петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Игра на тронове – настолна игра, в която можем да завладеем Вестерос!
Игра на тронове – настолна игра, в която можем да завладеем Вестерос!

Игра на тронове – настолна игра, в която можем да завладеем Вестерос!

Днес ще поговорим за една игра, която ще ви накара да се пренесете в едно съвсем различно настроение. Може да не ви се струва така първоначално, но научите ли веднъж правилата и изиграете ли една-две игри, ще ви се иска да изиграете още десет. Но нека не ви мъча повече, нека мистерията се разкрие и поговорим малко за Игра на Тронове.

Игра на Тронове e настолна игра създадена от американския дизайнер Christian T. Petersen (в по-старата версия на играта участва и друг американски дизайнер – Кевин Уилсън). В играта вие представлявате различните родове описани в книгите на Джордж Р. Р. Мартин – Баратеон, Ланистър, Старк, Тирел, Грейджой и Мартел. Вие сте военоначалниците на своя род и целта ви е да вземете надмощие над другите, като в типична военна игра. Играта включва доста сформиращи се в движение съюзи, последвани от доста предателства и нападения над съюзниците, много битки и борба за територии, както и много динамично разпределение на властите. Както се казва – борбата е безмилостно жестока, но победата е много, много сладка!

Компоненти

В кутията на Игра на Тронове ще намерим следните компоненти:

 • Игрална дъска
 • Щитчета за криене на притежанията на всеки играч
 • Страхотни пластмасови фигурки
 • Токени за заповеди, за сила, за влияние, за точки и за продоволствие, гарнизони, неутрални и власт (половин кутия)
 • Книжка с правила
 • Маркер за рундовете
 • Карти с пълководци
 • Карти на Вестерос
 • Карти за модификация при битка
 • Карти и токен за диваците
 • Картонче за променяне на силата на властите при по-малко играчи

Подготовка за играта

 • Всички играчи взимат своите армии, щит и токени и според това, което пише на щита на рода който са си избрали, се позиционират на картата и съответно в различните власти и продоволствието. Играчите, които са на първо място по власт в съответните категории взимат символите на своята власт (трон, меч, гарван).
 • Всеки играч получава по 5 токена за сила на своя род и останалите формират една голяма купчина някъде на масата
 • Нареждат се тестетата на определените за тях места (Вестерос 1 , 2 , 3 и карти на Диваците) и маркера на Диваците се слага на позиция 2.
 • Върху картата се слагат неутралните сили на всеки играч
 • Върху картата се слагат гарнизоните за съответния брой играчи

Ход на играта

Всеки ход от играта се обобщава в 3 стъпки: теглене на Вестерос карти, планиране, изиграване на планираните заповеди. Тези три неща ще опиша малко по-подробно по следния начин:

 • Теглене на Вестерос карти – В началото на всеки ход освен първия, премествате маркера за рунда с едно поле напред и теглите трите най-горни карти от трите Вестерос тестета. Виждате дали има символ на диваците върху картите, които сте обърнали и ако има, то премествате диваците със съответните полета напред. След това изпълнявате ефекта на картите и продължавате със следващата фаза от играта.
 • Планиране – Всеки играч избира как да разпредели заповедите си и къде да ги постави (заповеди могат да се поставят само на места, където имате армия и не може да имате повече от една заповед на регион). Заповедите със звезда са специални заповеди, но за да ги използвате трябва да имате съответния брой звезди във властта с гарвана (така и не ги запомних като имена). След като всички са готови, започва се изиграването на заповедите.
 • Изиграване на заповедите – Всички заповеди се обръщат с лицето на горе. Владетеля на гарвана получава възможността да замени една чужда заповед с някоя друга неизиграна на същия играч или да види най-горната карта на Диваците и да реши дали да я остави там или да я сложи на дъното на тестето, след което се започват действията. Първо винаги се изиграват набезите (с факлите върху тях), след това брадвите (движение или нападение) и най-накрая коронките (събиране на сила или строене на войска ако е специална заповед, иначе само събиране на сила).
  • Набезите ви дават възможност да откраднете сила на играч, който е сложил коронка до вашия набег (в съседен регион) . Това е един допълнителен начин да събирате по-бързо сила, а ако набега ви е слепциална заповед, можете да премахнете защита в съседен регион (доста е полезно при атакуване на противник).
  • При използването на брадвите можете да се движите и да нападате или само да се движите ( при нападение гледайте да сложите заповед с по-голям бонус). Тук най-важно е да се спомене, че можете да движите колкото прецените от армията си, не е задължително всички да се местят заедно, но е задължително да е в съседна територия. Също така, ако искате да се местите с всичката си армия, можете да си запазите територията с поставяне на един токен за сила върху съответното място.
  • При използването на коронките имате право да съберете сила в зависимост от това, колко коронки имате на съответните региони (някои региони имат коронки принтирани върху себе си, така че можете да събирате по-бързо, ако ги владеете). Както казах и по-горе, имате възможност и да набирате войска, ако коронката е със звезда и е изиграна върху крепост или замък.

Последното нещо, на което искам да обърна специално внимание са битките (все пак играта е военна и би трябвало това да е от основните елементи). Когато се сбиете с някоя противникова армия се пресмята вашата начална сила + наличните ви бонуси, както и за противника (всеки конник е 2 точки бойна сила, всеки пехотинец 1, всеки кораб е 1 точка и всяка кула е 4 точки). След това изигравате по една карта (всяка идва с доста интересни опции, или е силна като бонуси или има много интересно специално умение) и ако някой от вас притежава острието от валерианска стомана (меча :D), той добавя една точка към бойната си сила. При равенство се гледа кой е по-напред в класирането за меча и това определя победителя в битката. В зависимост от кулите и мечовете изобразени върху изиграните карти, можете да загубите част от армията си (може и цялата да е) или да поразите армията на противника, доста е непредвидим този елемент от играта. Изиграните карти се слагат отстрани и могат да се върнат при вас след като изиграете всички останали (в повечето случаи).

Ако по време на играта някой владее 7 укрепления, то той автоматично печели играта като най-добър завоевател. В противен случай, след изтичането на десетия рунд се определя кой печели според броя на крепостите и замъците. При случай на равенство в сбора, играча с повече крепости печели играта, а ако и там има равенство се гледа нивото на продоволствие (ако и това не реши спора, просто се порадвайте малко заедно като споделите победата помежду си)

Моето мнение

Играта е доста развита, харесва ми големия набор от възможности и тактики, които могат да се развият по време на ходовете. Дали ще се съюзите с някого, дали ще играете сам срещу съюз, дали да правите набези или да се подкрепяте, дали да залагате повече за трона, за меча или за гарвана… Хубавото е. че изборите не са прекалено сложни, при всяко различно решение имате шанс да поправите нещата ако сте сгрешили (освен ако не оставите неохранявана крепост, разбира се). Много взаимодействие между играчите, играта е доста социална и съюзите се променят доста често в някои игри, а в други съвсем няма такива. Харесва ми стратегическата част на играта определено, но има и един друг тънък момент. Ако не сте играли играта и започнете от нулата, ще ви трябват поне 4-5 часа за една игра. Дори когато знаете как се играе играта, често пъти играта протича бавно поради стратегическия си фактор и пак се играе много бавно. Затова, препоръчвам ви да си намерите много свободно време преди да започнете да играете тази игра. И, разбира се, много голяма маса, за да можете да играете спокойно без да се чудите къде какво да сложите и защо не можете да си съберете всички неща както трябва. Играта е уникална, изисква време, но с подходящите хора ви гарантирам, че няма да усетите как сте изиграли една игра и е 3 часа сутринта. Точно така, сутринта.

Играта може да закупите от:

BigBag.bg – българско изданиеBoardGames.BG – английско изданиеPikko Games – българско издание
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Един коментар

 1. Ами има доста елементи, които не са балансирани в играта, когато са 3 и 4 човека – Баратеон печели по замъци за 3 до 4 хода 🙂
  А и 4-5 часа отнема, дори да знаете правилата. Просто има един момент, в който всеки седи и мисли много, сменя заповеди по 4-5 пъти … 🙂 Като цяло яка игра де, но според мен в тоя клас има по-яки игри 🙂

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers