четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Penny Papers Adventures – Тройно ревю
Penny Papers Adventures – Тройно ревю

Penny Papers Adventures – Тройно ревю

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Roll and Write игрите минават между капките всяка година и сякаш много малко от тях остават запомнени. Може би една от най-популярните остава Roll through the Ages, която обаче не ни върши никаква работа днес, защото ще говоря за далеч-далеч по.. прости, да не кажа детски игри.

Счетох, че не е много удачно да направя три отделни ревюта на тези три малки игри, защото коцепцията им е една и съща, а разликите, макар и да се усещат, се обясняват лесно, ако вече сте играли една от игрите.

Трите игри са разделени възрастово.

  • The Temple of Apikhabou – 7+
  • Skull Island – 8+
  • The Valley of Wiraqocha – 9+

На геймърски език това автоматично означава, че ако си търсите филър бихте прибегнали към последната. Не бързайте обаче, защото въпреки възрастовата граница, всяка версия предоставя нещо свое. На първо място нека ви кажа, че и трите игри притежават обща черта – количеството компоненти. Всяка кутия пристига с голямо тесте листи, върху които да пишете (но не и молив), като имате два варианта за игра – простичък и по-сложен. В кутията има и три големи дървени зара, специално пригодени за играта. И трите зара са шест стенни, като на пет от тези стени имат числа. Всеки зар има различен уникален символ.

Принципът и на трите игри е един и  същ. Един играч хвърля трите зара и ако символът не е череп, тогава всеки участник в играта просто си избира един от заровете или каквато и да е комбинация от числа – може да е само един зар, може да е сбор от два, а може и да е сбор от трите. Ако е череп, си правите гадории.

След това играчите записват неща на своите си листчета. Когато листчетата се изпълнят до край, играта свършва и се броят точките.

The Temple of Apikhabou

Това е най-простата от трите игри и може спокойно да се играе от 7 годишни, както е написано и на кутията.

Тук темата е египетска и целта ви е да си проправяте път през лабиринтите на пирамидите. С други думи – да попълвате с поредни числа в съседни полета. Или еднакви числа в съседни полета. И двата случая не са особено трудни, тъй като диагоналът също ви е съседен.

Трудността идва от две неща – вратите, през които се минава малко по-трудно и специалния зар с мумия, която би ви дала негативни точки в края на играта.

Играта може и да продължи малко повече от колкото бихте очаквали и би било дразнещо, особено ако не сте на 7, но за една-две игри би ви задържала вниманието.

Skull Island

Тук интригата се задълбочава и играта качва нивото значително.

Целта ви е да откривате съкровища, като кръстосвате числа. С всеки изминал ход, играта става все по-трудна, тъй като изборите ви се смаляват и е задължително да преценявате някакъв вид стратегия в началото, дори и да знаете, че играта основно разчита на шанс. Тук е намесена и механика с кораби, действащи като жокери.

Парадоксално, по-трудната игра завършва по-бързо. Това се дължи основно на факта, че в тази версия имате по-малко квадратчета за запълване. Ако обичате този тип игри, бих ви препоръчал да се загледате повече, защото Skull Island би могла да си заслужава дори и за геймъри.

The Valley of Wiraqocha

Ето това вече си е „фул скейл“ читав филър. Играта предлага най-различни възможности за точкуване и интересни избори по всяко време. Тук има и сгради, които да строите и малки механики, които да разнообразяват играта ви всеки път.

Ако сте геймър и искате да купите само една от трите игри – това е, не можете да сбъркате.

Заключение

Penny Papers Adventures не е нещо ревлюционно и едва ли ще помните поредицата след година-две. Въпреки това, игрите предлагат достатъчно разнообразие да поддържат любопитството ви. И все пак, не съм сигурен, че ви препоръчвам и трите.

Да, има основни разликите между всяка една, но основната причина да си купите нещо различно от The Valley of Wiraqocha би била да купите игра за деца… или поне за семейна обстановка.

Цената така или иначе привлекателна, така че ако спазите препоръчителните граници, написани на кутиите, няма да сбъркате.

ПЛЮСОВЕ:

  • Три различни игри, подходящи за различни възрасти
  • Приятни илюстрации
  • The Valley of Wiraqocha!

МИНУСИ:

  • Продължават малко по-дълго, отколкото бихте очаквали

Ако ви кефи как звучи, можете да поръчате която и да е от игрите от нашите партньори – Pikko Games.

Поръчай: Penny Papers Adventures

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers