четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Terrible Monster – Love Letter + Magic the Gаthering… ?
Terrible Monster – Love Letter + Magic the Gаthering… ?

Terrible Monster – Love Letter + Magic the Gаthering… ?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Много рядко слагам други игри в заглавието, но това сравнение, което се среща не на едно място в интернет наистина описва отлично играта.  От една страна е като Love Letter, защото отново е микро игра и отново гейплеят е на принципа „теглиш карта, играеш карта”. От друга страна е като Magic, защото играта е за двама и целта ви е да разбиете защитата на противника и да му направите известно количество щета директно.

Но! Terrible Monster е по-добра и от двете, според моето скромно мнение… което всъщност може и да не означава много, защото не харесвам Magic, а от Love Letter вече ми е писнало.

Това е микро игра за двама и като такава свършва за около 5 минути, въпреки че някои ситуации могат да я докарат до около 15-20. Това обаче не е лошо. Някои от дългите игри успяват да създадат напрегнат геймплей, в който всеки ход изглежда като на „живот и смърт”.

Компонентите на играта са минималистични. Получавате едно малко тесте с карти (16 на брой), но понеже това е поредния успешен Кикстартър, с играта ще получите и малко разширение, което освен, че добавя още карти към основното тесте, добавя и немалко роли с умения, които можете да ползвате всеки ход.

Не се залъгвайте от илюстрациите и темата. Играта е със свежи и анимационни илюстрации, като бих казал, че са почтии подходящи и за деца. Самият „Terrible Monster” изобщо не изглежда толкова Terrible.

И като заговорихме за темата – играчите са приключенци на лов за митично създание с огромни размери в блатна местност. Обаче всеки иска да го плени за себе си. За да попречи на опонента си да стигне пръв до митичното чудовище използва всякакви методи и магии, които успее – включително и да призове самото чудовище срещу противника.

Всеки играч има 4 точки живот и 2 контра токъна. Целта е да свалите другия играч до нула точки.

Започвате играта с 5 карти и по време на хода си първо теглите карта и после можете да изиграете до две карти. Когато опонентът ви изиграе карта, вие можете да я контрирате, като изхабите един от двата си контра токъни. Ако другият реши и има възможност може да даде два контра токъна, за да контрира вашият контра токън. Спокойно, реконтра на реконтрата няма. Това всъщност е уникална „пушурлък” механика, която ви хвърля в преценяване на това кога е най-удобното време на контрирате.

И… всъщност това са всички правила. Всичко в играта се крепи на картите, които играете. Повечето карти са с действия за контрол на ръката ви, а няколко от картите са чудовища. Тези чудовища са основният начин да биете по противника, тъй като си ги редите пред вас и в повечето случаи правят щети в началото на хода ви. Казвам в повечето случаи, защото някои са защитни, а други са добри срещу други чудовища.

Самото „Ужасно чудовище” прави 4 щети в началото на вашия ход, което в почти всички случаи е „инстант кил” (побеждавате веднага), но то се призовава трудно. За целта трябва да e в ръката ви заедно с картата призоваване. Другият вариант да го изкарате е пред вас на масата да имате „Cute Montster”(Да, и такова има) и да играете “метаморфоза”. Това ви позволява да превърнете Cute Monster в Terrible Monster или обратно. За целта просто търсите нужната карта или в дискарда, или в тестето или дори в ръката на другия играч, който ще бъде длъжен да ви я даде.

Всъщност, по стандартен за микро игра начин, номерът да станете добър в Terrible Monster е да научите и да следите картите. Тъй като тестето е малко, а дискарда е виден, вие често ще знаете какво държи в ръката си опонента ви (или поне ще предполагате).

Заключение

Terrible Monster е разкош! Вече съм играл я много пъти и всеки път се е получавало напълно различно разиграване. Да, има случайност в тегленето на картите, но основно всичко зависи от комбинациите, които вие измайсторявате плюс доброто следене на картите. Играта е лека, наистина лека, и ако беше езиково независима бих я препоръчал на всеки. Да, това Е конфротационна игра, но е толкова бърза, че няма да имате време да се сърдите. Плюс това обикновено една грешка ви струва цялата игра, така че няма за кога да мрънкате. Просто бъркате картите и започвате наново. Гарантирам ви, че нито веднъж няма да изиграете само една игра. Това си е пристрастяваща джобна игра, която можете, а и трябва, да носите навсякъде. Правилата се обясняват за под минута, а сетъпа и прибирането са светкавични. Микро игра, какво очаквате. Aко търся нещо за двама – Love Letter или Magic?  По-скоро Terrible Monster.

ПЛЮСОВЕ:

  • Компактна
  • Бърза
  • Лесни правила
  • Готин арт
  • Пристрастяващ геймплей

МИНУСИ

  • А, де!

Можете да откриете готиното бижу в сайта на производителите

Sweet Lemon Publishing

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers