четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Fishing party – вече имате какво да правите, докато чакате да клъвне
Fishing party – вече имате какво да правите, докато чакате да клъвне

Fishing party – вече имате какво да правите, докато чакате да клъвне

Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

Често се случва игра да не ми хареса, тъй като съм вложила много надежди в обещаната тема. Често се разочаровам, когато темата не е представена по никой начин, а е пльокната на предната част на кутията, колкото да има някаква тема. Новият ми фаворит „”The Game” има някакви странни, гадни маски по картите… които иначе са прото цифри! Любимата „Hanabi” била за пускане на фойерверки… що за глупост? Все едно да кажеш, че пасиансите са за колумбовите открития. Както  и да е, разбрахте ми мисълта – ако ще има тема, нека поне да се сетим за нея по време на игра!

Е, във „Fishing Party” темата не просто присъства, цялата игра е една голяма тема! Познайте коя! Конструиране на хеликоптери? Бягство от свръхсетивни трансгалактически крабове? Развиване на интелигентността и уменията на малка колония едносантиметрови поданици? Риболов? Да! Точно така. Риболов.

Във „Fishing Party” ловите риба. Имате въдици. И стръв. И можете да се боцнете с кукичката. Не се шегувам!

20150617_211953

Играта съдържа 110 карти – 52 с рибки и стръв и 58 „специални карти“ – с разни въдици и други атрибути, които могат да потрябват. Всяка карта с риба има обозначено тегло. Целта на играта е възможно най-бързо да се хване по една от всичките шест вида риби, като същевременно се запазват само най-едрите екземпляри. Печели рибарят, който има най-тежък улов. Отделно се случва кукичката да се заплете, въдица да се счупи… знаете как стават тия неща. В нашия случай – можеш спокойно да метнеш една карта със забила се болезнено в пръста кукичка на противника и той трябва да търчи да търси аптечка. Карта с аптечка. Има такава!

Продължителността на играта е 30 минути, но може да върви и по-бързо. Има доста объркващи моменти – някои риби много си приличат, обърнати са огледално или са съвсем малко по-различни… трябва вглеждане в детайла. Същевременно дизайнерите – незнайно защо – са решили да „обогатят“ основното тесте от 52-те карти със символите и знаците на обикновените карти за игра. Тоест… част от картите могат да се използват за страндартни игри на карти… Едно е да дадеш банкнотите от „Монополи“-то на детето да си играе на магазин, ама това е съвсем друго нещо. Е, все пак вие ще решите дали ще цъкнете едно сантасенце с рибките. По мое мнение всички тези символи по картите още повече затрудняват намирането на детайлите по рибите, но това може и търсен ефект да е. Все пак играта е забавна и увлекателна в конкурентността си с останалите рибари. И подозирам, че би била страхотна за игра по време на истински риболов! А колкото до темата – вече споменах – това е една от най-тематичните игри, които съм играла! И риба съм ловила! Даже много!

20150617_212006

Положителните страни 

Oпределено е лека, може и да се категоризира като „филър“. Добра е за съвсем нови играчи и за непретенциозно цъкане по време на път или… риболов. Кутията е малка, плоска и удобна – точно за носене насам-натам. Играта е много логична, последствията са реалистични и има контрол над ситуацията – никой не може да „дръпне“ твърде много напред и да отчая останалите рибари. Може да бъде добра семейна игра, ако се извадят „специалните“ карти може да се играе и от значително по-малки деца. И накрая – въпреки леко хаотичния и разпилян дизайн на картите, изображенията са приятни и реалистични.

Е, за съжаление има и минуси

И тук отново мога да включа дизайна на картите – твърде много цветове и символи за иначе проста и изчистена игра. Без всичката тая многотия играта щеше да е далеч по-елегантна. Също така откъм геймплей на запалените играчи би се сторила скучна. Не се отличава с необходимост от стратегическо мислене, има твърде много произволност в случващото се и понякога се налага много да чакаш. Много да чакаш. Пак повтарям – реалистично е!:)

При всеки случай – „Fishing party” e една лека, незатормизяваща и спокойна игра, която стои доста далеч от онези шумни и бурни парти игри, в които десетина човека подскачат около масата и се надпреварват да плякат карти с викове и възгласи. И това е напълно логично. Шшшът! Ще подплашите рибата!

За повече информация, можете да посетите сайта на производителите.

Dolocus

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

Опитвам се да съчетавам домашното образование на децата, работата, хобитата и надеждите си, като обикновено в края на деня съм зверски изморена и с изпълнен на 28% списък със задачи:) Затова и напоследък не успявам да играя достатъчно от любимите ми стратегически игри, но пък имам все повече случаи да играя детски и семейни игри:) Тъй че се впускам в този сезон с голям ентусиазъм и се опитвам да извлека максимална полза от времето за игра - най-добре да се съчетава забавление и учене чрез игра!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers