понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Ghost Blitz – Една от най-добрите игри в жанра
Ghost Blitz – Една от най-добрите игри в жанра

Ghost Blitz – Една от най-добрите игри в жанра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Може да срещнете играта и само като Blitz, a някъде може дори да я видите и в по-малка кутийка. Както и да се сблъскате с Ghost Blitz обаче винаги ще получите едно и също – тесте карти и пет големи фигурки в различни цветове.

Преди няколко месеца писах ревюта на поредица от игри за наблюдателност и бързина. Blitz също се вписва в тази категория, но определено козметиката на играта е страхотна(не повече от тази на на Fun Farm, разбира се).

Тук принципът е същия като във всички подобни игри – имате фигурки (В случая бяло духче, червено кресло, синя книга, сива мишка и зелена бутилка). Обръщате карта от тесте и първият, който забележи това, което се търси в картата го грабва. Нищо забележително до момента…

В средата на масата се поставят петте фигурки.Картинките в тестето карти показват фигурка и цвят. Фигурката обаче не е изрисувана в стандартната форма. Рисунката е в различна поза и състояние от самата фигурка на масата, така че не е твърде очевидно веднага. Освен това, всяка карта показва точно две фигурки, като не е задължително цвета да отговаря на фигурката в средата на масата.

За да грабнете фигурка, трябва или фигурка от картата да е с правилния цвят или да грабнете единствената фигурка и единствения цвят, които не са на картата. Картите са така премислени, че верния отговор винаги е точно един.

По този начин вие винаги внимавате за две неща и мозъкът ви леко започва да стърже в две полюсни посоки. Или липсва цвят и правилна фигурка, или има правилна фигурка и правилен цвят.

Колкото и интересно да звучи обаче, дори и така, играта нямаше да се отличи от останалите си събратя. Това, което я прави да стои сред най-добрите игри от този тип е втория вариант, с който винаги трябва да играете според мен, освен ако не цъкате играта с много малки деца.

Във Вариант 2, към нормалните 2 изисквания за грабване на фигурка се добавя и трето, и тук мозъкът ви вече започва да блъска по черепа с викове за помощ.

Третото правило работи, само ако на картата е показана книга. Ако има книга, то тогава вместо да грабнете фигурката, която трябва да грабнете, вие трябва да извикате името й.

Това малко правило, на пръв поглед безобидно, може да ви скапе навика, който може да си изградите с тегленето на картите. Защото преди всяко теглене на карти не може да сте сигурни за какво точно трябва да гледате. А и нека не забравяме, че все пак всичко това се случва за бързина.

Заключение

Ghost Blitz е предизвикателна игра за наблюдателност и бързина. Добре де, не искам да си помислите, че това е тежка главоблъсканица тип Ricochet Robots, но от игрите тип Jungle Speed, Fun Farm, Dobble, Lightning, ButterKO и още сума ти подобни, мисля че се изкачва някъде нагоре, ако не и на самия връх.

Blitz предлага провокативни „задачи“ в реално време, които ще наградят по-пъзеломислещите от вас.

Както многократно съм заявявал, аз съм такъв човек и въпреки че тук не говорим за любимите ми пространствени пъзели, Blitz успява да почеше поне малко тази моя любима краста към преподреждане на картини в главата.

Препоръчвам я на всяко семейство, със или без деца, защото правилата са лесни, а забавлението е сигурно. Геймърите могат да открият предизвикателен филър в лицето на Blitz, но трябва да се има предвид, че все пак не всички си падат по такъв тип пъзели. Също така играта силно разчита на цветове, така че хората които имат проблеми с виждането на конкретни цветове, може би е по-добре да потърсят нещо друго.

ПЛЮСОВЕ:

  • Предизвикателна
  • С отлични компоненти
  • Подходяща както за деца, така и за геймъри
  • Играта е изцяло на български

МИНУСИ:

  • Ако не си падате по този тип игри, Blitz няма да ви промени мнението
  • Ако имате проблеми с цветовете, по-добре странете

Играта е разпространена в България от официалните представители на Zoch за нашата страна – Simba Toys и можете да потърсите Ghost Blittz из не чак толкова специализираните магазини за настолни игри като Хиполенд.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers