неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » A Castle for All Seasons – Страхотна игра за начинаещи!
A Castle for All Seasons – Страхотна игра за начинаещи!

A Castle for All Seasons – Страхотна игра за начинаещи!

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

A Castle for All Seasons е издадена през 2008 от Rio Grande Games и е дело на братята Маркус и Инка Бранд, а невероятният арт на играта е от Майкъл Мензъл.

castle-for-all-seasonsА Castle for All Seasons

Кралят има нужда от нов замък, затова строители от близко и далеч се събират, за да изпълнят желанието на краля. Вие сте архитекти (или велики строители), които искат да се докажат пред краля. Най-добрият от вас (този с най-много точки) ще бъде провъзгласен за любимец на краля и същевременно победител в играта. 🙂

Компоненти

В кутията ще намерим:castle for all seasons ready

 • двустранно игрално поле – от едната страна замъкът се строи през лятото, а от другата страна през зимата
 • 4 карти с информация за цената на ресурсите и способностите на персонажите в играта
 • 23 плочки сгради
 • 28 помощници (дървени фигурки във формата на човеченца) – по 7 за всеки играч
 • 4 дървени квадратчета за отбелязване на точките на играчите
 • 83 ресурса (дървени фигурки в различни форми) – 20 фигурки пясък, 18 дървета, 15 глина, 15 камъка, 15 сребро
 • 32 карти с персонажи – по 8 карти с персонажи за всеки играч
 • 6 карти със събития за зимния вариант на играта
 • 1 дървена фигурка отбелязваща първия играч
 • 63 стотинки – 51 токена по 1 стотинка, 8 токена по 3 стотинки и 6 токена по 5 стотинки

Като цяло качеството на материалите на играта е добро. Игралното поле е сгъваемо и е направено от качествен картон. Рисунките по картите и игралното поле са красиви и колкото пъти ги гледам, всеки път са радост за очите ми (минимално по един път на ден). 😀

Геймплей

Играта е за 2-ма до 4-ма играчи, със средно време за игра от 45 до 60 минути. Играта е интересна, както за двама, така и с 3-ма и 4-ма и също така не се губи много време в това да чакате другия играч, което прави играта динамична и доста интересна.

1. Цел
Играта се развива в рундове спрямо това колко човека я играят. При двама играта се играе за 12 рунда, 3-ма за 15, 4-ма за 12. След края на последния рунд, ако вие сте играчът с най-много точки, то вие сте победител.

A Castle for All Seasons

2. Правилата (на кратко)
Преди да започнат играта, играчите трябва да изберат на кой вариант да играят. След като бъде избран вариант, играчите избират цвят на строителите си (син, червен, зелен, жълт) и след това получават избраните фигурки и карти с персонажи. Всеки вече като си е взел фигурките и картите, всички играчи подреждат по картата 23 плочки сгради по игралното поле, като се съобразяват с това къде стои сградата в замъка и по кое време се строи замъка (зима или лято). След това ресурсите се разпределят по указаните места на игралното поле, а на времевата линия (линията с рудновете) се слага по 1 токен от 1 стотинка за всеки рунд. После всеки играч си взима стартовите ресурси и пари(1 токен от 3 стотинки, едно пясък и едно дърво). Избира се първи играч и играта вече може да започне.

Как протича един рунд:

 • Първия играч (или този, в който е маркерът за първи играч) взима 1 стотинка от времевата линия спрямо това кой рунд е (ако е първи рунд, играчът взима стотинката която стои на мястото за първи рунд на времевата линия, ако е втори на второто място и т.н.)
 • После всеки от играчите избира какъв персонаж ще играе този рунд и картата с избрания персонаж бива поставяна с лице надолу пред него. След като всички са готови, то те едновременно обръщат картите си.
 • След като е ясно кой, какъв ще играе, се изпълняват уменията на персонажите в указан ред (първи е пратеникът, втори – търговецът и т.н.). Ако някои играчи играят с едни и същи персонажи, то този, който има маркера за първи играч за този рунд, е с приоритет и може да изиграе първи уменията на персонажа си, ако ли не, то с приоритет се ползва този, който е най-близко до играча с маркера и после по часовниковата стрелка останалите играчи изпълняват уменията си за персонажа.
 • След като се извърши действието на последния персонаж, играчът с маркера го предава на играча до себе си по часовниковата стрелка, така играчът, който вземе маркера ще е първият играч в следващия рунд.

Персонажите:

 1. Пратеникът – дава 8 злато
 2. Търговецът – дава право да поставите строител на някоя от купчината с ресурси(каручките на игралното поле) и взимате ресурс от тази купчина
 3. Зидарят – дава право да строите сгради за пари (вместо точки победа за построената сграда, получавате 1 токен от 1 стотинка), да вземете ресурс от кулата или крана, както аз му казвам (място на игралното поле, къде се струпват ресурси от всеки вид в хода на играта) и също така ви дава възможност да сложите макс. 2 от вашите строители в някоя сграда (построена или вече съществуваща)
 4. Каменоделец – дава право да строите сгради(макс. 2) за точки победа, да купувате ресурси от работници и също ви дава правото да сложите до 2-ма строителя в някои от сградите
 5. Работник – дава ви ресурси (описаните ресурси върху картата му) и можете да построите 1 сграда като, ако я построите получавате половината от точките победа за дадената сграда. Ако играч играе с персонаж работник, то той е длъжен веднага да сложи описаните по картата ресурси. Ресурсите върху картата работник стават притежание на играча, тогава когато му дойде времето той да извърши действията си с работника
 6. Шефа (Master builder) – дава ви право да върнете в ръката си всички изиграни досега персонажи пред вас (+ шефа) и също така получавате по 5 точки победа за всяка построена сграда в този рунд (не можете да строите с шефа, но ако другите строят в този рунд вие взимате точки)

Ресурси:
Пясъкът дава 1 точка ресурс. Дървото – 2. Глината – 4. Камъка – 5. Среброто може да се използва за всеки един от останалите ресурси.

Строителите:

Те са важна част от играта. Със строителите можете да си взимате ресурси и да си подсигурите точки за края на играта. Взимате ресурс със строител, ако играете с персонаж търговец и го поставите на някоя каручка с ресурси. Освен там, ако играч играе с персонаж зидар или каменоделец, то играчът може да сложи(и след като плати дадена сума стотинки) максимум до 2 строителя някъде по сградите и така да се възползва от бонуса на дадената сграда(който бонус влиза в сила след като се броят точките след края на последния рунд).

Как строим:
Ако играч играе със зидар или каменоделец, получава правото да строи до 2 сгради за този рунд. Върху всяка плочка сграда има написани колко ресурс трябва да изхаби играчът и колко точки победа получава. Пример: За да се построи кула, играч трябва да даде 8 точки ресурс и получава 6 точки победа. Тези 8 точки ресурс, който играчът трябва да даде, трябва да са комбинация от 3 различни вида ресурс (пример: камък, дърво и пясък).

Зимен вариант:
Артът на игралното поле е различен и на определени рундове се тегли карта с някакво събитие (зимните карти). Този вариант е малко по-труден спрямо летния вариант на играта.

 
 

Лично мнение

Играта е бърза, динамична и интересна. Подходяща е за въвеждане в worker placement механиката. Лично играта ми допада заради това, че до самия край не знаеш кой е победителят, което в резултат води до големи драми след 1 час игра :). Също така ми харесва това, че не е толкова сложна, правилата са лесни и достъпни и след 1-2 рунда вече се усещаш какво трябва да правиш, а след първата игра дори имаш вече стратегия. Още ми допада това, че имаш няколко начина за победа и всяка стратегия, която даден играч си изгради, стига да се досетиш каква е, то тя може да се контрира. Играта може лесно да се намери в България и не е толкова скъпа. 🙂

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Да си построим замък. Зимата идва!

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.68 ( 2 гласове)
0

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers