вторник, май 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » San Juan (second edition) – Изгладеното Puerto Rico!
San Juan (second edition) – Изгладеното Puerto Rico!

San Juan (second edition) – Изгладеното Puerto Rico!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Скоро писах ревю на една от най-големите класики в света на настолните игри – Puerto Rico. San Juan излиза 2 години по-късно и става известна и с наименованието Puerto Rico – картовата версия. Малко по-късно пък играта инспирира друга, вече също класика – Race for the Galaxy. Десет години след появата на San Juan, Ravensburger издават юбилейно издание, което е с много по-добри илюстрации и включва в себе си всичко излязло за играта до този момент.

Аз не съм играл оригиналната версия, така че сравнения няма как да правя. Ще говоря директно за това второ издание, което само по себе си вече трудно може да се издири… поне на английски.

Не долюбвам много-много Race for the Galaxy и не останах свръх очарован от Puerto Rico. Така че, с леки притеснения продължаваме напред с ревюто.

Отново, като в Puerto Rico, тук темата е купуване и продаване на стоки в средиземноморието, за която всички сме съгласни, че е по-вълнуващо да следим в реално време в интернет развитието на популацията на ленивците.

Ако сте играли Race for the Galaxy обаче, знаете също, че тематичността не е най-силната й част, а играта е популярна с ревностните си фенове.

San Juan е една от игрите, които наложи концепцията за карти, които се ползват по различен начин. Играта пристига с купчина карти, които представляват освен сгради и плантации, също така и пари, както и ресурси.

Цента на картите се плаща с други карти от ръката, а когато плантация произвежда ресурс, вие си слагате карта върху самата плантация. Когато продадете ресурса, махате картата и теглите карти („пари“), спрямо цената на ресурса в момента на пазара.

Играта свършва, когато някой си направи 12-тата сграда. Броят се точки, като всяка сгради носи някакви, а други, по-специални сгради ви дават конкретни точки, ако сте им изпълнили условията.

Основният принцип на играта е същия като в Puerto Rico. На масата има няколко роли:

 • Строител
 • Производител
 • Търговец
 • Съветник
 • Златотърсач

Играчът, който е на ход избира една от ролите и изпълнява действието, след което всички останали играчи също го изпълняват. Само играчът обаче има право на малък бонус, защото е избрал конкретно тази роля.

Строителят строи карти, Производителят произвежда една или две стоки, Търговецът продава една или две стоки, Съветникът тегли карти, Златотърсачът тегли карта на сляпо, но никой друг от играчите не го прави.

Това е основата на играта. Това, което превръща San Juan в страхотна игра обаче… да, казах го, това е топ игра за мен, са комбинациите между самите сгради както и един от най-отплащащите се двигатели, които съм срещал в игри.

San Juan е игра, в която изграждате свой двигател, тъй като всяка карта ви дава някакво умение, което се активира в определена фаза. В началото на играта фазите са семпли и почти сухи, но само няколко хода по-натам вече ще имате – „Това активира това, а понеже направих това, значи и това се случва, което пък значи, че ето това се случва“. И най-готината част е това, че не е нужно да бъде ваш ход за да си запалите акумулатора. Често се надявате някой друг да извърши конкретно действие, за да можете вие да спечелите реално повече от активния играч.

Сградите в играта са огромно количество, а като добавим и специалните сгради, които ви сипят точки с кофи, ако следвате конкретна стратегия, San Juan си става почти безкрайно преиграваема. Казвам почти, защото все пак всичко, което правите е да строите карти, които ви дават още карти, с които да купите карти.

Заключение

San Juan (second edition) е изключително задоволителна игра, в която добре измислената стратегия се отплаща, а чувството от добре изграден двигател е удовлетворяващо. Вярно, тук има немалко теглене на карти на сляпо и не можете да избягате от шанса, като понякога просто няма да имате картите, които ви трябват. Въпреки това, играта е по-скоро лека и не продължава повече от 40 минути, така това е простимо.

Комбинациите между картите са безкрайно много и всеки път можете да пробвате нещо различно.

Не харесвам Race for the Galaxy основно заради твърде голямата усложненост и болезнено трудните математически решения, които трябва да се вземат всеки ход. Вярно е, RftG е много по-стратегическа и по-геймърска, но сякаш лековатия характер на San Juan повече ми допада за такъв тип игра.

Puerto Rico пък продължава твърде дълго за нещо, което върти един и същи цикъл, а освен това играта си отнема значително време в подготовка и прибиране. При San Juan просто вадите тестето, раздавате по няколко карти и една плантация, и се почвате.

Не очаквайте дълбочина, но опциите, които San Juan ще ви даде отговарят идеално на гостоприемството ви. Правилата са елементарни, а геймплеят интуитивен. Тя задължително остава в колекцията ми. Това е една от най-добрите игри със строене на двигател, които съм срещал.

ПЛЮСОВЕ:

 • Динамични и интуитивни правила
 • Бързи ходове
 • Безброй комбинации между сградите
 • Удовлетворяващи стратегии

МИНУСИ:

 • Няма особена дълбочина
 • Шансът играе основна роля

Както споменах, играта се намира трудно. Не само заради това, че разпространители са Равенсбургер, но и заради това, че печатът на английски копия е бил строго ограничен. За всеки случай можете да се допитате до официалните разпространители на Равенсбургерските игри Комсед, и те ще ви отговорят могат или не могат да ви намерят подходящо копие.

Поръчай San Juan (second edition)

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers