вторник, април 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Spaghetti – Най-вкусните връзки за обувки!
Spaghetti – Най-вкусните връзки за обувки!

Spaghetti – Най-вкусните връзки за обувки!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Нали знаете онова чувство, когато бръкнете с пръсти в купата с мазни връзки за обувки и започнете да дъвчете пластмасовия край с такова удоволствие, че дори и лепкавите топчета за тенис на маса, които се търкалят към края на масата като нинджи, не могат да ви отнемат от нирваната?

И преди да ми предложите, и би било съвсем разумно, да намаля гъбите в спагетите си, искам да ви предупредя, че всъщност съвсем успешно успях да опиша цялата игра. Дори не би трябвало да продължавам с това ревю. Но…

dscf8813

Spaghetti е игра за ловкост, която спокойно може да се играе и от деца, защото концепцията е както лесна, така и тематична. Вече сте разбрали от снимките в статията какво представлява играта. Предполагам сте се и досетили за геймплея. Вие ще дърпате спагети от чиния, като се опитвате да не оцапате покривката.

Играта пристига с 4 различни вида дебели връзки за обувки (спагетите), 4 кафяви топчета за тенис на маса (кюфтета), няколко токъна с рецепти, един пясъчен часовник (20 секундов), както и книжка с правила.

dscf8820

Правилата можеха да бъдат само на една страница, но Granna са се постарали да не остане нищо неясно. Играта дори пристига с ЕКСПЕРТЕН вариант, в който няма нищо чак толкова експертно, освен че добавя рецепти (Открити мисии) и малко по-различни сетъпи. А, да. Играта пристига и с две чинии. Така де – два големи кръгли борда. Единият – по-голям от другия.

В началото на играта избирате върху коя чиния ще играете. Един играч взема всички участващи спагети, мачка ги и ги разбърква както си иска и ги пльосва в чинията, като никоя „спагета” не трябва да излиза от чинията. След това слага кюфетата както си иска върху спагетите.

dscf8818

Пясъчният часовник се обръща и играчът, за когото сте „сготвили” трябва да се опита да извади колкото се може повече спагети с една ръка, без нещо да излезе от чинията. Не може да пипа кюфтетата, освен ако кюфтето не се докосва до спагети – това е по-вероятно да се случи малко по-напред в играта. Ако нещо излезе от чинията, ходът на играча свършва, след което той взема всичко от чинията, разбърква го както си иска и го „сготвя” за следващия. Това продължава, докато всичко от чинията не бъде взето. Финалът е доста некулминативен, защото, особено ако кюфтетата са вече извън игра, един играч ще може да вземе 4-5 спагети за един ход, защото ще му бъде твърде лесно.

dscf8821

Ако вкарате рецептите в игра (А защо не бихте?), то те добавят „мисии” за хода. Тоест, за един ход трябва да вземете конкретни цветове спагети и/или кюфте. Тези рецепти са изключително трудни, което прави изпълняването им задоволително.

В края на играта се броят точки, като кюфтетата са по една точка, а всеки от различните цветове носи различен брой точки, защото и дължината на определените спагети е различна. Към тези точки, добавяте и успешните рецепти и който има най-много – черпи с вечеря. Не знам дали има такова правило, но съм гладен. Давай да минавам към заключението.

dscf8822

Заключението

Spaghetti е безумна “дженгова” игра с минимален сетъп и бърз геймплей. Играта се разбира и може да се играе от всички. Като казвам всички, имам предвид и от децата ви. Даже, играта влиза в една категория, в която рядко се намърдват игри – игри, които можем да играем с децата си И да се забавляваме. Всъщност, аз съм я играл, както само с големи хора, така и с моя голям син (три години и половина). Вярно е, че с него играхме по собствени правила, но според мен само след година ще ме разцепва на Spaghetti. И това ще е не само, защото съм с две леви ръце, но и защото той е потресаващо умел с финната си моторика.

Какво да ви кажа – играта е това, което виждате на снимките. Леко и забавна простотия изцяло в най-добрия смисъл. Да, краят на играта може да се окаже доста „умрял”, но това нека не ви пречи, защото Spaghetti е светкавично бърза, а тематичността извира всяка секунда и предизвиква смехове и лакоми препратки.

Не искам да наричам компонентите – компоненти, защото те повече приличат на играчки… даже и на Монтесори материали за възпитание, защото могат да се ползват за сортиране, подреждане и какви ли още не развиващи логиката и въображението пипкавости.

С други думи – Spaghetti е великолепна игра, която да играете редовно с децата си и  от време на време да се отпуснете с приятели, като игра тип “между другото”.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотни компонен… по-скоро играчки!
  • Бърз сетъп, бърз геймплей
  • Тематична атмосфера и много смехове
  • Подходяща за игра както с деца, така и с големи хора
  • Ако ви се скусат връзките на обувките си имате заместители

МИНУСИ:

  • В геймърска компания би се изтъркала бързо
  • Това са едни доста скъпи връзки за обувки

Можете да посетите сайта на Granna България и да откриете колкото си искате забавни заглавия.

Granna България

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers