неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Godforsaken Scavengers – Не е Dark Souls, но…
Godforsaken Scavengers – Не е Dark Souls, но…

Godforsaken Scavengers – Не е Dark Souls, но…

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Ако някой следи ревютата ми, мерси Костадине. И все пак, за останалите – аз обичам push your luck (пушурлък) игрите, в които тествате шанса си, като си дразнете алчността.

Lovecraft може и да не ми е любимият писател, а и игрите прекалиха с темите от неговия Ктулу свят. Но все още толерирам цялата тази атмосфера с непроизносими имена. Така че определено не е темата, която ме привлече в Godforsaken Scavengers. Това, което направи играта апетитна за мен беше противоречивият арт. Казвам протоворечив, защото за някои от компанията ми, артът е ужасен, докато за мен – минималистичният и почти Пикасов стил работи за параноясалата шизофрения, която отговаря горе-долу на темата.

Кутийката на играта е малка, а количеството карти е измамно малко. Въпреки че няма да успеете да се изкъпете с картон, играта предлага различни модове и трудности, дори и кампания. Няма да ви е скучно, ако се кефите на подобен тип игри.

Докато сме на компонентна вълна, трябва да ви предупредя, че за тази игра ще ви трябват протектори. Картите са с черен фон и като цяло с тъмни и плътни цветове, което значи, че изтъркването е неизбежно.

Играчите се намират в тъмен свят с инсектоидни и демонични създания, като се опитват да оцелеят поне един ден. Усещането е тип „Dark Souls” , а темата, макар и не директно Ловкрафтска е силно повлияна от американсия хорър мастър.

Сетъпът на играта е за секунди, а правилата, макар и объркани на места, след една-две игри се схващат.

Когато е ваш ход ще откриете пред вас три тестета. Можете да теглите от което си искате тесте и да спрете когато си искате, но по стандартен „пушурлък“ метод, има уловка. Ако нацелите кофти карта, не само че ви свършва хода, но ще получите и някакво доста неприятно условие, което ще ви скапе живота, или поне играта. Има три нива карти. Най-ниското ниво съдържа най-малко гадости, но пък и най-скапани награди, докато ако рискувате с по-високо ниво, можете да се оядете.

 

А така и така заговорих за ядене, в тази игра – хапването е жизнено важно. Всяка карта има конкретна стойност и в края на всеки ход ще има трудност – стойност, която трябва да изхвърлите от ръката си. Тоест, всеки ден трябва да хапвате… иначе пак ще получите гадости.

Това е игра с елиминация, така че внимавайте, защото бързо ще се озовете на пейката.

Играта продължава така определено количество рундове и ако има оцелели накрая се гледат някакви си точки.

Споменах в началото, че има модове. Е, можете да цъкате кооперативно с изменения на правилатата, а има и цяла книжка с кампания и история, ако се кефите на подобни гъзарийки.

Заключение

Godforsaken Scavengers е различна игра. Въпреки че правилата и механиките са лесни, се озовах в ситуация, в която не можах да навляза много бързо в играта. Може би защото очаквах по-… стандартни механики. Тук, освен теглене от тесте и натискане на шанс, има и игра с карти от ръката, както и полукоопериране тук-там. Усеща се особено, но предполагам това е, защото в различните модове, механиките взаимодействат на различно ниво.

С други думи – изисква се свикване, но ако се кефите на темата, мисля, че играта няма да ви разочарова. Да, не е нещо супер оригинално и със сигурност не е най-добрата игра от жанра, но атмосферата, която създава е яка и бихте задоволи мрачните си фетиши за едни 15-20 минути.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотен арт (поне за мен)
  • Бърз сетъп
  • Светкавичен геймплей
  • Различно модове за игра

МИНУСИ:

  • Особени механики, в които се навлиза по-бавно
  • Картите лесно ще се изтъркат – трябват ви протектори

Повече за играта можете да откриете от сайта на производителите.

Drawblack

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers