неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » MTG: Магически калейдоскоп
MTG: Магически калейдоскоп

MTG: Магически калейдоскоп

Untitled

Във второто си писание(мислех да го нарека статия, но…) за Magic: The Gathering смятам да се опитам да ви обясня малко повече за ресурса в играта – мана и различните цветове мана.

Както казах в „Що е то?“, маната е ресурса, който ви позволява да призовавате създания,да  правите магии и да използвате артефакти/ето, вече научихте нещо ново- в играта има и артефакти =P/, тя идва от карти ,наречени „земи“, всеки играч може да играе една земя на всеки свой ход и всяка земя дава едно мана. Маната, съответно и земите, могат да бъдат пет различни цвята – бяла, синя, зелена, червена и черна. Всеки цвят идва от земя със съответния цвят, като има и някои специални земи, които могат да произвеждат повече от един цвят мана, но не и едновременно.

Петте различни цвята всъщност ,се произвеждат от пет природни обекта – гори(зелена), планини(червена), острови(синя), блата(черна), полета(бяла). Всеки цвят си има…характер, тоест тестетата от този цвят се въртят около определен стил на игра. Ето и накратко за петте стила на игра с петте цвята

  • Белите тестета се фокусират около лекуване, възстановяване и подсилване, както и използване на много малки и евтини създания, които работейки заедно, да смажат противника( нали се сещате „сговорна дружина…“ и „гора от върби, стена срещу вятъра“ и т.н. и т.н.). Или ако си падате по RP, белите са смели, ценят честта и приятелството, както и другарите си на бойното поле.
  • Сините се стремят да контролират играта и ходовете на играчите, тоест вие да не можете да играете каквото искате, а те да могат. Също така, много обичат да теглят карти от тестетата си, направо им е втора природа, ако и вие сте така, правете синьо тесте веднага! RP? Защо пък не? Сините са магьосници, които обичат да се бърникат в съзнанието на противника и да го карат да прави каквото им угодно на тях.
  • Черните…черните…ох, хич не мога да играя с тях, а така исках да се науча(аз и със сините не мога, но те не ме кефят толкова)…та за черните с две думи – „Всичко в името на победата!“ Черните карти са всякакви злостни създания и приспособления, а магиите им никога не действат само в една посока. В могъщата си некромантска хватка ще държите плъхове, зомбита и скелети, вампири и магии, които ще подсилят създанията ви и ще измъчат противника ви, но и вие няма да останете незасегнати. Ако използвате черно тесте, то вие със сигурност ще жертвате създанията си, живота и картите си за да спечелите. Все пак, вие и подчинените ви, сте мъртви, какво значение има това за вас…или пък за тях.
  • Червените малко напомнят за черните, защото също като тях те ще смажат противника си възможно най  – бързо и без никаква милост. Разликата е, че ако използвате червено тесте няма да изхвърлите половината си тесте и живот в гробището. Червените може да се опитат да премажат противника си с орда от гоблини или други малки, но подли създания, но може и да пуснат група циклопи, която да разхвърля злочестия ви противник. А ако случайно не обичате да гледате как орда пощурели еднооки гиганти мачка противника ви, винаги може да ги засипете с огън и жупел от разстояние.
  • Зелените(любимите ми – stompy stompy =D)  са създания на Майката природа и не обичат никой да влиза в горите им. Тук изборът ви е между благородните, но затворени горски елфи, които работят най–добре помежду си или стадо от подивели, гигантски зверове, което да се изсипе върху противника ви и да го направи на ваденка!  А може и гневът на Гората да му изсипете на главата, ако накарате ентите да се включат в боя. Но независимо дали ще изберете да използвате бързите и безпощадни елфи или стадо огромни създания, то вие със сигурност ще подсилвате допълнително армията си и ще лекувате раните им с помощта на самата Майка природа!

 

Мъдрите Магьосници от Западният бряг разказват, че всеки цвят си има два съюзни цвята и два противникови цвята, но честно казано, можете да комбинирате които цветове искате, все ще се получи нещо, въпросът е : до колко картите ще се сработят помежду си, защото това е най – важното – не просто да имате 40 отделни, силни създания и магии, а да имате 40 карти на създания и магии, които заедно правят едно цяло, силно тесте. Можете да комбинирате и повече от два цвята в едно тесте…или пък всички пет, защо не?

Сега малко за обозначението на цената на създанията, магиите и всичко останало. Както вече казах, цената на създанията е обозначена в горния, десен ъгъл на всяка карта, ако картата няма цена, то най  – вероятно е токен или земя. Цвета на нужната за изиграването на картата мана, е обозначена с малка иконка, на която е изобразено дърво, пламък, капка, череп или слънце.

 

 

 

$T2eC16V,!)QE9s3HFcz,BR0,icU)3w~~60_35За някои карти са нужни повече от един цвят, в този случай ще има няколко иконки, на които са показани нужните цветове.

Ето и пример за последното – за Rakdos ви трябва както  черна, така и червена мана.

 

 

Също така има създания, за които може да се плати с един или друг цвят, в такъв случай иконката на цвета ще е разделена на две и ще са показани цветовете, с които може да се плати.

Ето ви пример –част от цената за Jund може да бъде платена както с черна, така и със зелена мана.
138

 

 

 

И последният случай е, когато цената е показана в сиво кръгче, с изписана цифра в него  – цифрата е цената в мана, а сивото кръгче означава, че тази цена може да бъде платена с какъвто и да е цвят.

pilgrims-eye

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Какво представлява и как се играе magic the gathering - Част II.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: Бъди първи!
0

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers