петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Quantum – Заровете на бъдещето!
Quantum – Заровете на бъдещето!

Quantum – Заровете на бъдещето!

Далечното бъдеще. Земята е унищожена. Човечеството е успяло навреме да се понесе към нови планети в безкрайния космос. И, не учудвайки никого, въпросните оцелели хора са се изпокарали и разделили на фракции. Добре дошли в света на Quantum – игра на Eric Zimmerman, в която вие ще управлявате военно-строителен отряд на една от тези фракции!

Quantum

Брех, изкуство да видиш.

  Играта е започнала като прототип под името Armada d6 и е спечелила награда за game design на фестивала за „инди” игри IndieCade през 2012-та година. По-нататък са се намерили добри художници и производители, които да доведат до раждането на Quantum. Играта има иновативни механики, интересна тема и много качествени …

Компоненти

Кутията

Има си място за всичко.

В кутията се намират 30 зара, 28 цветни кубчета, 53 карти, 24 плочки, 4 големи борда,  книжка и наръчник за създаване на космическа карта.

 •  Кубчетата са пластмасови, цветни и леко прозрачни – иначе казано, яки.
 •  Карти с преимущества – твърди и красиви. Като цяло артът е играта е супер.
 •  Плочките и четирите борда са относително тежки и не се разхвърчат, ако удариш масата. Това е удобно, защото плочките образуват картата, на която ще играете, а върху борда ще държите всичко, що е ваше.
 •  Книжката е брилянтно написана, описва идеално правилата с примери и картинки. Освен това, шарено.
 •  Наръчникът за космическа карта е лист, на който са показани 30 примерни карти и са написани инструкции за създаването на ваша карта. Отново, шарено.
 •  Кутията – има си място за всичко.
 •  И най-доброто за накрая – заровете. Достатъчно големи, за да са внушителни, достатъчно малки за мятане и от същият материал, от който са направени кубчетата – иначе казано, много яки.

А как се играе с тях?

В Quantum два до четири играча са лидери на фракциите от оцелели хора, започвайки с три космически кораба (максимума е пет). Къде са тези кораби – това са заровете. Повтарям, заровете са космически кораби. Играта започва така – построява се система от планети чрез големите плочки, всеки играч слага кубче върху началната си планета, хвърля заровете си и ги поставя около нея. В един свой ход играчът има право на три действия и те са следните:

Източник: "boardgamegeek.com"

Епично, нали? Източник: „boardgamegeek.com“

 •  Да реконфигурира кораб – избира един зар, мята го и го поставя на същото място. Ако зарът отново
  падне на същата цифра на която е бил преди мятането, просто се мята пак.
 •  Да мести кораб – те се движат с толкова места, колкото е цифрата на зара. Корабите се движат ортогонално – нагоре, надолу, наляво и надясно, без диагонали. Един кораб не може да премине през място, заето от друг кораб.
 •  Да постави кораб, който е бил унищожен – в следствие на битка, кораб може да бъде унищожен.
 •  Да увеличи своето проучване (research) – изпълнява функцията на празен ход, но съвсем не е незначителен.
 •  Да построи квантово кубче на планета – това струва две действия.

За корабите – колкото повече могат да се движат, толкова по-слаби са в битка. Самата битка протича така: ако чрез действието „местене на кораб” зар навлезе в място, където има чужд зар, то идващият напада заварилия. Двата играча мятат по един зар, събират го с цифрата на корабите, които се бият, и по-ниската стойност печели, като равенството е победа за офанзивата. Ако нападащият зар спечели, защитаващият се е потрошен, собственикът му го мята и го поставя в скрапа, откъдето ще може го прати отново на картата. Ако защитаващият се спечели, нападащият е отблъснат и се връща на мястото, откъдето е навлязъл в битка. Всеки кораб си има и специално умение, което не струва действие за да бъде използвано. В своя ход играчът може да мести избрания кораб веднъж и да му използва умението веднъж.

Брилянтен, ловък и ЖЕСТОК!!! Източник: "boardgamegeek.com"

Брилянтен, ловък и ЖЕСТОК!!!
Източник: „boardgamegeek.com“

Целта на играта – да си построите кубчетата. Всяка плочка, от която е изградена картата, се явява планета с една цифра и четири орбитални позиции. За да построи кубче на планета, играчът трябва да е разположил зарове в орбиталните позиции с обща стойност точно колкото е цифрата на планетата. В края на своя ход, ако играч е построил кубче, той получава възможността да придобие карта с преимущество. Преимуществата се делят общо на два вида – постоянни и моментални. Постоянните остават при играчите (едновременно могат да имат до три, ако вземат четвърто трябва да премахнат някое от старите), моменталните се изпълняват и изчезват. Всеки играч има и две статистики – проучване и доминантност. Всяка от тях се следи чрез зар, започва от единица и никога няма да падне под нея. Ако проучването достигне шестица, в края на своя ход играчът го обръща на единица и получава умение. Доминантността се променя при унищожението на кораб – собственикът на кълбото от скрап губи една точка доминантност, а унищожителят му печели една точка. Ако доминантността достигне шестица, играчът моментално я връща на единица и поставя кубче на която планета иска, дори там да няма кораби. Играта свършва, когато един играч построи всичките си кубчета – той печели.

Темата

Контролното ви табло. Източник: "boardgamegeek.com"

Контролното ви табло.
Източник: „boardgamegeek.com“

Ние управляваме военен отряд от космически бойни машини, които могат да конфигурират своите системи за баланс между огнева мощ и мобилност, както и да строят енергоизвличащи станции, наречени квантови кубчета. И това наистина се усеща от играта, най-вече заради невероятният арт. На планетите освен красивият лик са дадени име и тип на планетата – ще строите върху газови гиганти, водни планети и кълбовидни парчета лед. На пръв поглед може да ви е трудно да свикнете с това, че корабите са зарове, но върху бордовете за всеки играч са нарисувани совалките и модулите, които ще контролирате. А самите бордове са прекрасни – дори да не сте прочели книжката, всички основни правила са описани върху дъската пред вас, като командно табло, на което вашият лейтенант ви пита „сър, как искате да продължим?”.

Да, добра е!

Една застроена планета. Източник: "boardgamegeek.com"

Една застроена планета.
Източник: „boardgamegeek.com“

Единствената бариера, която трябва да прескочите, е заровете са кораби (казах ли го вече?). Приемете ли това , играта разкрива своя невероятен потенциал. Quantum е от типа лесна за научаване, трудна за овладяване. Уменията на корабите са прости, но използването им правилно може да бъде разликата между победа и загуба. Самата схватка е тотално различна според броя на играчи. С двама (1-вс-1) е тактическо надлъгване, в което лично съм се опитвал да гледам 2-3 хода напред, за да надхитря противника. При трима играчи, ако някой случайно дръпне напред, моментално се сключва временен алианс, докато не се изравнят силите. А с четирима е пълен хаос – няма планета, за която да не се бият поне двама. Дърпането напред в играта е илюзия – колкото по-близо сте до победата, толкова по-трудно се постига тя и толкова повече от враговете ще ви унищожават флотата, докато не се появи ново небесно тяло от вашия скрап.
Безспорно най-доброто качество на играта е преиграваемост. Причините са две – системата от планети и картите с умения. Бойното поле е съставено от плочки, като в играта са ви предложили 30 начина да си наредите локациите, а ако сте по-креативни, може да си сглобите космическа система сами! А картите с преимущества правят разликата между играчите след първото построено кубче. Чрез тях може да се специализирате – дали ще сте могъщ пълководец, бърз и ловък командир или брилянтен учен, който разчита на по-добрата си технология? Пътищата към победата са много и всички работят – няма правилна или грешна стратегия. Вярно, понякога заровете могат да ви прецакат, но има достатъчно начини да наклоните вероятностите във ваша полза.

Заключение

Ако търсите космическа битка, която да не продължава с часове (или дори дни), Quantum е за вас. Играта е лека, бърза, невероятно красива и всяка битка носи различно усещане. Имате минимум 30 различни карти, на които да строите и стреляте, като всеки, с когото съм сядал да си меря уменията на пълководец, е играл по различен начин. Преимуществата изглеждат балансирани и е практически невъзможно да ви изкарат от играта, винаги имате шанс да спечелите. Quantum – уникално заглавие, което често се появява на моята маса, а дано и на вашата!

Facebooktwitteryoutubeinstagram
About Latest Posts BigBoxSoloКазвам се Теодор, от Шумен съм и в момента уча в СУ "Св. Климент Охридски". Настолните игри за мен започнаха с MTG преди няколко години, но магията на големите кутии ме обзе след Tabletop Day. Може би нямам толкова опит, колкото останалите, но пък от мен ще получите перспективата на един млад ...

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.61 ( 4 гласове)
0

За BigBoxSolo

Казвам се Теодор, от Шумен съм и в момента уча в СУ "Св. Климент Охридски". Настолните игри за мен започнаха с MTG преди няколко години, но магията на големите кутии ме обзе след Tabletop Day. Може би нямам толкова опит, колкото останалите, но пък от мен ще получите перспективата на един млад играч!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers