петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Print and Play: Tiny Epic Kingdoms
Print and Play: Tiny Epic Kingdoms

Print and Play: Tiny Epic Kingdoms

Tiny Epic Kingdoms е малка и компактна 4х игра, за двама до четирима играчи, на дизайнера Scott Almes и публикувана от Gamelyn Games. В нея вие ще сте владетеля на малко кралство и единственото ви желание е вашето владение да просперира и да се развива, а вашите съседи да треперят, само при споменаването на името ви. Това вие ще постигнете като строите кули, развивате магическите си способности и разширявате владенията си. Проблемът е, че всички останали кралства също искат да са епични!

Компоненти (за PnP версията)

 • 14 Карти: 
  • Четири карти с раси
  • Четири карти с територии
  • Четири карти – градове
  • Една карта с действия
  • Една карта – Кула
 • 52 Кубчета:
  • 36 в четири различни цвята (по девет за всеки играч)
  • 4 жълти (храна)
  • 4 червени (тухли/камъни)
  • 4 зелени (мана)
  • 4 сиви за обозначаване на действията

За компонентите и подготовка за игра

Както често се случва в игрите, които са PnP, ще ви се наложи да си набавите някои компоненти сами. В случаят с TEK, това са всякакви пионки и кубчета за ресурсите. За нещастие тук ще ви трябват много, но пък не е задължително да са в цветовете, които съм написал, стига вие да си ги различавате. А сега за подготовката.

Картата с Кулата и тази с Действията се поставят в средата на масата и до тях се поставят кубчетата за действията, както и по едно кубче с цвета на всеки играч. След това на всеки играч се раздава по едно кубче за всеки ресурс, карта – град и една раса. Всяка раса има уникални магически умения, така че избирайте внимателно. Расите в PnP варианта са орки, хора, елфи и джуджета.  След това всеки си тегли, на случаен принцип, територията, на която ще е неговото епично кралство. Всички участници получават шест ресурса, които те могат да разпределят както си искат. Например, могат да започнат с 1 храна, 2 мана и 3 камък. Или с по два ресурса от всички. Решението си е тяхно. Никой не може да има повече от девет ресурса от всеки вид. После всеки поставя две пионки на едно поле от своята територия. Това са неговите стартови единици.

Целта на всеки от вас ще е да си построи Кулата до последното ниво, да развие магическите си способности възможно най – много или да не завладее седем територии ( да има седем пионки в игра).

Как протича играта

След като сте готови с разпределянето на картите и кубчетата е време да започнете. Първият играч избира едно действие от Картата с действия и поставя сиво кубче на него, сега останалите имат избора или да изпълнят това действие или да събират ресурси от териториите, на които имат пионка(мийпъл, кубче, фигурка или каквото използвате).  Всяка пионка ви дава едно ресурс от полето на което се намира, но ако имате две на едно и също поле, то вие пак ще получите едно. Ресурсите са храна (жълто), камъни/тухли (червено) и мана (зелено). Сините полета в териториите ви са вода и те не могат да бъдат прекосявани или използвани за нещо. Всяко действие може да бъде избирано само веднъж, докато не бъдат избрани всички възможни действия. След това картата с действия се изчиства и се започва отначало. Действията биват:

 • Патрул – позволява ви да преместите една от пионките си от едно поле във вашата територия в друго.
 • Куест – дава ви възможност да преместите една от пионките си от една територия в друга.
 • Строеж – да построите следващото ниво от Кулата срещу съответното количество камъни.
 • Да развиете магическите си способности, срещу мана.
 • Да увеличите териториите, които владеете, срещу храна.
 • Да размените един ресурс за друг.

След като всички са извършили избраното действие се проверява дали някой не е достигнал някое от условията за край на играта. Ако никой не е, то е ред на следващия играч да избира действие.

Сега ще кажете „Добре де, ама нали е 4x, къде е войната?“ и аз ще ви отговаря „Тук, не се притеснявайте.“. Война избухва всеки път, когато две пионки в различни цветове са на едно и също поле, в дадена територия. Когато това се случи, всеки играч тайно отделя ресурси за битката. Всяко 1 мана се брои за две и всеки камък се брои за 1. Не можете да използвате повече от девет ресурса общо и трябва да можете да платите ресурси, които сте избрали. Ако и двамата играчи са избрали еднакъв брой ресурси, печели защитаващият се. Ако някой от двамата не иска да се бие, то той може да избере нула ресурс. Ако и двамата изберат „мир“, то те стават съюзници и двете пионки могат да останат на полето, като и двете страни ще получават ресурс от това поле. Но ако в някакъв момент един от членовете на даден съюз започне война със свой съюзник някъде, то той е длъжен да премести всичките си пионки от полетата, където има пионки на съюзника, с който е във война.

Когато постигнете някое от условията за край на играта, то това не означава, че вие сте автоматично победител. Оо, не, не, не. Време е да се смятат точки. Играчите получават по една точка за всяка пионка, която имат в игра. По една точка за всяко ниво на техните магически способности и по толкова точки, колкото е висока Кулата им. Ако има равенство, то печели този, който има по – висока Кула. Ако пак няма победител, то този, който има повече пионки в игра.

Лично мнение за Tiny Epic Kingdoms

Малка, приятна стратегическа игра, която можете да вземете със себе си навсякъде. Лесно се научавате да играете, но като всяка 4х игра и в тази има много повече отколкото се вижда на пръв поглед. То не са съюзи, войни, раздори и борби за ресурси. Надпревари за технологично развитие , стремеж да прецакате противника и какво ли още не.

Единственото, което не ми допадна, е че иска толкова много кубчета. Почти ми се наложи да разграбя всичките си останали игри за да мога да я играя. Но … „няма безплатен обяд“ все пак. Също така, ако ви хареса този вариант, то купете си официалното издание. Ако го направите ще имате хубаво изглеждащи карти и пионки, както и няма да се чудите от къде да вземете ресурси и може би най – важното (за мен), ще имате много повече раси на разположение, вместо само четири.

Е, от мен толкова, ако съм ви заинтересувал, линковете са отдолу.

Линкове:
[sociallocker] Материали
TEK в BGG
[/sociallocker]

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers