петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Marvel Dice Masters: Avengers vs X-men – HOT! HOT! HOT!
Marvel Dice Masters: Avengers vs X-men – HOT! HOT! HOT!

Marvel Dice Masters: Avengers vs X-men – HOT! HOT! HOT!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Ако се интересувате от настолни игри със сигурност сте чули за големия хит от тази годината Dice Masters. Ако не сте, това е игра, движена от зарове, продавана на принципа на Collectable Card игрите. Започвате с малък стартов пакет, а после си купувате малки пакети, в които получавате карти и зарове на случаен принцип. Това не e първата такава игра на компанията Wizkids. Предното голямо заглавие, продавано на принципа на случайни бустъри е играта с миниатюри Heroclix.

Dice Masters се изчерпа в момента, в който се пусна на пазара и това предизвика дори по-голям трепет и вълнение. Може би това е било маркетингов трик за подсилване на очакването. А може би играта е наистина толкова добра?

 Темата

В днешното ревю ще говоря конкретно за Marvel Dice Masters: Avengers vs X-men, но Wizkids анонсираха още няколко версии от серията. Yu-Gi-Oh Dice Masters, DC Dice Masters и Dungeons and Dragons Dice Masters. По принцип аз не съм голям фен на супергероите, но като гледам другите три съм доволен, че имам точно този стартър. Yu-Gi-Oh и D&D са вселени, от които имам бегла представа, но съвсем бегла. Никак няма да мога да навляза в темата. А DC супергероите са ми дори по-безинтересни и от X-men.

Не ме разбирайте погрешно, това са лични тематични предпочитания. Просто единствено нямам проблем с avengers и Х-men, защото…ги разбирам.

Колкото и да е странно, в тази игра, темата не само избива, но дори и започна да ми харесва. Уменията са много добре вързани със супергероите. Например Капитан Америка помага на помощниците му, като им вдига статистиките, Сторм хвърля бури и разбърква противника, а Хълк…Еми Хълк Smaaash! Въпреки абстрактния принцип на игра, темата успява да си намери път на игралното поле. Почти успява да ме накара да прочета някой друг комикс. Казах почти!

 Компонентите

bab2d5d59ac444db8043a4f3e32c9f0e_XLДа започнем от цената. В момента Dice Masters се продава в Paladium Games за 33.90 лв. Играта пристига в малка кутийка, която събира точно всичките 44 зара и 38 карти. 8 супергероя, всеки с по три версии, 10 екшън карти и 4 карти, които обозначават екшъните. Така че не ми мрънкате, че нямате преиграваемост!

В кутията има и две почти хартиени торбички, от които трябва да теглите заровете. С други думи – намерете си хубави платнени торбички, а тези изхвърлете. Освен това ще се наложи да изхвърлите и кутията, тъй като в момента, в който си купите първия бустър, няма да има място за него.

Относно качеството. Още първия път, когато отворих кутията я скъсах без да искам, а тъкмо когато показвах на жена ми колко са здрави полухартиените торбички, едната се скъса. Повтарям – изхвърлете кутията и торбичките и си намерете по-хубави. За кутии – препоръчвам Джъмбо. За торбички – жена ми. Тя шие страхотно.

Тези два проблема обаче не трябва да ви откажат от играта, защото първо цената е страхотна и второ – останалите компоненти са от първо качество! Картите са здрави и дебели, а артът по тях си е много добър и ясен. Заровете! За 34 лева да получите 44 уникални, специално изработени зара, извинявайте ама това си обирджийство посред бял ден в мола пред очите на жандармерията.

Ако сте играли Quarriors, ще разпознаете някои зарове веднага – примерно помощниците са символ, който се намира и по заровете на Quorriors. Символите на супергероите са стилизирани и представляват нещо, свързано със самия герой, така че горе долу ще ги различите почти може би ясно. Веднъж щом изиграете всеки от персонажите обаче всичко ще ви се нареди като кубчето на рубик само с един цвят.

 Играта

Dice Masters е дуелна игра, елегантен хибрид между Dominion, Quarriors и Magic: The Gathering. Дизайнерите наричат играта – Dice Building, което е същото като deck building, но със зарове.

Източник: Boardgamegeek.com

Източник: Boardgamegeek.com

Всеки супергерой кореспондира със съответен зар. Всъщност не един! В стартър пакета, всеки супергерой има два зара. Когато си купувате бустър можете да откриете още от тези зарове и така всеки може да има до максимум 4. Така че дори и да ви се повтаря някоя карта, поне можете да ползвате зара.

В началото на играта, всеки си избира предварително установен брой зарове и супер герои, които кореспондират със заровете. Освен това се избират три или четири екшън карти, които могат да се ползват и от двамата играчи. Всеки започва с 8 базови зара, които слага в своята торбичка.

Можете да играете директно върху масата, но можете да си принтирате поле за всеки играч, което можете да намерите на сайта на Wizkids. Освен това, по средата на книжката има такова поле, така че можете да ксерокопирате и него. Аз така направих.

 Ходът протича по следния начин:

pic1999851_lg–   Теглите 4 зара от торбичката, добавяте към тях всички зарове от полето „нокаутирани”. Хвърляте заровете. Ако не сте доволни от резултата, можете да хвърлите още веднъж колкото искате от тези зарове. След това оставате с това, което сте хвърлили.

–   Има два типа страни на заровете. Супергерои или енергия. С енергията се купуват зарове или от вашите супергерои или от екшън заровете. Страните на заровете със супергерои служат за пращане на бойното поле. Ако купувате, похарчената енергия плюс купения зар отиват в „използвани”. Ако пращате герой на полето, плащате енергията, която изисква той и го избутвате напред. Избирате какво ще правите заровете и всички неизползвани зарове отиват в полето за използвани, губите ги. Освен ако не пазите някой от тях за „глобални събития”.

–   Ако сте пратили супергерой на бойното поле, сега е момента да решите дали да го пратите да се бие или ще го пазите, за да ви помогне в защита по време на хода на опонента. Ако атакувате успешно с него, той се отстранява и отива в използвани зарове, така че е много важно да решите кога да го ползвате.

Това е целия ход. След това е вашия опонент. Ако заровете в торбичката свършат, вкарвате обратно там всички зарове от полето „използвани”.

pic2018312

Няма да обяснявам подробно правилата, защото типично за Wizkids, играта е пълна с десетки малки детайли, които не са сложни, но отнемат много време за обяснение. Примерно как се блокира, как действат уменията, какво е глобално умение и така нататък. Ако искате подробно обяснение…не ви препоръчвам книжката, защото е написана неясно. Но можете да видите това видео на BigBoxTyr.

 

Големият розов слон в стаята

„Заповядай този стартър. Нямаш нужда от нищо друго, за да се насладиш на играта. Но пък какво ти струва да дадеш само 2,50 лв за едно малко бустърче. Колко му е? Е, то пък само едно ли ще си вземеш? Пробвай с две. Тия пет лева така или иначе щеше да ги дадеш за нещо тъпо…като например храна. Я, гледай – падна ти се uncommon! А във втория бустър – common. Ама ти вече го имаш. Е, какъв е шанса да ти се падне пак нещо, което имаш. Пробвай със следващото. Само още 2,50.“

Това е...проблем. Източник: boardgamegeek.com

Това е…проблем. Източник: boardgamegeek.com

Дам…

О, Wizkids! Бихте се справили перфектно в дилърския бизнес. Нямаше да се учудя ако първия бустър го давахте без пари. Вие с вашите „събираници”…Заради вас и Fantasy Flight, хората останаха без пари, с които да си купуват игри и от други компании.

Сега ще кажете – този модел е от много години на пазара, още с Trading Card игрите. Да, но никога досега, бустърите не са били толкова евтини. Микротранзакциите, които са модерни във видео игрите и са тяхното бъдеще очевидно навлизат и в света на настолните игри. Това какво означава? Дразни ли ме? О, съвсем не! Защото…

 Всички печелим

Купувате стартов пакет за 34 лева, който съдържа достатъчно, за да играете, но можете да купувате допълнително малки затворени пакети, в които не знаете какво има за 2.50 лв. Във всеки пакет има две карти и два зара, които отговарят на картите. Имайте предвид, че пакетите на бустърите са по-малки от картите, така че ще получите огънати карти. Но можете просто да ги сложите  под огромната ви колекция от тежки настолни игри и за нула време ще се оправят.

Микротранзакциите са гениално творение, което позволява на компаниите да точат много повече пари, от колкото биха получили по принцип, но пък хората не усещат ударно парите, които хвърлят за играта. Разбира се, винаги можем по типично български стил да започнем да плюем по хората, които са измислили начин да правят пари, но ако се замислим – ако тези хора не правеха пари, ние нямаше да получаваме тези страхотни игри.

 Финал

Изненадах се. Последно време доста често ми се случва. Не знам дали игрите стават все по-добри, дали аз

Ще имате нужда от това. Източник: Boardgamegeek.com

Ще имате нужда от това. Източник: Boardgamegeek.com

пренасочвам предпочитанията си или просто ставам все по-мек и по-малко мрънлив към всичко ново. Играта ми харесва. Даже много ми харесва. Смятам ли, че е откритието на века? Не. Но има някакво много странно удоволствие от това да мяташ зарове и да купуваш с тях други зарове. Целият поток на играта тече гладко и приятно. Достъпността отваря врати на хора, които по принцип не обичат такива игри (като мен). В играта има повече стратегия от Доминиън и повече баланс от Magic. Защото дори да имате най-рядката карта, това не ви дава предимство пред другия играч. Някои хора няма да харесат сравнението на Dice Masters с Magic и може би ще са прави, защото не съм се скъсал да играя Magic, но определено усещането си бие в тази посока. Ще играя ли често Dice Masters? Не, тъй като съпругата ми не харесва такива игри, а когато се събираме за игра се събираме винаги повече от двама. Tова обаче не ми пречи да си купувам по едно-две бустърчета от време на време, за да попълвам колекцията…а защо не по три-четири…или по пет-шест…

ПЛЮСОВЕ:

  •  Качествени зарове и карти
  •  Тематични умения
  •  Бърза, но с известна доза дълбочина
  •  Лесна за схващане
  •  Евтина. МНОГО евтина!

 МИНУСИ:

  • Ниско качество кутия и торбички
  • Наркотична зависимост към купуване на редовната евтина доза

 

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Евтина, евтина, колко да е евтина...

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.8 ( 1 гласове)
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers