четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » My First Clock – У дома часовник трака…
My First Clock – У дома часовник трака…

My First Clock – У дома часовник трака…

Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

Време ли е да учим за времето? Май стана време!

Със забавната игра „My first clock” на Ravensburger ученето на часовника става наистина лесно и приятно, като не занмава децата с излишни подробности и усложнения.

Компонентите са чудесни – играта идва с 27 карти с часове, часовник с подвижни стрелки и инструкции. Компонентите наистина са елементарни, но са интуитивно подготвени и без никакви излишни допълнителни „украси“. Често образователните игри се стараят да „украсят“ темата допълнително и по този начин да я направят по-забавна на децата. Това, забелязвам, че често всъщност разсейва децата или ги обърква. Децата обожават да учат заради самото учене, а не заради начините, по които се опитваме да им го направим забавно. Друг е въпроса колко обратен ефект има това с времето. Но – да не се отклоняваме – това е огромен плюс на “My first clock”- много изчистен и същевременно естетически и приятен дизайн. Цветовете са контрастни и весели, а различните часовничета на картите са с различна визия (отново незатормозяваща).

Единствената ми забележка към дизайна е в големия часовник. Той е много прекрасен – ясни, червени стрелки с категорична разлика коя е малката и коя – голямата. Стрелките даже са полупрозрачни, за да може детето да види на коя цифра е спряла голямата стрелка. Единствения проблем са минутите – може би те също трябваше да са написани с цифри на часовника. Това е моят опит – нашият малък ученик дълго броеше точките всеки път, за да е сигурен къде са 10 и къде – 20 минути. А може би самият дизайн е обмислен именно, за да може детето да учи къде са минутите, без да ги вижда. Тъй че не съм съвсем сигурна дали това е по-скоро недостатък или по-скоро преимущество на часовника. Едно е сигурно – след две игри четиригодишния ми син вече се ориентираше смело в часовника и предлагаше да обяснява на всеки, дошъл на гости вкъщи! 

Картите с часове имат две сериозни преимущества. От едната страна е показан часът с цифри, като на дигитален часовник, веднъж на дневна светлина и веднъж през нощта. От другата страна на картата е показан същия час на циферблата на часовник със стрелки. Така детето може само да провери часовника и дали е подредило стрелките правилно. Така играта може да се използва като самостоятелно упражнение.

Освен като учебен материал и самостоятелно упражнение, в инструкциите на играта са посочени 3 варианта на забавни игри, които да подобрят разбирането на детето и да го научат да свързва часовника с дневния режим, събитията през деня и понятието за отминало време.

„My first clock” е чудесен обучителен инструмент, чрез който на игра децата придобиват житейско умение, което иначе често е трудно за обяснение в ежедневието. Същевременно може да се използва и самостоятелно, и в групи до шест деца – в предучилищна група, в детски центрове и кооперативи. Играта подобрява комуникативността и разбирането на понятията, без да добавя нищо излишно. Както обичат да правят нашите приятели от Ravensburger!

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

Опитвам се да съчетавам домашното образование на децата, работата, хобитата и надеждите си, като обикновено в края на деня съм зверски изморена и с изпълнен на 28% списък със задачи:) Затова и напоследък не успявам да играя достатъчно от любимите ми стратегически игри, но пък имам все повече случаи да играя детски и семейни игри:) Тъй че се впускам в този сезон с голям ентусиазъм и се опитвам да извлека максимална полза от времето за игра - най-добре да се съчетава забавление и учене чрез игра!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers