Site icon Big Box Gamers

Cthulhu Gloom – какво ли си е мислил дизайнера?

1330

Прибирате се вкъщи. Един часа през нощта е и навън се чува само далечния кучешки лай на някаква неизвестна за вас порода куче, събудено от някой случаен минувач. С тихи стъпки се добирате до кухнята и изваждате от шкафа добрия стар сатър на дядо ви. Наточвате го внимателно и като на тренировка започвате да го размахвате насам-натам, насичайки на парченца въображаемия противник. Прибирате сатъра, така че да е на една ръка разстояние във всеки момент и слагате маската и ръкавиците, за да подсилите своята анонимност. Вече сте набелязали реална жертва и се придвижвате с тихи стъпки към нея.

Няма време за губене.

Gloom e картова игра създадена от американския дизайнер Keith Baker, развиваща се в Lovecraft света. Играе се от 2 до 5 играча и още започвайки да разбирате играта, осъзнавате колко тъмна тематика има тя. В играта целта ви е да избиете всички членове на семейството си преди другите играчи да избият своите, като същевременно имате натрупани достатъчно отрицателни точки върху мъртвите членове на семейството си, за да спечелите играта. Също така можете да избивате и членове на семействата на другите играчи, като се стараете да е в крайно неприятна за тях ситуация. Играта включва постоянно прецакване, убийства и възкресения, това е една игра на страховит хаос през цялото време. Преди да започнете играта, както и при всяка друга игра, е важно да си обещаете да си останете приятели без значение от това което ще се случи след малко (ако има съмнения относно това, по-добре да не започвате да играете и да смените играта с някоя друга, по-приятелски настроена игра). Подгответе своя виртуален арсенал от смъртоносни събития, същества, оръжия, като цяло всичко смъртоносно, което можете да намерите и се хвърлете смело напред в играта!

Компоненти

Компонентите които предлага играта са само карти, като картите са няколко вида:

Както виждате, компоненти няма толкова много, но ви уверявам, че са напълно достатъчни за целта на играта – хаос, покушения, убийства и не на последно място извършване на добрини (на противниците най-вече).

Подготовка за играта

 Подготовката за игра става доста бързо и се извършва в следните три стъпки:

С това всичко е готово и играта може да започне.

Ход на играта

 По време на хода си, всеки играч може да направи две действия. Те вкарват всичкото разнообразие в играта, всичката интрига и поддържат играчите на тръни до самия край. Възможните действия за изпълнение са следните:

След като извърши двете действия (или колкото е преценил), играчът изтегля толкова карти, колкото не му достигат за да допълни картите в ръката си до своя лимит за карти в ръката. Лимитът първоначално е 5 карти, но по време на игра се променя.

Някои карти със събития (Modifier или Event) могат да ви дадат допълнителни действия, с което действията ви от две могат например да станат четири, така че се оглеждайте за тези специални ефекти. Картите Modifier също могат да ви дадат моментален или постоянен ефект написан долу на самата карта, а някои карти дават временен ефект, който е в сила само докато тази карта е най-отгоре върху персонажа. Това означава, че сложите ли друга карта върху нея, ефекта на тази карта се губи. Знакът за моментален ефект е насочена надясно стрелка, за постоянен ефект има знак с въртящи се в кръг две стрелки (също така има и символ на самата карта в дясната част най-отгоре). За временния ефект означението е насочена надясно стрелка с кръгче.

Също така, важно е да се отбележи че на всяка Modifier карта има символи (както и на някои от картите за смърт). Те се ползват за придобиване на Story картите и за използване на други карти с ефекти зависещи от символите (повечето карти за смърт имат специални ефекти зависещи от символите на дадения персонаж). Но най-интересното е, че тези символи постоянно се менят – поради прозрачността на картите се гледат само видимите знаци и точки и картите често си препокриват знаците и точките една върху друга. По този начин играта става доста динамична и непредсказуема. Всеки може да играе карти не само на своето семейство, а и на чуждите и борбата е безмилостно жестока, както се казва.

Играта се играе докато някой не избие цялото си семейство, самостоятелно или с чужда помощ, след което  се раздават точките. Точки се дават само за загиналите персонажи на всеки играч (освен ако няма Story карта със специален ефект). Всички точки на играча се сумират по персонажи и се прави крайното класиране.

Моето мнение

Играта е доста мрачна, доста странна, и доста притеснително забавна. Харесва ми ефекта на прозрачните карти, който е една от основните механики в играта. Играта се учи бързо и предлага достатъчно разнообразие. От друга страна обаче, тази игра не е за всеки. Чисто тематично играта отблъсква много хора, нещо което според мен е напълно разбираемо с оглед на идеята на играта – не звучи много добре да си избиваш семейството ей така, за кеф, дори и да е виртуално семейство, както в случая. Може би ако тематиката беше обърната, ако трябва да запазиш семейството живо, щеше да е малко по-приемлива. И дори да беше така, пак идеята да избиваш хора (и същества в случая) без причина не би допаднала на доста хора. Аз лично смятам, че ако беше с друга тематика, може би малко по-миролюбива, тази игра щеше да стане хит сред картовите игри. И въпреки това, дори и с тази тематика, играта е доста популярна.

 

Заключение

Ако се абстрахирате от тематиката и идеята с всичките тези убийства, играта е доста забавна. Определено минусите от тематична гледна точка се балансират с плюсовете откъм интересни механики, идващи най-вече от прозрачността на картите. Поне за мен е така. Има много сметки и не чак толкова много стратегия, но пък достатъчно, за да има мислене по време на игра. Ако обичате да играете нестандартни игри или просто обичате игри със смятане, то тази игра ще ви допадне много и даже може да ви стане любима. Не е прекалено дълга (в повечето случаи се изиграва за около един час) и се играе доста добре с трима и повече играчи – при двама играчи е малко предвидима и не чак толкова интересна. Като цяло – ако намерите компания, която да е съгласна да играе на игра с такава тематика, ще си прекарате доста весело и след първата игра ще ви се играе още.

Exit mobile version