четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Folded Space – Аксесоари за настолни игри
Folded Space – Аксесоари за настолни игри

Folded Space – Аксесоари за настолни игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Органайзърите за настолни игри не са ми чужди. Писал съм най-различни ревюта на подобен тип продукти и аксесоари и в повечето случаи съм казвал следното: Гъзарийка е, ама ненужна.

Нашето хоби е скъпо и е факт, че трябва една седмица да караме на варени картофи и ориз, за да си купим най-новото бижу, за да сме в крак с геймърите. Така че не всеки може да си позволи инсърт, кутия за зарове или дори кула за зарове, само за да се поглези.

Е фиър нот, Folded Space се появяват специално за вас. Да, техните органайзъри не са супер гъзарски и нямат уникални дърворезби като тия на Daedelus например, но пък трябва да си зададем въпроса – Кое е най-важното за един органайзър? Да бъде ефективен.

Цялата функция на инсърта е да събира хилядите малки нещица в отделни места, за да може да улесни изваждането и прибирането на играта, а в някои случаи и целия геймплей. Все пак не той стои, за да си го гледкате, докато стоите на работното си бюро и ревете, че нямате 3 часа да отделите за поредната Gloomhaven сесия.

Сега… така както го казах, излиза, че освен цената, продуктите на Folded Space нямат други предимства. Не е така.

На първо място – сглобяването е изключително лесно, което не може да се каже за нито един друг инсърт, който някога съм сглобявал. Да, отново ще ви трябва малко лепило, но честно казано, всичко е толкова интуитивно, че вероятно дори няма да имате нужда от книжката с инструкции. Освен това, тук сглобяването е сравнително безопасно, защото материалът на органайзърите е много по-податлив на манипулация.

И тук идва второто предимството. Лекотата. Кутиите в моята колекция, които носят в себе си дървени инсърти почти накланят секцията, а ако трябва да мъкна играта някъде, ми се изгърбват раменете.

Материалът, който Folded Space използват е ЕVA пяна, която е гъвкава и изключително удобна за наместване в кутиите. Освен това, почти няма да усетите, че имате нещо допълнително във вече пръскащата се по шевовете тежка Caverna.

До мен достигнаха два продукта от Folded Space, като и двата отговарят на различни нужди.

Ще започна с малката нужда… както и да звучи.

Dice Tower от Folded Space

Сглобих кулата за по-малко от 15 минути и се наложи да сложа лепило само на две-три места, тъй като всичко се захваща елементарно и удобно.

Кулата е стандартна и няма да откриете нищо иновативно в нейния дизайн, освен може би прибиращата се кутийка, в която падат заровете. Това прави кулата мобилна, като тежестта, както вече уточнихме, няма да ви бъде никакъв проблем.

Кулата освен това не е особено висока и няма твърде много стъпала, което прави падането на заровете сравнително бързо – нещо, което е доста важно за тези от нас, които нямат търпението за тягостно 10-секундно падане.

Проблемът на кулата се състои точно във въпросната мобилност. С други думи – тясна е. В нея можете да пускате зарове с максимална големина на стандартните шест стенни такива. Ако искате да пуснете, да кажем 20 стенен зар, той може и да мине, но може и да се заклещи. Освен това, заради малката кутийка, в която падат заровете, едва ли ще можете да пуснете повече от 5-6 стандартни зара.

Като се има предвид цената и непретенциозността на продукта обаче, мисля че това е приятен аксесоар за вашата колекция, макар и не задължителен.

Gloomhaven Insert

Ето това нещо е вече задължително.

Знам, знам – органайзерът не може да е задължителен. Само дето – може. Който притежава и играе редовно Gloomhaven знае ужасяващото количество от части в това чудовище. Също така този човек е наясно как трябва да реди всеки един сценарий поне половин час. Така че – скъпи гости на притежателя на туловището Gloomhaven – оценете труда на вашия домакин и съберете някой лев за този инсърт.

Инсъртът е комплект от десетки кутийки с различни раздели, които влизат по конкретен начин в огромната кутия на Gloomhaven, така че смело ви препоръчвам да не изхвърляте удобното листче, върху което е описано коя кутийка къде отива. Всичко влиза перфектно, но не гарантирам, че няма да се разсипят някои неща, ако поставите кутията вертикално. От друга страна, кой държи Gloomhaven-a си вертикално – и без това картонът на самата кутия не е от най-доброто качество.

Както вече споменах, материалът е лек и няма да усетите разлика в тежестта на кутията, което иначе би бил лек проблем, ако ползвате инсърт на компании с дървени инсърти, като да кажем – The Broken Token.

Каквото и да си говорим обаче, най-големият фактор за купуването на органайзер си остава цената. За Gloomhaven едва ли ще намерите инсърт за под 100 лева… освен този на Folded Space, който е малко над 60 лева.

Gloomhaven и без това е огромна инвестиция, не само откъм цена, но и откъм време. Тази игра се играе стотици и стотици часове, а тези 60-70 лева могат да ви спестят десетки. Просто… не знам как да не ви го препоръчам. Този органайзър си е направо задължителен.

Заключение

В общи линии, с голямо удоволствие мога да ви заявя, че аз лично съм изключително доволен от продуктите и принципите на Folded Space. Ако винаги сте се чудили дали да се сдобиете с малко ред в хаотичните ви кутии, бих ви препоръчал да пробвате с тази компания, преди да преминете към изразходване на половин заплата за нещо, което може и да не се изплати. 

Folded Space получава нашият печат за одобрение… ако имахме такъв. 

Можете да си закупите продуктите от техния изчистен и ясен сайт. 

Folded Space

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers