петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Magic The Gathering: Що е то?
Magic The Gathering: Що е то?

Magic The Gathering: Що е то?

magic-the-gathering-logo-2

Вероятно много от вас са чували за играта Magic: The Gathering и че се играе по някакъв начин, с някакви карти. Ако знанията ви стигат само до тук- продължете да четете, ако знаете повече…пак продължете- може да научите нещо ново.

Magic: The Gathering (известна още като MTG или Magic) е първата TCG/CCG (игра за събиране/разменяне на карти), създадена от Ричард Гарфийлд и представена от Wizards of the Coast през 1993 година.  Magic продължава да съществува и да се развива и до ден днешен, като по данни от 2011г. ,приблизително 12 милиона човека по целия свят играят MTG. Целта на Magic не е само да се събират и разменят карти, а двама или повече играчи да се „дуелират“, използвайки тестета от истински или виртуални карти. Най – големите и развити начини за виртуални съревнования между играчи(които във вселената на играта се наричат planeswalkers и по същество са магьосници, които имат умението да призовават различни създания и да прилагат могъщи магии) са Magic: The Gathering Online, която е платена и чрез безплатния софтуер на OCTGN, който поддържа и много други TCG игри.

За Magic: The gathering редовно се организират както международни, така и родни турнири.

Сега след като знаем вече малко от историята на MTG и какво представлява, да се върнем на правилата и защо е толкова трудна за много хора(когато аз лично започнах да играя и се зарових дълбоко в правилата, имах чувството, че мозъкът ми ще изтече през ушите). Основните правила на MTG не са хич трудни и едва ли има човек, който да не може да ги разбере:

  • Играта започва с определяне на това кой е първи, това може да стане с хвърляне на зар или монета, или по някакъв друг начин.
  • След определянето на реда,  всеки един от играчите разбърква тестето си и изтегля седем карти от него.
  • Третия етап е началото на същинската игра, тук става малко по – трудно, но съвсем малко – ходът на всеки играч се състои от няколко фази: в първата той играе една карта от вида „земя“, това са карти, които произвеждат мана и с нейна помощ се призовават създания или се правят магии.
Image

Карта от типа земя изглежда по този или подобен начин

 

Всеки играч може да играе само една земя на всеки свой ход. Прието е, за да се обозначава колко земи използва играчът, те да се завъртат хоризонтално, като преди началото на следващия му ход, земите се връщат отново във вертикална позиция и могат да се използват отново. Това се нарича  “Taping and Untaping“. Втората фаза е призоваването на създания, всяко създание има атака, защита(живот) и някаква цена в мана. Пример: Ако в ръката си държите създание с цена едно мана, то може на първия си ход да го призовете, след като сте изиграли една земя, но то не може да атакува противника ви в този ход, тъй като повечето призовани създания страдат от „призоваваща болест“(summoning sickness).

Ето така изглежда една карта изобразяваща създание.  Най – горе вляво е името на картата, срещу него е неговата цена в мана, а долу вдясно са неговите атака и защита(в случая 2/2)

Image (1)

Ако в ръката си не държите никаква карта с цена едно мана или не желаете да играете карта след земята си, вашият ход приключва и идва ред на следващия играч.

  • Играта става интересна след първият рунд, когато вече всички или поне повечето играчи, са извадили създания на полето и започват да се нападат и да се защитават. Целта на съревнованието е да доведете противника си до 0 точки живот. Битката в MTG протича в няколко етапа – първо: атакуващия обявява създанията, с които напада и кого атакува(ако има повече от един противник). Второ: защитаващият се обявява дали ще използва създания да се защити(може да избере да понесе удара директно върху себе си, което ще намали точките му живот), ако ще се защитава обявява създанията, с които се предпазва и кое от защитаващите създания точно кое от атакуващите блокира. Третият, последен етап, е сблъсъкът между атакуващите и защитниците, двете страни се сблъскват едновременно и си нанасят поражение едновременно. Ще илюстрирам с пример – вашето създание което е 1/1(тоест има 1 атака и 1 защита) се сблъсква с противниковото, което е 4/1( 4 атака и 1 защита), резултата е, че и двете умират и отиват в „гробището“, тъй като и двете се удрят едновременно и си нанасят поражение равно на стойността на тяхната защита. Всички създания, които са атакували също се завъртат хоризонтално и остават така до следващия ход на призовалият ги, като това ги възпира да блокират по време на хода на противника.

 

Ето това са основите на Magic: The Gathering, които са ви нужни за да започнете да играете. Не е толкова трудно, както виждате. Надявам се прочетеното да е разпалило любопитството ви и да пробвате тази невероятна TCG игра.

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Най-новият автор на сайта ни представя така известната Magic The Gathering. Защо е толкова популярна тази игра?

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.23 ( 2 гласове)
0

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers