неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » Как да боядисаме своите Descent фигурки
Как да боядисаме своите Descent фигурки

Как да боядисаме своите Descent фигурки

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Едно от нещата, които обичам в една настолна игра – това са фигурките. Големи, малки, боядисани или не, фигурките са едно от красивите неща в настолните игри (поне според мен). 🙂 Из boardgamegeek е пълно със снимки на боядисани фигурки, от които човек може да добие представа как въздейства една боядисана фигурка на играта. Един ден ми стана интересно защо фигурките не идват боядисани направо с играта и причината за това е много проста – геймърите са се оплаквали (мрънкали) за това, че фигурките им идвали боядисани, а другата причина е, че разходът за боядисване на фигурките е голям и поради това се качва цената на играта. Беше ми странно защо обществото от настолни геймъри е мрънкало за боядисаните фигурки, но все пак се примирих с идеята, че за да може цената на една игра да е по-достъпна, фирмите няма да боядисват фигурки. Все пак идеята вече беше посята в мен и след всяка снимка с боядисани фигурки си виках „Якооо“, „Готино изглежда“ и „Ех да можеше и моите да са така“. Единственото, което ме спираше от това да ида до хоби магазина беше това, че не съм художник и щях да направя фигурките доста грозни. Но след около седмица разглеждане на различни материали по темата се реших, че трябва да си боядисам фигурките и ето част от резултата.

Повече снимки може да намерите тук.

След като боядисах няколко фигурки, разбрах защо обществото е било недоволно. Наистина да си боядисваш сам фигурките е нещо готино, успокояващо и като видиш крайния резултат оставаш удовлетворен. След всичките писания и разсъждения по-горе, нека ви споделя до какви изводи стигнах …

1. От къде да започнeм?

Ако сте художник, най-вероятно имате представа от цветове и т.н. и ще можете да се справите и без да видите работата на някой друг. Аз лично гледам от тази статия. Ако не си представяте вашите фигурки така, из BGG има доста примери и идеи как да боядисате фигурките. После идва ред на хоби магазините. В София има няколко добре заредени с различни видове бои и има всичко нужно .:)

2. Смяна на основния цвят на фигурка

Специално за Descent, повечето фигурки са бели (което е ок), но има и червени фигурки. За някои случаи, ако фигурката ви е червена, то цветовете които сложите на нея няма да изглеждат добре или ще си променят цвета и няма да постигнете желания ефект. В хоби магазините има спрейове за смяна на основния цвят. Аз използвам Mr. White Surfacer 1000. Минавам червените фигурки със спрея и след като са изсъхнали вече нанасям боята.

3. Какви бои използвам

Аз използвам акрилни бои на Mr. Hobby. След малка консултация с един от магазините и интернет, хората използват акрилни бои или емаилни. Каква е разликата между двете:

  • Акрилните бои са водоразтворими и нетоксични. След изсъхване боята вече не може да бъде разтворена и осигурява плътно и равномерно покритие по фигурката
  • Емаилните бои са кажи-речи обратното. Изсъхва по-бързо, мирише повече (боли глава, ако се надишате с такава боя) и в повечето случаи се използва с аерограф

Искам да предупредя, че каквато и боя да използвате си има своя аромат и ако сте се надишали с боя по време на боядисването, то очаквайте главобол.

4. Разредител

Доста важно нещо е разредителят. Каквато и боя да използвате, все ще ви се наложи да използвате разредител. За какво служи? Първо, чрез него можете да си махнете боята от ръцете. Второ, с него може да си разреждате боята. Като използвате разредителя, си подсигурявате по-качествено „закрепяне“ на боята към фигурката и равномерно разпределяне на боята по повърхността. Има и още бонуси, но не ги помня. Обикновено на шишенцето пише или в магазина ще ви кажат колко разредител се слага в боята (в какво съотношение се разрежда). Само една забележка, като си разреждате боята,правете го далеч от маса или някаква лакирана повърхност.

5. Четката

Може да са малко по-скъпи, но аз използвам четки от естествен косъм. Пробвал съм с други, но за момента естественият косъм най-добре ми върши работа.

Мисля, че това беше най-основното, което мога да споделя с вас. Ако имате въпроси, пишете ми, ще ви помогна.:) Сега трябва да отидете и да си вземете бои и да боядисате и вашите фигурки. Хайде, хайде фигурките ви чакат да им вдъхнете живот! 🙂

Facebooktwitteryoutubeinstagram
За тези, които искат да направят своето Descent преживяване още по-добро ...

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.8 ( 1 гласове)
0

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers