вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Santa Maria – За щастливи колонизатори
Santa Maria – За щастливи колонизатори

Santa Maria – За щастливи колонизатори

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

В нашия сайт можете да откриете ревюта на повечето игри на Aporta Games и можете да откриете, че общата черта между всички е… че нямат кой знае колко общо. Половината от игрите са дребни филърчета, а другата… Е, automobiles.

И докато сме на темата Automobiles, наистина има нещо общо между нея и Santa Maria.

И двете игри подхождат с лековат външен вид, но щом ги заговорите, забелязвате дълбочината на характера им. И докато до някакво ниво, това е доста вярно за Automobiles, то за Santa Maria е на втора степен. Казвам „втора“, защото първо – артът е свеж и лек и второ – в темата за колонизиране, точките са представени с щастливи личица, символизиращи „щастие“. Не съм сигурен дали това е пародизиране или просто грешка, но в крайна сметка лично на мен не ми повлия на мнението… за разлика от мнението на някои ревюъри онлайн.

Всъщност, въпреки странните усмихнати личица, всичко останало в темата е напълно фиктивно, тъй като играта е крайно абстрактна. Може би заради това и генерално темата е толкова безлична.

Santa Maria е геймърска игра с драфтване на зарове.

Всеки играч има собствено табло, върху което ще строи пътища и сгради и ще активира по стратегически и тактически начини.

Това е икономическа игра, в която трябва добре да си преценявате ходовете и то доста напред, за да можете да бъдете ефективни.

Да, получавате точки от почти всичко и въпреки че съществува мин-максване към края на играта, болките в мозъка ви няма да идват от това как да изстискате още 2-3 точки, а по-скоро – как да наредите пъзела пред себе си така че да работи като добре смазан двигател.

Пъзелът пред вас е много по-сложен, отколкото би ви се сторило на пръв поглед. Ще купувате сгради и пътища и ще ги сглобявате пред вас, но тук вие не просто трябва да свързвате пътчетата, а да преценявате действията на сградите и то в хоризонтална И вертикална поредност.

В играта има сума ти тракове, по които ще се качвате и още повече опции за грайндване на точки по различни малки механички, но колоните, които държат цялата игра са многото зарове, които ще правят въртиглавните комбинации.

Когато е ваш ход, вие можете да си вземете зар от хвърлените и да го ползвате върху една от колоните ви. Спокойно, има толкова много начини за манипулация на заровете, че рядко ще изпадате в безизходна ситуация.

След като изберете колона, вие започвате да използвате всички умения на сградите в тази колона отгоре надолу (нещо като дори по-церебрален Deus). Ако сте си помислили, че само заради това е важно да преценявате коя сграда къде ще сложите, имайте предвид, че зарът спира на най-долната сграда от тази колона и този рунд повече няма да можете да използвате сградата. Играта има точно три рунда, така че… А да, освен нормалните зарове има и сини зарове, които пък използват хоризонтално таблото ви. Да, точно така – Santa Maria използва скрабъл механизъм да ви изстиска дори повече малкото, което ви е останало в аналитичните ви самоубили се мозъчета.

Santa Maria е класическа евро игра, в която няма директна конфронтация, но тук има толкова състезание по тракове и купуване на правилните ресурси в правилния момент преди неправилния ви опонент, че ако искате да не се обичате с приятелите си, има как.

Заключение

Santa Maria е геймърска пъзел игра, като всяка игра има различни стимуланти променящи условията за схема върху вашето табло. Само това изречение е достатъчно да ме спечели, тъй като лигите ми са абонирани за всякакъв вид подобни пъзеловидни заглавия. Да не говорим, че тук не просто решавате пъзел, а градите двигател, който задвижва цяла икономика.

В този смисъл, щом започнете да редите парчетата пред вас, трябва да знаете, че вече сте схематизирали нещо, което има правилно решение и вие трябва да откриете отговора. Ако не успеете, има голям шанс да изостанете. Въпреки че няма да имате никакъв шанс за победа, вие не можете да бъдете сигурни, защото точките идват от толкова много места, че докато не удари последният звънец, по-добре си стойте на тръни. Santa Maria боцка под дупето и ще ви държи ангажирани през цялото време. Препоръчвам.

ПЛЮСОВЕ:

  • Провокира стратегически мислене
  • Пъзел, който всеки път е различен
  • Държи ви ангажирани през цялото време

МИНУСИ:

  • Подходът към темата е странен

Играта можете да откриете в сайта на нашите партньори от Time2Play.

Купи: Santa Maria

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers