вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Volt: Robot Battle Arena – стреляне с роботи
Volt: Robot Battle Arena – стреляне с роботи

Volt: Robot Battle Arena – стреляне с роботи

Аз харесвам роботи. Тъй като не искам терминаторите да дойдат и да ми откъснат главата, предпочитам роботи, които се управляват от човек. Спомням си за телевизионните предавания, в които млади инженери си носеха радио-управляваните роботи и се биеха или гонеха с тях. Преди три години дори направиха филм за контролирани роботи, които се боксират (с Hugh Jackman). Всички тези спомени изплуват, когато видя тази игра – Volt: Robot Battle Arena!

Volt: Robot Battle Arena е игра на Emerson Matsuuchi за 2 до 4 играча. Светът на Volt e (относително) близкото бъдеще, където турнирите с радио-контролирани роботи са станали най-популярният спорт, технологията е напреднала достатъчно и пилотите на тези роботи са най-големите звезди. Всеки играч поема ролята на един такъв пилот, заставайки зад дистанционното на своят робот, за да маневрира по бойното поле и да пребие останалите машини. С ловки тактически умения и разчитане на играта на противниците, победата ще бъде ваша!

Дай да ги видим роботите!

В кутията, в интерес на истината, няма твърде много компоненти:

  • 2 двустранни карти, по които ще се биете;
  • 4 контролни табла, с които да си управлявате роботите;
  • 4 щита, защото не трябва врага да знае какво планирате;
  • 4 роботчета – малки, сладки и от мека пластмаса;
  • 13 зара – по 3 за всеки играч и един за картата;
  • 83 токена – използват се за точки, щети, оръжия и други неща;
  • „Книжка” с правила – 4 страници, толкова.

И те това е. Не изглежда твърде впечатляващо, но фигурките са готини.

Какво могат тези роботи?

В началото на играта всеки играч си избира един цвят робот и взима фигурката му, щитът от този цвят, контролно табло и три зара – един червен, един бял и един син. След това всеки играч избира коя страна на квадратната карта ще бъде негова и започва на едно от най-външните полета (линията е маркирана). Един ход на играта преминава в четири фазипланиране, движение и стрелба, раздаване на точки и връщане на потрошени роботи обратно на картата.

Във фазата на планиране всеки играч използва заровете, за да зададе команди на робота си. Заровете не се мятат, те се поставят на квадратчетата по командното табло, като всяко място се заема само от един зар. В ляво са полетата за движение, когато се постави зар там, с толкова полета ще се движи роботът в избраната посока. В дясно са полетата за стрелба – заровете там определят в коя посока ще стреля роботът и колко силно. Всичко важно за тези действия е описано по щита, за да не се забрави. За стрелба цифрата на зара определя ефекта от стрелбата – уцеленият робот може да се завърти или да бъде избутан. Ефектите също са описани на щита, по-важното е, че ако робот бъде уцелен с атака, различна от единица (на зара), най-вероятно плановете му ще бъдат прецакани, тъй като заровете му ще си променят местата. Всички успешни удари правят щета – роботите могат да понесат две щети, а на третата биват разбити и излизат от картата до края на рунда.

Когато всички пилоти на роботи са готови, правилата казват да покажат с вдигнат палец, че може да започва втората фаза – боят! Всички си вдигат щитовете и заровете започват да се изпълняват. Редът на изпълнение е следният: изпълняват се всички червени зарове, след това всички бели и на края всички сини, като по-ниските зарове са преди по-високите – зарът с 3 точици ще бъде преди зара с 4 точици. Ако има два равни зара, движението се изпълнява преди стрелбата. Ако и двата зара са за движение или и двата са за стрелба се гледа общият брой точки по заровете на играчите – този с по-нисък сбор е първи. Ако и сборът от точки по заровете е равен се използват токени – на играчите наравно се раздава по един, в когото е единицата е първи.

В третата фаза се раздават точки. За унищожен робот се дава една точка на играчът, който му е нанесъл последната щета – за асистенции се предлагат само утеха и благодарности. Другият начин да се печелят точки са контролните полета. В началото на играта се мята 13-тият зар в кутията, този с цифри от 1 до 6 – на картата има и номерирани полета. Зарът определя кое поле е активно – ако на края на рунда има робот върху полето, пилотът му получава точка и зарът се мята отново.

В четвъртата фаза купчините от скрап, които имат наглостта да се наричат роботи след като са били смазани, биват поправени и се връщат на линията, от която започнаха играта. След нея играта започва от начало – ново планиране и нов кютек. Печели играчът, който пръв стигне до пет точки!

Тук има един токен с граната, той за какво е?

Тъй като да се стреляме с лазерчета в един момент става скучно, в играта има 16 модула с оръжия и подобрения, като има няколко варианта за игра с тях, описани в правилата. Можете да играете, като се избере един модул, който да работи за всички играчи или пък всеки да си избере уникално оръжие за себе си. За най-голям хаос, препоръчвам да си раздадете всички оръжия – яко е, когато един робот може да хвърля гранати, да оставя мини и да отразява атаки едновременно!

В играта има и общо четири карти, по две на страна. Те се различават по положението на контролните полета, върху които се взимат точки. Но по-важното, е че по картите има и други полета – дупки и станция за ремонт. Ако робот падне в дупка, той моментално е размазан, потрошен, счупен, разглобен и като цяло не може да продължи в рунда, ще трябва да влезе на следващия. При движение един робот избутва всички други роботи на пътя си в същата посока – по този начин можете да хвърлите противника в ямата, което ви носи точка за хладнокръвното трепане! Също така, стрелбата със зар шестица избутва уцеленият робот в посоката, в която стреляте, което е още един начин робот да падне в дупка като изритан от спартанец. Другата важна точка е станцията за ремонт (поленцето в жълто) – ако робот спре на нея, той се лекува. И ако всички знаят, че роботът отива там да се лекува, най-вероятно този робот ще бъде застрелян.

Стреляне с роботи, викаш… добро ли е?

Първо съм длъжен да кажа, че играта не трябва да се взима твърде насериозно – с трима други играчи е почти невъзможно да предвидите всички ходове и може един случаен изстрел да ви завърти заровете на робота, което го праща право в дупка. След като отметнахме това, играта приятно ме изненада – много е забавна! Лека и не по-дълга от час за изиграване, стрелбата с роботи ме плени с геймплея си. От една страна е готино всичко да мине по план и да си вземеш точката (или точките), които знаеш, че заслужаваш за своята брилянтност. От друга страна можеш с един зар да попаднеш между шамарите и всички да ти настрелят канчето, докато от робота ти не остане една пушеща купчина скрап.

Оръжията и различните карти променят играта достатъчно, за да я държат свежа при всяко изиграване. Един проблем са мините, които роботите оставят зад себе си и пречат на движението, съвсем друг е магнитният модул, с който един робот може да бъде издърпан право в ямата. Особено ако всеки има свое оръжие (или повече от едно) започва да става интересно. Добре пласирана граната може да събере 3 точки в един ход!

Това си е добре за трима и четирима играчи, но ако решите да играете двама, цялата игра се променя. Препоръчвам винаги да контролирате по две роботчета, един на един е скучно и не е нужно на никого. Две роботчета могат да ви дойдат в повече… но ще е забавно да си унищожите робот сам по погрешка! С двама играта се превръща в тактическо надлъгване и отново, оръжията са за препоръчване. Все още искам с магнит да издърпам робот в мина…

Компонентите на играта не са кой знае какво, което е странно, като се има предвид относително високата цена на играта за това, което е. Но смятам, че играта вътре е достатъчно забавна, за да си оправдае парите!

Заключение

В крайна сметка Volt: Robot Battle Arena е кратка и забавна игра на стреляне с роботи. Ако ви харесва програмирането и планирането на хода ви, тази игра е за вас. Имайте предвид – плановете ви не винаги ще се изпълнят, на моменти е по-вероятно всичко да се прецака и да се молите роботът да остане жив на края на рунда. За мен количеството смях, което се изсипа от мен и хората, с които играх, оправдава хаосът и непредсказуемостта на малките роботи.

Играта ни бе предоставена от Boardgames-bg.com.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За BigBoxSolo

Казвам се Теодор, от Шумен съм и в момента уча в СУ "Св. Климент Охридски". Настолните игри за мен започнаха с MTG преди няколко години, но магията на големите кутии ме обзе след Tabletop Day. Може би нямам толкова опит, колкото останалите, но пък от мен ще получите перспективата на един млад играч!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers