петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Pocket Invaders – шах със зарове и лек ретро аромат
Pocket Invaders – шах със зарове и лек ретро аромат

Pocket Invaders – шах със зарове и лек ретро аромат

Наскоро се присетих за доброто старо време. Не знаете за него? Няма начин. Със сигурност някой ви е казвал неща от сорта „Какви българи имаше едно време…”, „Какви плодове и зеленчуци имаше по магазините едно време…”, та чак до „Какъв български кибрит имаше едно време…”. Едно време и видеоигрите били по-добри, казват. Е, аз нямам чак такъв спомен от едното време, но величията като Super Mario, Contra, Space Invaders и Battle City често изплуват в детските ми спомени. Днес няма да говорим за видеоигри, разбира се, а за настолна игра, повлияна от ретро видеоигрите. Не очаквайте обаче играта да включва неработещи джойстици и мръсни платки на жълтурестите касетки, нито нива, които играете хиляди пъти докато накрая самата игра някак ви раздава милост и ви пуска да продължите в следващото ниво. За сметка на всички тези „липси” обаче, играта има изцяло ретро илюстрации, точно като в “видеоигрите от едно време” и геймплеят е измислен така, че да оставя ретро усещане. За това обаче след малко, следва грандиозното представяне.

Pocket Invaders

dsc02502

Драги зрители и слушатели (пък и вие, читатели), пред вас се изправя едно отроче на настолната ретрост (да се добави веднага към речника!), нейно величество Pocket Invaders! Повлияна от ретрото визуално и откъм механики игра със зарове на Gen X Games е нещо средно между странна версия на  Space Invaders и шах. Е, второто очевидно е оказало доста по-силно влияние върху Хосе Флорес (дизайнер и художник на играта), защото с няколко думи, в играта ще играете опростена версия на шах с някои интересни врътки.

Фигурите ви са зарчета с различни космически кораби на всяка стена (с няколко зара изключение), а целта – да завземете противниковата планета с кораба-майка (всеки започва с по един такъв) или да унищожите противниковия кораб-майка. По време на хода си движите една от фигурите си, като тя винаги трябва да е ориентирана към противника (има едни малки зелени пиксели за тази цел). Малко е объркващо, защото и зелените, и белите пиксели показват посоките за движение и единствената разлика е, че зелените показват правилната ориентация (така се разбира дали фигурата е ваша или на вашия противник). След движението, ако сте взели противников зар, го хвърляте и прибавяте в своята армията веднага, където си поискате на борда (освен жълтите корабчета, за тях има ограничение да не започват на противниковата планета). Това прави играта доста по-хаотична от шаха, защото заровете по борда постоянно променят мястото и притежателя си и вида на кораба, като освен това успешно подпомагат другите ви кораби при опасни ситуации и запълват стратегически празните места. А, забравих да кажа! В играта има и аналог на пешките! Малките жълти корабчета, чиито зарове се хвърлят като стигнат на противниковата планета и евентуално стават по-силни.

Геймплей впечатления

dsc02496

Играл съм играта няколко пъти и смея да кажа, че е една от добрите подобни на шах игри. Има два борда, няколко различни мода, като един от тях е отборна игра, дори и специални зарове с черни дупки, които участват в правилата за напреднали. До някаква степен играта е хаотична, но не чак толкова, че да изглежда спряла на едно място и неразвиваща се. Е, имахме един такъв момент, но както се оказа после, Деян можеше спокойно да спечели 5 до 10 минути след началото на играта. Харесва ми, че правилата са много прости и няма чак толкова неща за следене. Единственото, което не се понрави на никого бяха зелените и белите точки. Често пъти някой не им обръщаше внимание, от което после следваше да му вземат кораба и дори в един случай да загуби играта. Не е болка за умиране, разбира се, но е от онези досадни неща, които се правят понякога в игрите и ми се струват като абсолютно безмислени усилия в следствие на недомислен елемент от играта.

Заключение

Pocket Invaders е едно приятно ретро развлечение с много хаос и хвърляне на зарове. Дори и да не ви харесва да играете игри със зарове, тук винаги можете да помолите противника да ги хвърля вместо вас, няма да афектира геймплея по никакъв начин. Въпреки че играта не претендира да е нещо велико, някои от елементите в нея я правят доста приятна „джобна” игра – бързината и шах основата, хаосът и лекото ретро усещане… Не знам единствено как ще работи варианта с два отбора от по двама играчи и със специалните зарове, но знам  едно – това е една от игрите, които скоро няма да напуснат колекцията ми.

ПЛЮСОВЕ:

  • Зарове!
  • Бърз и динамичен геймплей
  • Приятни пикселизирани илюстрации и леко ретро усещане по време на игра
  • Не чак толкова дразнещ елемент на хаос

МИНУСИ:

  • Потенциална възможност за „зацикляне“ на играта в някои ситуации
  • Зарове!
  • Както при шаха, по-опитните винаги ще са по-добри
  • Не достатъчно интуитивни означения за движение

Можете да разгледате сайта на Gen X Games, току виж сте си харесали нещо. Да не ви пречи на испански, картинките са езиково независими!
Gen X Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers