събота, юли 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Memory: The Board Game – Размерът има значение
Memory: The Board Game – Размерът има значение

Memory: The Board Game – Размерът има значение

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Креймър и Кийслинг. Това е едно от най-популярното дуо сред дизайнерите на настолни игри. Те са майстори на еврото и на малките хитри картови игри. Всеки запознат с творчеството им знае това. Това, което не знаех обаче е че от време на време правят и детски игри. След леко проучване веднага поправих грешката си, но това проучване го направих, след като вече бях играл Memory: The Board Game.

Memory: The Board Game е точно това, което звучи. Класическо мемо… но с „врътка“. Тази „Врътка“ добавя леко геймърско усещане, което е почерк на дизайнерите.

The Board Game се нарича, защото тук има борд – дъска. Не е като нормалното мемо – само с плочки. Да, дъската е разделена на множество квадратчета, където се нареждат класически плочки с лицето надолу, но тук ще имате възможност и да манипулирате малко полетата.

Освен това всеки играч ще отглежда собствено дърво, като в края на играта който има най-високо дърво печели играта.

По време на вашия ход имате точно две опции.

Опция 1 – играете класическо мемо.

Обръщате два плочки и ако те съвпадат си ги прибирате пред вас. След това получавате право на нов ход.

Мемото обаче не е толкова лесно, защото плочките са изключително много и всяка плочка има точно едно копие. Така че първите 20 минути вероятно трудно ще нацелвате.

Опция 2 – Слагате плочки върху освободени места и дървото ви расте.

Това е различното от обикновеното мемо. След като вече се е поосвободило място, под плочките започва да се открива красива местност с реки, планини, ниви и гори. Плочките също са разделени на тези видове и всяка плочка може да се сложи само върху определена местност.

Когато слагате плочки (с лицето нагоре) можете да изберете да сложите от една до четири плочки. Въпросът е, че тези плочки трябва да се слагат една до друга. В зависимост от това колко плочки сте сложили, вие ще си вземете по-дълга част за вашето дърво. Ето и още една хитра част – дължината на част от дърво за две плочки е повече от два пъти по-дълга от дължаната на част от дърво за една плочка. С други думи – има полза да чакате конкретни плочки, за да си вземате по-дълга част.

От друга страна, ако чакате твърде дълго, Удобните места за вашите плочки може и да бъдат вече заети. А и трябва да знаете, че дългите части са ограничени, така че ще има леко състезание за тях.

Така играта продължава, докато свършат всички плочки, след което всеки има право на още едно поставяне. След това всички дървета се слагат едно до друго и се измерват.

Заключение

Memory: The Board Game е отлична семейна игра, която да играете с децата си. Компонентите са отлични, а да виждате как красивото ви дърво расте си е направо готино. Креймър и Кийслинг са добавили оригинална свежест към познатата класика „Мемо“ под формата на тактически избори… но каквото и да си говорим, всичко опира до вашата памет. Едва ли ще се концентрирате толкова в това кои плочки да отворите. Вие просто ще се стараете да познавате двойки плочки. Единствените ви избори ще се крепят на лек „пушурлък“ (изпитай си късмета) елемент, с който да дебнете правилния момент да си сложите правилното количество плочки на правилното място, по начин по който да вземете максимално дълга част от дървото и едновременно с това да попречите на другите играчи.

Както знаете, децата имат все още неопетнено и незадръстено от глупости съзнание и съответно вероятността да ви сцепят от бой на тази игра е почти сигурна. Играл съм играта с геймъри и беше смехотворно колко сме жалки със запомнянето. Играл съм и с 4 годишния ми син (на чисто мемо, без другите правила) и той ме разбива. Така че… можете да ползвате играта дори само за това – работи.

Играта е добра… просто е за конкретна аудитория – родители с деца на около 6-8 години. За останалите, може би има по-подходящи неща.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлични компоненти
  • Оригинални добавки към класическото мемо
  • Можете да играете с децата си

МИНУСИ:

  • Мемото си е мемо. Ако не го харесвате, едва ли тази игра ще ви промени мнението.

Можете да посетите сайта на Ravensburger за повече информация относно Memory: The Board Game или да си я поръчате директно от представителите им тук – Комсед.

Ravensburger

Поръчай: Memory: The Board Game

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers