неделя, април 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Merchant of Venus – игра с космически търговци
Merchant of Venus – игра с космически търговци

Merchant of Venus – игра с космически търговци

Чели ли сте някога пиесата „Венецианският търговец” на Шекспир? Ако не сте, то ще ви разкажа малко за нея. Едно много интересно нещо, което окрих за тази пиеса е, че тя е писана за комедия и явно е доста весела в по-голямата си част, но заради злата участ на един от главните герои, критиците решават, че ще е драма. Странно, а? Ами не  толкова… Kогато бях в училище, по литература винаги ме караха да пиша „какво е искал да каже автора”, та нищо чудно тези хорица, критиците, да са решили да си поиграят малко с целта на пиесата.

Може пък Шекспир да е бил много весел тогава и да не е възприемал толкова трагично драматичната част на пиесата. Може дори да я е разбирал, но за него да е била второстепенно нещо, да е искал да е комедия и хората да се радват на тази пиеса заради смеха и веселите идеи, не да са потиснати заради трагедиите. Няма значение. Факт е, че това е една от най-известните му творби, дори и да не си я е представял така както критиците. Така му се пада, ще пише той драми и ще ги обявява за комедии. Измамник!

DSC00107

  Merchant of Venus

Играта, за която днес ще си поговорим има толкова объркващо заглавие, колкото и объркващ геймплей, но за това малко по-късно.

pic1134632_mdMerchant of Venus e настолна игра с космическа тематика, обвързана тясно с галактическите стопаджии, хиперпространствени скокове и всички други неща, с които са ни напълнили главите космическите екшъни като Star Trek и Star Wars. Играта има две издадени версии, като тази която ще разгледаме е второто издание, базирано на първото с много сходства в правилата и компонентите, но и доста подобрения (борда дори е двустранен, за да можете да играете играта и със старата карта и правила). Освен тези сходства, няма как да не забележите обаче и сходството между името на тази игра и името на пиесата, за която говорихме горе.  Дори това да не ви изглежда достатъчно привлекателно и заглавието да ви звучи толкова неоригинално колкото и на мен, нека видим какво имаме срещу себе си.

Merchant of Venus е космическа търговска игра, в която всеки играч е търговец, притежаващ космически кораб и иска много оборот (в космоса явно няма данък печалба). Тематично играта е много приятна и добре сработена откъм механики и космически компоненти. Като стана въпрос за компоненти, в играта има…

DSC00112

   Цяла кофа компоненти

Може да е малко преувеличено сравнението с кофа, но в Merchant of Venus има много на брой качествени компоненти. Страхотна игрална дъска, чудесни космически корабчета за движение и извършване на действия в играта, над 200 картончета и карти от най-разнородни видове. Уникално е да притежаваш такава игра, усещането е много приятно и необикновено (всъщност като се замисля, май като малък пак изпитвах нещо такова докато редях пъзели). Има толкова много шарени компоненти, че ще заситите нуждата от абсолютно всеки цвят от видимия спектър. За второто издание на играта (определено по-красивото и изпипано откъм компоненти) дори са добавени няколко шепи компоненти, позволяващи ви да играете играта и със старите правила (и старата карта с нови цветове, благодарение на идеята да направят борда двустранен). С няколко думи, нищо няма да ви липсва в тази игра откъм компоненти, даже ще имате поне 30% компонентен излишък по време на игра, вариращ в зависимост от това коя версия искате да играете.

Това обаче има и един негативен момент за играта – сетъпа в началото на всяко изиграване на играта. Ако сте сами ( двама души разбира се, ако сте сами по-скоро търсете друга игра), това ще ви отнеме поне по 15 минути докато свикнете. Казвайки ви това, предполагам, че се досещате и какво става в края на играта. Точно така, трябва да съберете всички тези хубави и разнообразни компоненти заедно и да загубите 15 мин за това. Може би вече се питате „Е колко часа е тази игра, та трябват 15 минути за сетъп и 15 минути за събиране?” и няма да ви лъжа, напълно обосновано е. Играта е 2 часа между двама играчи и 4 часа при игра с 4-ма души. Така да се каже, по час на човек. Може и да не ви звучи много, но нека ви попитам, колко често играете която и да е настолна игра над 2 часа?

Както и да е, отговорете си сами на този въпрос и нека да продължим натам с факта че….

DSC00109

Като казвам кофа…

 Играта е много тематична

Преди да кажа какво има в играта и какво мисля за това, искам да призная, че това беше една от непланираните ми игри. Това означава, че тогава на момента купих играта защото беше с много голяма кутия и имах големи очаквания от нея. Истината е, че това не е проста игра, ама хич. В играта има прекалено малко време да направиш нещата, които искаш, а дори и да имаш достатъчно време по твоите сметки, винаги ще ти излязат я някои космически пирати да те натупат едно хубаво, я някой астероид ще те размаже насред нищото. На всичко отгоре, за да си добър конкурент на останалите винаги трябва да правиш по няколко неща едновременно. В противен случай много бързо се отпада от първите две места (не е никак лесно да си търговец в днешно време… или в бъдеще време).

Сега по същество. Играта е направена много тематично, бих казал, че това е една от малкото игри, в които мога да се вживея толкова, че да се почуствам част от ситуациите в  играта и след време да си спомням някакви неща, все едно наистина съм пътувал в космоса и съм се виждал със същества от други планети.

Освен идеята на играта, която много добре се е съпоставила с механиките и космическите компоненти, според мен трябва да се отдаде заслуга и на самите компоненти и техните значения. Например, в играта започвате с пластмасов космически кораб, който минава през астероидни полета, поправяте си постоянно кораба и го подобрявате, използвате си щитовете и оръжията, слагате си нови хипердвигатели, умения на самия кораб, много начини да промените хода на играта или просто да имате възможност на избор. По-хубаво от това, здраве му кажи! При всичките хвалби за играта (които тя заслужава, разбира се), трябва да се отбележи и нещо по-негативно, а именно че…..

DSC00106

 

Не можеш да я изиграеш пълноценно!

Звучи странно, но това е факт. Имате много различни варианти за изиграване на хода, а ходовете са 30 на човек и после падат сметките за крайното класиране. Това ще рече, че след 30-тия ход играта свършва. Малко странен елемент е за мен, признавам, и то не за друго, а защото искам да изиграя една игра, в която да мога да видя крайната си цел в края на играта. По друг начин казано, няма завършеност в играта. След последния ход всичко увисва и почвате да смятате по една мега сложна математическа схема всичките си притежания, за да видите колко точки ще имате и дали си е заслужава да се борите за каквото и да е постижение в играта.

 Това разбира се има и положителен ефект. Поради липсата на завършеност в играта, всяко изиграване е доста хаотично, което пък от друга страна прави играта по-забавна за изиграване. Проблем е обаче ако я играят хора, които искат да си направят добра стратегия, защото в играта просто няма време за това и трябва да се действа на момента. Ако такива хора играят  Merchant of Venus, едва ли ще им хареса много ( аз съм от този тип хора и ако не бяха арт-а и компонентите , сигурно нямаше да ми е интересна.)

DSC00110

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Играта много ми харесва, въпреки малките недостатъци, за които говорих горе. Дори да е малко бавна, добре е да пробвате за да видите с какво си имате работа …  Тази игра няма да ви разочарова с арт-а, няма да ви разочарова с компонентите, няма да ви разочарова и с геймплея. С две думи, попадне ли ви някъде, намерете време да я пробвате.

Като последно, за информация на всички искам да кажа, че играта се намира в моите класации за НАЙ, като се нарежда на следните първи места:

  1. Най-интересна космическа игра
  2. Най-интересна игра със средна продължителност ( тоест от 1:30ч до 5ч)
  3. Игра с най-хубави компоненти
  4. Игра с най-много компоненти
  5. Най-неопределена игра
  6. Игра с най-добре реализирана тематика
  7. Игра с най-хубаво лилаво зарче

Сега поне разбрахте нещо – дори и да ви е недостатъчна информацията, ако не друго, то поне може да съм успял подразня любопитството ви и да пробвате да намерите играта, а после и да изиграете една-две с някой приятел или просто познат, ей така,  за спорта.

Играта можете да закупите от:

BigBag.bg

Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра!

Дарение за сайта

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers