вторник, април 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Cthulhu Gloom – какво ли си е мислил дизайнера?
Cthulhu Gloom – какво ли си е мислил дизайнера?

Cthulhu Gloom – какво ли си е мислил дизайнера?

1330

Прибирате се вкъщи. Един часа през нощта е и навън се чува само далечния кучешки лай на някаква неизвестна за вас порода куче, събудено от някой случаен минувач. С тихи стъпки се добирате до кухнята и изваждате от шкафа добрия стар сатър на дядо ви. Наточвате го внимателно и като на тренировка започвате да го размахвате насам-натам, насичайки на парченца въображаемия противник. Прибирате сатъра, така че да е на една ръка разстояние във всеки момент и слагате маската и ръкавиците, за да подсилите своята анонимност. Вече сте набелязали реална жертва и се придвижвате с тихи стъпки към нея.

Няма време за губене.

Gloom e картова игра създадена от американския дизайнер Keith Baker, развиваща се в Lovecraft света. Играе се от 2 до 5 играча и още започвайки да разбирате играта, осъзнавате колко тъмна тематика има тя. В играта целта ви е да избиете всички членове на семейството си преди другите играчи да избият своите, като същевременно имате натрупани достатъчно отрицателни точки върху мъртвите членове на семейството си, за да спечелите играта. Също така можете да избивате и членове на семействата на другите играчи, като се стараете да е в крайно неприятна за тях ситуация. Играта включва постоянно прецакване, убийства и възкресения, това е една игра на страховит хаос през цялото време. Преди да започнете играта, както и при всяка друга игра, е важно да си обещаете да си останете приятели без значение от това което ще се случи след малко (ако има съмнения относно това, по-добре да не започвате да играете и да смените играта с някоя друга, по-приятелски настроена игра). Подгответе своя виртуален арсенал от смъртоносни събития, същества, оръжия, като цяло всичко смъртоносно, което можете да намерите и се хвърлете смело напред в играта!

Компоненти

Компонентите които предлага играта са само карти, като картите са няколко вида:

 • 20 карти с членовете на четири семейства – Character карти
 • 54 карти с точки и приятни и неприятни събития (приятните в повечето случаи се пазят за прецакване на чуждите семейства) – Modifier карти
 • 11 карти със събития – Event карти
 • 20 карти с различни и доста болезнени видове смърт – Untimely Death карти
 • 5 карти с история – Story карти

Както виждате, компоненти няма толкова много, но ви уверявам, че са напълно достатъчни за целта на играта – хаос, покушения, убийства и не на последно място извършване на добрини (на противниците най-вече).

Подготовка за играта

 Подготовката за игра става доста бързо и се извършва в следните три стъпки:

 • Всеки играч избира по едно семейство с което да играе и слага картите на това семейство пред себе си с лицето нагоре. При игра с 5 човека, всеки от 4-мата маха по един член от семейството си и го дава на петия играч, като по този начин всеки играч има по 4 карти за семейство.
 • Взимат се картите с история, размесват се и на произволен принцип се избират две от тях. Слагат се в центъра на масата, така че да са видими за всички играчи по всяко време.
 • Всички карти освен картите с членовете на семействата и картите с историята се събират и оформят едно тесте. Размесват се хубаво и всеки играч си взима по 5 карти от тестето.

С това всичко е готово и играта може да започне.

Ход на играта

 По време на хода си, всеки играч може да направи две действия. Те вкарват всичкото разнообразие в играта, всичката интрига и поддържат играчите на тръни до самия край. Възможните действия за изпълнение са следните:

 • Можете да играете Modifier – това променя точките на вашия член на семейството (или на член на семейството на друг играч, ако решите да я играете там) и може да ви даде някой полезен символ или ефект
 • Можете да играете Event – прочитате и изпълнявате ефекта на събитието
 • Можете да играете Untimely Death – убивате един член на семейство (независимо дали е от вашето или чуждо семейство). Трябва да се отбележи, че можете да играете такава карта само като първо от двете си налични действия, като персонажа който сте посочили трябва да има отрицателна сума от точки върху себе си. Единственият начин да играете Untimely Death като второ действие е като ефект от изигран Event или Modifier
 • Можете да вземете Story карта – ако имате нужните знаци, посочени на картата, можете като действие да я поставите пред себе си и да получите написания на нея ефект (докато е ваше притежание). Ако някой друг е взел Story карта, можете да му я отнемете като действие ако имате повече знаци от него от вида написан на картата, но пак трябва да имате минималния брой знаци за взимане на Story картата
 • Можете да изхвъллите всичките си карти. По този начин хода ви приключва и теглите нови карти до достигане на своя лимит за карти в ръката
 • Можете да пасувате – да пропуснете действие ако искате, не сте длъжни винаги да правите по две действия

CthulhuGloom3След като извърши двете действия (или колкото е преценил), играчът изтегля толкова карти, колкото не му достигат за да допълни картите в ръката си до своя лимит за карти в ръката. Лимитът първоначално е 5 карти, но по време на игра се променя.

Някои карти със събития (Modifier или Event) могат да ви дадат допълнителни действия, с което действията ви от две могат например да станат четири, така че се оглеждайте за тези специални ефекти. Картите Modifier също могат да ви дадат моментален или постоянен ефект написан долу на самата карта, а някои карти дават временен ефект, който е в сила само докато тази карта е най-отгоре върху персонажа. Това означава, че сложите ли друга карта върху нея, ефекта на тази карта се губи. Знакът за моментален ефект е насочена надясно стрелка, за постоянен ефект има знак с въртящи се в кръг две стрелки (също така има и символ на самата карта в дясната част най-отгоре). За временния ефект означението е насочена надясно стрелка с кръгче.

Също така, важно е да се отбележи че на всяка Modifier карта има символи (както и на някои от картите за смърт). Те се ползват за придобиване на Story картите и за използване на други карти с ефекти зависещи от символите (повечето карти за смърт имат специални ефекти зависещи от символите на дадения персонаж). Но най-интересното е, че тези символи постоянно се менят – поради прозрачността на картите се гледат само видимите знаци и точки и картите често си препокриват знаците и точките една върху друга. По този начин играта става доста динамична и непредсказуема. Всеки може да играе карти не само на своето семейство, а и на чуждите и борбата е безмилостно жестока, както се казва.

Играта се играе докато някой не избие цялото си семейство, самостоятелно или с чужда помощ, след което  се раздават точките. Точки се дават само за загиналите персонажи на всеки играч (освен ако няма Story карта със специален ефект). Всички точки на играча се сумират по персонажи и се прави крайното класиране.

Моето мнение

Играта е доста мрачна, доста странна, и доста притеснително забавна. Харесва ми ефекта на прозрачните карти, който е една от CthulhuGloomFamiliesосновните механики в играта. Играта се учи бързо и предлага достатъчно разнообразие. От друга страна обаче, тази игра не е за всеки. Чисто тематично играта отблъсква много хора, нещо което според мен е напълно разбираемо с оглед на идеята на играта – не звучи много добре да си избиваш семейството ей така, за кеф, дори и да е виртуално семейство, както в случая. Може би ако тематиката беше обърната, ако трябва да запазиш семейството живо, щеше да е малко по-приемлива. И дори да беше така, пак идеята да избиваш хора (и същества в случая) без причина не би допаднала на доста хора. Аз лично смятам, че ако беше с друга тематика, може би малко по-миролюбива, тази игра щеше да стане хит сред картовите игри. И въпреки това, дори и с тази тематика, играта е доста популярна.

 

Заключение

Ако се абстрахирате от тематиката и идеята с всичките тези убийства, играта е доста забавна. Определено минусите от тематична гледна точка се балансират с плюсовете откъм интересни механики, идващи най-вече от прозрачността на картите. Поне за мен е така. Има много сметки и не чак толкова много стратегия, но пък достатъчно, за да има мислене по време на игра. Ако обичате да играете нестандартни игри или просто обичате игри със смятане, то тази игра ще ви допадне много и даже може да ви стане любима. Не е прекалено дълга (в повечето случаи се изиграва за около един час) и се играе доста добре с трима и повече играчи – при двама играчи е малко предвидима и не чак толкова интересна. Като цяло – ако намерите компания, която да е съгласна да играе на игра с такава тематика, ще си прекарате доста весело и след първата игра ще ви се играе още.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

2 коментари

 1. За света на Cthulhu, идеята на играта е напълно приемлива 😉 В крайна сметка там да си убиеш семейството е напълно нормално, и без това ще полудее или бъде изядено рано или късно. Имах играта преди време, после я подарих на сестра си.

  Бих отбелязал и отличната работа на художника на картите, които са доста весели … предвид хм, „мрачната“ тема на играта. Също, историите, които може да сътвориш за някой член от семейството понякога се доближават до тези в Once Upon a Time (само че с по-малко хепиенд).

  Все пак за препоръчване е оригиналния Gloom, понеже ще се възприеме по-добре от незапознатите с Cthulh-изма, пастафарианството и други подобни.

 2. Играта изглежда супер! Със сигурност ще се пробва.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers