неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Apotheca – състезание по „отварски“ умения с елементи от „едно време“
Apotheca – състезание по „отварски“ умения с елементи от „едно време“

Apotheca – състезание по „отварски“ умения с елементи от „едно време“

Всеки от нас е харесвал да забърква “манджички” като малък. Независимо дали супата е с кал или вода, с клечки и листа или с плод от отровно растение (поради което по-късно общината отряза целия храст, а беше толкова хубав), децата обичат да комбинират различни продукти и това е било част от детството им. И за никого не е учудващо, че при някои този интерес към комбинирането се развива в готварство, а други предпочитат да не си цапат толкова ръцете и измислят игри с най-различни комбинации. Тъкмо една такава игра ми попадна в ръчичките….

Що е то Apotheca и има ли почва у нас?

Apotheca (или както аз му казвах – Аптеката) е игра на дизайнера Андрю Федершпийл, в която ще забърквате отвари в скрито от любопитните човешките очи пазарче. Целта – ще се борите да бъдете приети в тайното общество на аптекарите, като за целта трябва да дадете на всеки един от трима аптекари отвари, като преди това трябва да сте наели съответните аптекари. Разбира се, няма да сте сами в това състезание – трябва да направите това преди друг играч да е дал отварите на неговите аптекари. С други думи – състезание!

За първи впечатления, трябва да кажа, че компонентите в играта са чудесни – различни по форма и цвят пластмасови кристалчета, големи карти на аптекарите със специалните им умения, плочки с отвари от доста дебел картон, борд с хубав дизайн и лепенки, които създават 3D ефект на накацали насекоми по борда. Впечатляваща работа, но не това ме интересува мен – кралят геймплей е в пъти по-важен!  

Как е геймплеят и какво интересно има в играта

Идеята на играта е елементарна. Имате четири вида действие, като можете да правите две от тях на ход. Видовете са следните:

 – Откривате скрита отвара и взимате кристалче с цвят като на отварата

 – Скривате отвари една по една, докато не станат три скрити отвари на борд

 – Използвате умението на някой от аптекарите си

 – Наемате нов аптекар с кристали

В общи линии, трябва да откривате скрити отвари, за да получите кристали, да криете отвари, за да ги откривате после, да пренареждате отварите с уменията на аптекарите и със събраните кристали да купувате нови аптекари. Как се дава отвара на аптекар? Когато откривате отвара или размествате, можете да нагласите така нещата, че да имате поне три отвари в една линия. Помните ли, преди години имаше компютърна игра, в която се правеха линии с по 5 или повече пулчета от един цвят? Същото е и тук, само че има добавено едно по-специално правило. Ако направите няколко специални форми, които съдържат повече от три отвари от един и същ цвят, получавате един кристал от дадения цвят. Без значение от формата обаче, всичките отвари се махат от борда и ги слагате на някой от свободните си аптекари, като по този начин не можете да ползвате вече умението му… но пък постигате една трета от успеха!

За мен най-новото и интересно нещо бяха стрелките върху скритата страна на отварите. Това помага много за това да знаеш кои отвари си сложил ти, кои е сложил друг играч (понеже ако стрелката сочи към теб, винаги можеш да гледаш отварата) и спомага за нагласата на стратегията. Но… освен този мъничък елемент, бих казал “Нищо уникално и нищо ново.”. Не бях развълнуван по какъвто и да е начин по време на игра. Нито уменията бяха интересни и нови, нито “5 or more” механиката беше включена по някакъв кой знае колко оригинален начин. Приятно прекарано време, нищо повече.

Заключение

Apotheca е лека игра, би била добра за семейна или за между другото, но дори и в тази насока има много по-добри игри. Красиви компоненти, без съмнение. Лесна за учене, вярно е. Усещане по време на игра…. Никакво. Няма напрежение, няма тръпка, всичко е почти механично и това за мен е най-големият минус на играта. Да, има вариант “един срещу останалите”, за който четох, че ще е по-интересен, но основната игра беше до такава степен отегчителна за мен, че дори не поисках да стигам до там. Познавам хора, които харесаха играта много повече, имаше такива, които се чудеха какво не ми харесва, но в крайна сметка всички се съгласиха, че е далеч от вълнуваща и не предлага особено разнообразни възможности. И въпреки това, ако не очаквате нещо кой знае какво, ако просто искате да запълните време и да не се напрягате, ако нямате против да не обръщате внимание на тематичност и разнообразие, то Apotheca ще ви предложи точно това, което очаквате. Това и нищо повече.

ПЛЮСОВЕ:

  • Лесни правила
  • Страхотни компоненти
  • Добра за игра с новаци 

МИНУСИ:

  • Няма нищо вълнуващо в играта
  • Недостатъчно разнообразие

 

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers