неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Motion Pictures: Movies out of Cardboard – Адибаса на настолните игри
Motion Pictures: Movies out of Cardboard – Адибаса на настолните игри

Motion Pictures: Movies out of Cardboard – Адибаса на настолните игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

От много време се чудя как да имплементирам в сайта ревюта на филми и сериали, за които имам такъв сърбеж за писане, че се опъпчвам от чудеж! Е, най-после се появи игра, която ми дава подобна възможност, та макар и изобщо да не е подобна тая възможност.

Motion Pictures е лека игра с карти, в която играчите изграждат свои филмови студиа през няколко епохи. Събират си творчески и технически екип, след което снимат филми, сериали и реклами. Но не какви да е филми и сериали… Тук говорим за реални, съществуващи филми и сериали. Не. Не пародии. Истински филми и сериали. В играта има филми като Казабланка, Шофьор на такси, Седем, Матрицата, Властелинът на пръстените и сериали като The Walking Dead, Game of Thrones, The Big Bang Theory… и още много.

И преди да питате как са се справили с правата… не са. Поне така мисля. В играта няма нито едно име, или дори „флейвър”, свързан с конкретен филм или сериал. Всичко, което имате под картинката е … Thriler Movie, Comedy Movie, Tv Series и подобни.  И въпреки това, под този надпис има едно голямо и удобно празно място, където можете да си напишете каквото искате. Никой не ви е казал да го правите, но определено някой ви намига. И за да си подсигурят още повече „некражбата”, създателите не са сложили нито една снимка. Всичко в играта са авторски илюстрации, които са хванали знакови моменти от филмите и сериалите. И отново, това не са пародийни илютрации. Всъщност, въпросните илюстрации са толкова добри, че почти приличат на снимки… На теория няма нищо, което уж да изисква купуване на авторски права. На теория…

Самата игра е нещо между декбилдър и управление на ръка. По време на игра наемате най-различни хора, които ви тябват за производство – сценаристи, режисьори, оператори, технически екипи, дори племенници на режисьори (забелязахте ли как сложих „сценаристи” на първо място, а? 😉 ). Това са всъщност картите, които ще използвате през цялото време, за да произвеждате най-различни проекти.

Някои от проектите. Така известните филми „Семейство… Хадамс“ и „Шизо“

Едно от най-оригиналните неща в играта е, че всеки играч има пряка конкуренция с играчите отляво и отдясно. За целта, между всеки двама играчи се нарежда колонка от три проекта (филм, сериал, реклама, филмова награда).  Всеки проект има изискване от различни иконки (като различните видове имат и различна собствена механика на изискване), които трябва да се подредят до самите проекти. Който пръв от двамата играчи от двете страни на картата сложи иконките, той ще вземе проекта. Проектите са за края на играта, като дават различни точки, спрямо други карти, комплекти или условия, които пише на самите карти. Има и други начини на точки, като работа по съвместна трилогия и бонуси-цели по време и след играта, които са открити през цялото време.

Играта продължава така около 40 минути, след което се събират точките и победителят печели правото да бъде спечелил.

Разбира се, има много повече неща по механиките, като например огромното тесте със стафове, който можете да наемете и как всеки един има умение и най-различни иконки, как работи декбилд механиката и още купища неща, но всички тези неща нямам намерение да ви ги обяснявам, защото и без това ми отнемат време да го правя на живо. Това, от което имате нужда е да знаете, че играта може и да е лека, но отнема време, за да я научите. Това основно се дължи на факта, че почти всяка карта има въпросното умение, което трябва да понаучите, понеже е с количествено обяснение. С други думи, Motion Pictures е фрашкана с текст.

Още нещо, което задължително трябва да имате предвид е, че въпреки неимоверните ви усилия да си изградите нещо като двигател, цели и стратегия, играта ще ви съсипе от случайност.

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Често проектите, от които имате нужда за целите ви ще се озовават в срещуположния край, до който нямате достъп (защото вие имате достъп само до две колонки – отляво и отдясно). Друг път, някои проекти, които искате изобщо няма да влязат в игра, защото в началото на играта, на случаен принцип се вадят карти. Трети път пък някой ще се окаже, че има точната карта за някой проект и само от един ход ще го спечели, преди дори вие да сте имали възможност за реакция.

Източник на снимката: Boardgamegeek,com

Да не говорим за Стафа, който си наемате. Излизат напълно случайни стафове и често не тези, които ви трябват. Всъщност… вие не знаете точно какви ви трябват, тъй като не знаете какви проекти ще се появят. Обикновено вие ще се стремите да имате просто колкото се може повече различни иконки и различен цвят карти, за да можете да се подсигурите. Е, ако успеете да изградите тесто от карти, в което всяка карта да си взаимодейства една от друга, супер. Ако не, маята ви не струва. Не, не беше печатна грешка.

Източникна снимката: Carrrrol! … o, и Boardgamegeek.com

Заключение

Motion Pictures е смела и оригинална игра. Смела е, защото използва реални филми и сериали без особено много да й пука за последствията.На мен пък какво ми пука? Щом играта е стигнала до мен, нищо не ми пречи да се правя на интелигентен и знаещ, всеки път щом се изтъквам пред хората, че знам всяка карта към какво е референция… като преди това съм прекарал три часа в Гугъл, разбира се.

Оригналността на играта се проявява в множеството хитри методи, с които надгражда стандартните игри с карти и декбилдъри.

Първите няколко хода винаги ще ви се струват особени и сравнително тегави, защото има много четене и втренчване във всичко на масата. Но след това всичко ще върви светкавично. И като казвам светкавично, имам предвид, че в играта има дълъг момент, в който всеки гледа да си строи ръката и тестето и не се бори за спечелването на проектите. Въпросът е, че веднага щом един човек започне, всички останали се включват, защото проектите свършват изключително бързо. Само след два-три хода и ерата е свършила. Така че в Motion Pictures има доза „пушурлък” спрямо другите играчи.

Освен това трябва да знаете, че MP отнема доста място на масата. Да, това е малка игра с карти, но ще ви разцепи от отделни места за всеки вид карти – бонуси, проекти, стафове, дискарди, лични полета… Така че, няма да сгрешите, ако си помислите че играта е леко тромава. Добавете и огромната доза случайност и можете да стигнете до извод, че играта не става… за което няма да сте прави.

Играта всъщност е прекрасна. След няколкото ми разигравания установих, че огромното тесте със стафове придава изключително разнообразие. Освен това, ако сте фенове на филмите и сериалите, няма как да не изпитате тематично удоволствие всеки път, щом успеете да заснемете Титаник само с един режисьор и без дори един кьорав сценарист, който да скалъпи нещо гледаемо. Не че нещо…

ПЛЮСОВЕ:

  • Тематичен геймплей
  • Оригинални механики
  • Огромно разнообразие
  • Реални и съвременни директни препратки

МИНУСИ:

  • Тромав сетъп
  • Безобразно количество случайност
  • Понякога свършва твърде внезапно

Играта все още се намира трудно, но можете да поразгледате сайта на производителите, защото там има немалко хубости.

Drawlab Entertainment

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers