматически неправилно и второ, защото разнообразието не е на нивото, което би ми се искало. Картите, макар и достатъчно за няколко игри, се повтарят в тестето и след 4-5 разигравания играта вероятно ще ви е предложила всички комбинации, които може. Разбира се, вече съществуват няколко разширения, за най-голямото от които ще поговоря скоро, вероятно утре. Проблемът е, че играта и сега си е скъпичка за това, което получавате в кутията, да не говорим за съвсем оскъпените разширения, които въпреки, че са готини, нямате усещането, че си връщате парите от тях.

Освен цената и липсата на достатъчно разнообразие, играта има склонност да продължава по-дълго от нужното, което е особено вярно в игрите с 4 играчи.

Но! Нека не ви гоня от града на зарчетата, защото всъщност това е добра игра. Не. Това е отлична игра! Просто тези минуси, за които говорих я превръщат от потенциал за всекидневна игра, до събитие веднъж в месеца.

ПЛЮСОВЕ:

 • Свеж „фейсбукски” арт и компоненти
 • Оригинален геймплей
 • Различни начини за победа
 • Изненадваща дълбочина

МИНУСИ:

 • Без особено разнообразие в картите
 • Съмнения в баланса на стратегиите
 • Твърде дълга за това, което е
 • Твърде скъпа за това, което е

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers