петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Crokinole – води до пристрастяване!
Crokinole – води до пристрастяване!

Crokinole – води до пристрастяване!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Имам приятел, който много беше говорил за Crokinole. Как била една от любимите му игри, колко е добър на нея и как иска да играем заедно…И как няма как да я донесе до вкъщи. Играта е ГОЛЯМА. Заема огромна част от масата ви…Не, заема масата ви. Проверих играта онлайн и не бях особено впечатлен. Някакви дискове, дъска и дупка.

Наскоро обаче пътувахме до Румъния, за да посетим един съвсем нов международен фестивал. Там имаше турнир по Крокинол и решихме да участваме. За целта, преди това трябваше да разцъкаме и открихме, че това е една…

 Различна игра

Ако очаквате Крокинол да бъде стандартната настолна игра, много се лъжете. Крокинол е класическа игра за ловкост и дълги години не е била ничие притежание, тъй като не се знае със сигурност кой и кога я е измислил. Открита е обаче най-старата изработена дъска за игра. Установено е, че тази дъска е направена от Екард Уетлауфър в Онтарио, Канада през 1876. Крокинол е патентована през 1880, като е популярна основно в Канада. Между другото си има и друго име – Pichenotte.

Изнесох ви курс по ненужнознание, за да разберете, че играта си съществува  сама за себе си. Не е нужно да сте фен на настолните игри. Не е нужно дори да сте чували за настолни игри. Духът на Крокинол е нещо като този на шаха. Всичко го играят, дори и пенсионерите…особено пенсионерите, и никой никога няма да ви се присмее като му предложите да играете игра, нито ще си помислите, че предлагате нещо детинско.

 Какво представлява Крокинол?

Крокинол има различни видове дъски, съответно различно усещане за игра. В основата си обаче това е просто една кръгла дъска с дупка по средата, а около дупката са забити няколко клечки. Целта ви е да вкарате максимално много дървени дискове в дупката или поне между клечките.

 Как се играе Крокинол?

За мое щастие, няма да ми се наложи д ави обяснявам. Можете просто да изгледате това видео, благодарение на BoardGames.Bg

Манията Крокинол

Всички фенове на нашето хоби знаят каква мания е колекционирането на настолни игри. Много хора никога не се разделят с игрите си, дори да не им харесват. Трупат стотици игри в малките си апартаментчета, докато не се наложи да вечерят върху маса от кутии, не спят върху листове от пънчбордове и семействата им не ги изоставят докато не си оправят проблемите с манията си.

Е, има опасност да се случи нещо такова и с Крокинол. С всичките видове дъски, с всичките видове големини на дъски, с всичките видове дискове… да не захващам и темата за восъка. Оо, восъка. Този бразилски восък. Виждали ли сте хора, които отделят цял ден да мият колата си, да си говорят сами с карборатора и да сменят маслото по три пъти на ден само и само да са близо до любимата?

Ако се влюбите с Крокинол, цял ден ще лъскате дъската и ще гладите дисковете, докато не им изтриете боята.

RrI2SoS

My Crokinole!

Аз не съм поел по този път, но само защото нямам място в моя дом дори за един Крокинол, а и по-добре да не се опитвам да намирам такова място, че отече заплатата и дрехите за детето. Всъщност, можеше и да е по-зле. Можеше Крокинол да е LCG на FantasyFlightGames.

 Турнирна игра

Крокинол е турнирна игра. Можете да играете за забавление, но понеже с всяка една игра задобрявате в ловкостта си ще ви се прииска да смажете някой на нея. После ще ви се прииска да пребиете и втори на нея. А накрая ще ви се прииска да създадете цяла общност, която да е под вашия деспотичен контрол и да се хвалите, че сте най-заклетия фен.

Добре де, може да прекалявам малко, но това си е много пристрастяваща игра. Повярвайте ми. За щастие вече има къде да се играе и къде да се развива. Ники от BoardGames.Bg беше с нас на фестивала и мисля, че той започна да става един от тези хора, за които ви говорих по-рано. Така че в неговия клуб можете винаги да разчитате на конкуренция. Само внимавайте да не станете твърде добри, защото играта ви ще заприлича на това.

Е това вече не е интересно!

 Финални думи

Играта е страхотна и може да се играе с който и да е, като правилата се обясняват за една минута. Всеки, който е играл билярд и има основно понятие от кърлинг би схванал принципа на секундата. Препоръчвам Крокинол жестоко, особено за верандата на лятната ви вила или дори в работата ви. Даже обмисляме с колегите дали да не сменим джагите в офиса с Крокинол. Да, толкова е добра.

 ПЛЮСОВЕ:

 • Елегантен дизайн
 • Прости и ясни правила
 • Бързи ходове
 • Не можеш да спреш да играеш

 МИНУСИ:

 • Шумна
 • Заема много място
 • Опасност от пристрастяване

Можете да си купите дъска за Крокинол, както и всякакви принадлежности и аксесоари към играта, като кликнете на бутона отдолу.

Крокинол
Facebooktwitteryoutubeinstagram
Билярд и кърлинг на едно място...горе-долу.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: Бъди първи!
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

3 коментари

 1. А-а, аз не съм добър (но се уча). Иво Биков след само две игри стана сериозен противник, а Богдан след едва толкова започна да вкарва по четири поредни 20-ки и направо го виждам като бъдещ шампион! 🙂

  BTW, открихме, че игрите с талк (и въобще, върху дъска с много слабо съпротивление) значително улесняват вкарването в центъра, понеже просто трябва да уцелиш посоката.

  • Богдан Захариев

   Хахаах ^_^ Мисля че имаше и известна доза късмет, защото едва следващата игра бях като осакатен 😀 Но ако има турнир със сигурност ще искам да се запиша, ще е супер тръпка ;р

 2. BigBoxCurlyLocks

  Изглежда ми като най-скучната игра на света. Явно трябва да пробвам за да се убедя 🙂

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers