неделя, юни 23, 2024
MTG: Видове карти

MTG: Видове карти

Да, да, познахте, пак съм аз и пак ще ви говоря за Magic: The gathering. Още от първата статия за MTG, която написах, ви говоря, че картите са различни видове и ето, че сега вече ще ви обясня какви видове карти има и с какво се характеризира всеки вид. Също така ще ви обясня и за уменията на картите.

Видът и подвидът на картата е обозначен точно под картинката, която я изобразява. В случая този хубавец отляво е вид създание, подвид конструкт.

Ще започнем от общото към частното, че иначе ще стане голям хаос, както в моите обяснения, така и във вашите глави. Първо – картите могат да бъдат „permanent” или “nonpermanent”, като “permanent” е всяка карта, която остава на игралното поле, докато не бъде изпратена обратно в ръката на собственика си, в гробището или не бъде премахната от играта – това са всички създания, земи, артефакти и „енчанти“. “Nonpermanent” са картите от вид instant или sorcery. Това са магии, които след като изиграят ролята си излизат от играта. Единствено карти Instant, могат да бъдат играни от вас, както по време на вашия ход, така и по време на хода на противника ви.

Вече знаете какво са земите и създанията, така че няма да се впускам в подробности за тях – първите произвеждат мана, която се използва за призоваването на вторите. Вторите са тези, които се пердашат помежду си. Малкото допълнение тук е, че всяко създание има подвид, например – елф, котка, дракон, гоблин, орк и т.н., подвидовете са безброй много. Подвидът е важен за уменията на някои карти, тъй като често създания с еднакъв подвид се сработват помежду си и се подсилват (елфите работят добре с други елфи, войниците с други войници).

Следващият вид е „артефакти” и не вярвам да има някой от вас, който да не знае какво са артефакти… няма, нали? Да. Супер. Тогава само ще ви обясня как функционират те в Magic. Артефактите могат да бъдат няколко вида – екипировка, създания или земи. Първият вид – екипировката –  може да имат  два вида цена – първата е обозначена в горния десен ъгъл, като на всички карти. Втората, обозначена под вида му, е цената, която трябва да се плати, за да може този артефакт да бъде екипиран към някое създание. Много е важно тук, че артефактът, който трябва да се екипира, може да бъде изваден на полето след като му се плати първата цена и на следващ ход да бъде екипиран. НО след като е на полето, той може да бъде унищожен от противника ви.

Създанията артефакти, както и земите, се отличават от другите създания и земи по това, че на тях могат да им влияят както карти, които влияят на земи и създания, така и такива, които влияят на артефакти.

И останаха „енчантите“ (enchantment) – това са перманенти, които докато са на полето, най – често подсилват създанията ви в игра. Енчантите могат да бъдат подвид аура. Аурите, след като влязат в игра, трябва да бъдат прикрепени към някакво създание и ефектът им важи само за него.

След като ви обясних накратко за видовете карти, ще ви запозная с уменията, които създанията могат да имат. Условно ще ги разделя на два вида – keywords и уникални умения. Уникалните умения са тези, които са специфични за всяко създание, което ги има и с тях няма да ви занимавам. Уменията на картите можете да прочетете под техния вид и подвид. Например, връщайки се на нашия Slag Fiend – неговото умение е, че атаката и живота му се увеличават с броя на артефактите във всички гробища. Някои уникални умения струват мана, други изискват картата да бъде tap-ната, трети – някое създание да бъде жертвано и т.н. Keywords са умения, които се срещат често и аз ще ви обясня само няколко от най – често срещаните, тъй като те са повече от сто. Готови ли сте? Четете тогава:

 • Deathtouch – създанието, което притежава това умение може да убие противниковото създание, с което се е вкопчило в битка, без значение колко поражение му е нанесло. Пример – 1/1 с deathtouch напада 3/3 и двете умират, тъй като 1/1 убива 3/3 със своето умение.
 • Defender – създание, което е защитник не може да напада.
 • First strike – позволява на създанието да удари преди противника му да има тази възможност.
 • Double strike – създанието удря два пъти, веднъж все едно има first strike и веднъж се удрят взаимно с противниковото.
 • Flash практически превръща създанието в Instant и то може да бъде играно по всяко време.
 • Flying – летящи създания могат да бъдат блокирани само от други летящи или от такива с reach(това най – често са стрелци и паяци)
 • Haste неутрализира summoning sickness и позволява на създанието да атакува веднага след като бъде призовано.
 • Lifelink – всеки път, когато създание с такова умение нанесе поражение, контролиращия го получава живот равен на поражението.
 • Trample – позволява на създанието да премаже противника си и да порази и вражеския магьосник зад него, преди да загине геройски. Ако трябва да говорим с примери, ако 6/1 създание се сбие с 1/3 създание, то ще убие създанието и ще нанесе 3 поражение на вашият противник(6-3=3).
 • Vigilance – създание с това умение не се tap-ва когато атакува и следователно може да блокира по време на хода на противника ви.

Това са keywords, които аз най – често съм срещал, играейки MTG. Ако искате да видите по – обширния списък или по време на игра ви се наложи да направите справка за някой keyword, можете да проверите тук: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Magic:_The_Gathering_keywords .

Това беше от мен за Magic: The gathering, надявам се да ви е било интересно и полезно. Ако имате някакви забележки или въпроси, очаквам ги в коментарите под статията. И играйте, играйте много, колкото и пъти да загубите! Играта е трудна и няма да се научите от 1-2 игри. Стратегиите и комбинациите са безкрайни, изпробвайте най – различни, направете си собствени тестета без да гледате от интернет (да, те ще са ужасни и ще загубите с тях най – вероятно), и започнете малко по малко да ги усъвършенствате след всяка игра. Не се отказвайте, Magic e невероятна игра и само с щипка въображение може да се превърне в епична битка. От мен толкова – чао!

Facebooktwitteryoutubeinstagram
В първата моя статия за MTG ви споменах, че картите могат да бъдат различни видове и вече е време да ви обясня всеки от тях и с какво се характеризира той. Също така ще ви разкажа и за уменията на картите.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: Бъди първи!
0

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Един коментар

 1. Ето това става като не си водите записки какво искате да включите в статията си – някои карти могат да променят правилата на играта, това е важно, правилата изписани върху някои карти са с приоритет пред правилата на играта. Пример: „Ако изиграете тази карта, печелите играта“ и бам, вие печелите, има такива карти. Водете си записки, за да не си допълвате статиите в коментарите, деца! =D

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers